Celalettin Can: Öcalan parçası olmadan, buna barış süreci diyemeyiz

Celalettin Can: Öcalan parçası olmadan, buna barış süreci diyemeyiz
Çözüm süreci döneminde 'Akil İnsanlar Heyeti'nde bulunan Celalettin Can, 'yeni süreç' tartışmalarını değerlendirdi: Ben bir barış süreci olduğu kanaatinde değilim. Sayın Öcalan bu sürecin bir parçası olmadan buna barış süreci diyemeyiz.

Artı Gerçek - 2013-2015 yılları arasında yaşanan çözüm süreci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, yeni yasama yılının açılışında, DEM Partililerle tokalaşması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'iç cepheyi güçlendirme' çağrısı ile yeniden gündeme geldi. Çözüm süreci öneminde 'Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan 78'liler Girişimi Sözcüsü, gazeteci ve yazar Celalettin Can Munzur Press'e konuştu.

'Akil İnsanlar Heyeti'ne kendisini hem devletin hem de Abdullah Öcalan’ın önerdiğini söyleyen Can, Öcalan'ın parçası olmadan sürece 'barış süreci'nin eksik olacağını belirtti:

"Ben şuan bir barış süreci olduğu kanaatinde değilim. Sayın Öcalan bu sürecin bir parçası olmadan buna barış süreci diyemeyiz. Öcalan’sız bir barış sürecinin eksik kalacağını, güdük kalacağını ve gerekli temsiliyetin yapılamayacağı kanaatindeyim. Ayrıca Öcalan’ın içersinde olmadığı bir barış sürecinin kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Şahsen bu görüşmelerin bir parçası olsam ilk soracağım şey Öcalan’ın bu süreçteki rolü olacaktır”

ÖCALAN İLE GÖRÜŞME OLDU MU?

“Yeni süreç kapsamında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme oldu mu?” sorusuna yanıt veren Can, “Elimizde somut bilgi yok. Net ve kesin olmamakla birlikte Öcalan ile görüşme yapıldığı kanaatindeyim. Ancak kamuoyu önünde bir görüşme olur mu, bunu bilemiyorum. Zaten kamuoyu önünde yapılacak bir görüşme sürecin resmen başladığını bizlere gösterir” dedi.

GÜLEN CEMAATİ'NİN BARIŞ SÜRECİNE ETKİLERİ

2013-2015 yılları arasındaki barış süreci görüşmeleri zeminini yaratan faktörün Abdullah Öcalan olduğunu söyleyen Can, “Hükümetin önüne çözüm sürecini Abdullah Öcalan koydu. Hükümet zayıf düşmüştü. FETÖ hareketi kopmuştu bunlardan. Erdoğan devlete hakim değildi. Hükümet Kürt hareketi ile savaşı göze alamadı ve önüne gelen çözüm sürecini kabul etti. FETÖ hareketi hem Kürt hareketine hem de barış sürecine karşıydı” dedi.

ERDOĞAN’A PKK SORUSU

Akil İnsanlar Heyeti’nde olduğu süreçte Recep Tayyip Erdoğan’a “PKK sizin için ne ifade ediyor?” sorusunu yönelttiğini belirten Can, o dönem yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

“Erdoğan niye bu soruyu soruyorsunuz dedi. Ben de bu sürecin riskli olduğunu ve bu süreci anlamak için bu soruyu sorduğumu söyledim. Ancak Erdoğan toplantıda bu soruya uzun süre cevap vermedi. Başka soruları yanıtladı. Toplantı biterken sorumu tekrarladım. Bu sırada “Kimin elinde silah varsa benim için terör örgütüdür” yanıtını verdi. Orada benim için süreç bitti. Bu sorununun çözülmeyeceğini anladım”

CELALETTİN CAN KİMDİR?

78'liler Girişimi Sözcüsü, gazeteci, yazar. HDP 27. Dönem Milletvekili adayı. 64 yaşında. Dersim’de doğdu. 1975'te eğitim için İstanbul'a taşındı. Devrimci mücadele içinde yer alan Can, Dev-Genç'in başkanı oldu. Şişli Siyasal Bilimler Yüksekokulu öğrencisiyken 12 Eylül’den bir süre önce, 1979’da tutuklandı. Toplam 19 yıl 9 ay cezaevinde kaldı. 1999 yılının sonlarına doğru tahliye oldu. 78'liler Vakfını kurdu. 2013'te 63 kişilik Akil İnsanlar, İç Anadolu Bölgesi grubunda yer aldı. “78’liler Sorguluyor” ve “Merhaba Başkaldırı” isimli iki kitabı bulunuyor. (KAYNAK)

Öne Çıkanlar