Çeçen muhaliflere suikast hazırlığı iddiasında 20 yıla kadar hapis istemi
Türkiye'deki Çeçen muhaliflere suikast hazırlığı iddiasıyla tutuklanan 8 kişiyle ilgili iddianamede, zanlıların casusluk suçundan 20 yıla kadar hapsi istendi.
Türkiye'deki Çeçen muhaliflere suikast hazırlığında oldukları iddia edilen ve tutuklanan 8 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. "Casusluk"la suçlanan şüphelilerin 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca tamamlanan soruşturma kapsamında 25 sayfalık iddianame hazırlandı.
İddianameye göre, Türkiye'de yaşayan muhalif Çeçenler, peşlerinde olan kişileri deşifre etmek amacıyla geçtiğimiz Ağustos 2021 yılında "Security Turkey" isimli bir Telegram grubu kurdu. Bu hesap üzerinden yapılan paylaşımlar, muhalif unsurları takip eden çevrelerin dikkatini çekti.
16 Aralık 2020'den bu yana Türkiye'de bulunan Çeçen kökenli Rusya Federasyonu vatandaşı Bislan Rasaev'in, "Security Turkey" hesabıyla ilişkili olan İstanbul'daki muhalif Çeçen unsurlara yönelik eylem arayışında olduğu iddia edildi.
İddianamede, Rasaev'e Türkiye'deki seyahatlerinde silahlı koruma olarak Amir Yusupov'un ve Ravshan Akhmedov'un eşlik ettiği öne sürüldü. Şüpheli Rasaev'in, IŞİD üyeliği suçlamasıyla tutuklanıp 2019'da tahliye edilen ve sonrasında yasadışı silah ticareti yaptığı iddia edilen şüpheli Abdula Abdulaev vasıtasıyla ilave silah ve mühimmat temin etmeyi planladığı ileri sürüldü.
INTERPOL KARARI DÜZENLENDİ
Bislan Rasaev, Ravshan Akhmedov, Ihor Yefrim ve Adlanbek Abdulmuslımov'un Antalya'da gözaltına alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim edildikleri hatırlatılan iddianamede, Rasaev'in Çeçenistan'da milletvekili olan Adam Delımkhanov ve Kazbek Dukuzov ile görüşerek aldığı talimat aldığı, açık kaynak araştırmalarında Delımkhanov'un Avusturya'da 2009 yılında Çeçen muhalif Umar Israılov ve Dubai'de Çeçen muhalif Sulim Yamadev suikastlarını azmettirdiği gerekçesiyle hakkında Interpol kararı düzenlendiği ifade edildi.
Kazbek Dukuzov'un ise Çeçenistan yönetimi ve milletvekili Adam Delimkhanov tarafından Çeçen muhaliflere yönelik suikastlarda kullanıldığı, Moskova'da 2004 yılında Rus kökenli ABD vatandaşı gazeteci Paul Klebnıkov'a yönelik ve eski Çeçenistan Başbakan yardımcılarından Yan Sergunin'e yönelik olarak 2004 yılında gerçekleşen suikastları organize ettiği iddia edildi.
'SİLAHLA İLGİLİ ANLATIMLARI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI'
Şüpheli Rasaev savcılıkça alınan ifadesinde, Türkiye'ye hem ekonomik problemlerini çözmek, hem de dişlerinde yaşadığı problem nedeniyle tedavi olmak amaçlı geldiğini, Abdula Abdullaev'i tanımadığını, Amir ve Ravshan Akhmedov isimli kişilerin kendisinin silahlı koruması olmadıklarını, ele geçirilen silahı Kazakistan uyruklu Yasin isimli bir arkadaşının kendisine emaneten bıraktığını, mesafe ölçme özelliği bulunan tek göz dürbünü Sultanahmet'te gezerken bir dükkanda gördüğünü ve babasına hediye etmek amacıyla aldığını, milletvekili Adam Delimkhanov ile bir bağlantısının ve irtibatının olmadığını, Kazbek Dukuzov'u da Çeçenistan'da herkesin tanıdığını, bir sorununun çözümünde kendisine yardımcı olduğunu beyan ettiği, hedef kişi olduğu değerlendirilen Abdulhakim ile şahsi bir anlaşmazlığının olduğunu söylediği aktarıldı.
İddianamede, şüpheli Rasaev'in ele geçirilen silahın ve dürbünün neden elinde bulunduğu, ne şekilde temin edildiği hususlarındaki anlatımlarının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, telefonunun incelenebilmesi amacıyla şifresini paylaşmaktan ısrarla kaçındığı, şifresini hatırlamadığı ve yakalandığı esnada şifre koyma işlemi ile uğraşmakta olduğu şeklindeki açıklamalarının da samimi olmadığı savunuldu.
'ÇOK SAYIDA KİŞİNİN PASAPORT BİLGİLERİ BULUNDU'
İddianamede, "Abdulhakim" adlı Çeçen muhalif liderinin hedef durumunda olduğu, Bislan Rasaev'in Çeçenistan yönetiminde bulunan devlet görevlisi ve milletvekili Adam Delimkhanov ile güdümündeki Kazbek Dukuzov ile irtibatlı olduğu, şüphelilerin adreslerindeki aramalarda ele geçirilen lazerli, susturucu tertibatlı ve mesafe ölçer özellikleri olan dürbünlü silahların hedef şahısları takip etmeye ve amaca uygun nitelikte ve özellikte silahlar olduğu iddia edildi. Bu silahlardan birinin de Abdula Abdulaev'in adresinde yapılan aramada tavanda gizli bir bölmede ele geçirildiği belirtildi.
Şüphelilerin dijital materyallerinde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin pasaport bilgilerini içeren görsellerin bulunduğu, genel itibarıyla iş adamı olduklarını söyleyen şüphelilerin bu görseller hakkında, işleriyle bağdaşmayan açıklamalarda bulundukları, neden Türkiye'de bulunduklarını ve gerçekte ne iş yaptıklarını izah edemedikleri, ticaretle uğraşan iş adamları gibi hareket ederek Türkiye'de yaşayan muhalif Çeçen vatandaşları takip etmek, bu kişiler hakkında özel hayatlarının gizliliğini de ihlal ederek araştırmalar yapıp bilgi ve belge toplayarak casusluk faaliyeti yürüttükleri suçlaması yöneltildi.
AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAKLAR
Şüpheliler Bislan Rasaev, Abdula Abdulaev, Adlanbek Abdulmuslımov, Amır Yusupov, Ihor Yefrım, Ravshan Akhmedov, Saıd Magamed Abdulaev, Shokhrukh Akhmedov hakkında "Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisleri istendi.
Şüpheli Abdula Abdulaev için "6136 Sayılı Kanun'a Muhalefet", "Resmi Belgede Sahtecilik" suçlarından da toplam 3 yıldan 8 yıla kadar hapis, Bislan Rasaev ve Ravshan Akhmedov için ayrıca "6136 Sayılı Kanun'a Muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talep edildi.
İddianame kabul edilirse şüpheliler, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacaklar.