Cesur Yeni Dünya’nın yazarı Huxley, diktatörlük distopyasını anlatıyor

'Süngüyle her şeyi yapabilirsiniz ama süngünün üzerine oturamazsınız! Fakat gücünüzü süresiz olarak korumak istiyorsanız, yönetilenlerin rızasını almak zorundasınız.'

Cesur Yeni Dünya’nın yazarı Huxley, diktatörlük distopyasını anlatıyor

KÜLTÜR & SANAT - YouTube'da 'Çeviri Konuşmalar' adlı kanalda yayınlanan video, Aldous Huxley'in 1958’de geleceğin diktatörlükleri üzerine öngörülerini türkçe altyazılı içeriyor. Çevirisini İlker Kocael'in, kurgusunu Emrecan Kaya'nın yaptığı videoda "Yönetilenlerin rızasını kısmen uyuşturucu ilaçlar, kısmen de yeni propaganda teknikleri ile alacaklar." diyen Huxley, ilginç fikirler beyan ediyor.

Dünyaca ünlü İngiliz yazar ve düşünür Aldous Huxley, 1894'te İngiltere'de dünyaya geldi. On altı yaşında, geçirdiği bir rahatsızlık sonucu bir yıl kör kalması, Huxley'in iç dünyasını keşfetmesine olanak verdi. Eserlerinde çağdaş toplumun kusurlarını zekice ve acımasızca yargılayan yazarın en En bilinen eseri Cesur Yeni Dünya (1932), II. Dünya Savaşı öncesinde tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmakta olduğunu hissettiği toplumun karmaşasına gösterdiği düşünsel tepkileri içerir.

1937'de Amerika'ya yerleşen yazar, 'Algının kapıları', 'Cennet ve Cehennem' gibi kitaplarıyla The Doors ve The Beatles gibi müzik gruplarının esin kaynağı oldu ve Beat Kuşağı'nın (Beat Generation) öncüleri arasına girdi. Son dönemlerinde Doğu mistisizmi ve Zen Budizm'le ilgilendi ve 1963 yılında hayata veda etti.

Aydın diktatör yazar Beatles