CHP’li Adıgüzel: 8 ayda 951 Milyon TL Dijital Hizmet Vergisi toplandı
‘İktidarın sosyal medya düzenlemesini meşrulaştırmak için başvurduğu dayanaklardan biri dijital platformların vergi vermemesiydi. Ama görülüyor ki vergi ödemeyle ilgili itirazları yok.’
ARTI GERÇEK- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe giren Dijital Hizmet Vergisi kapsamında 8 ayda 951 milyon TL vergi toplandığını açıkladı.
Adıgüzel, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, 2020 yılı içinde Dijital Hizmet Vergisi kapsamında 951 milyon 847 bin TL gelir elde edildiğini söyledi.
Adıgüzel’in verdiği bilgiye göre; 2020 yılı Merkezi Bütçe Gelirleri kapsamında Nisan ayında 67 milyon 627 bin, Mayıs ayında 73 milyon 144 bin, Haziran ayında 169 milyon 502 bin, Temmuz ayında 105 milyon 529 bin, Ağustos ayında 137 milyon 832 bin, Eylül ayında 102 milyon 11 bin TL, Ekim ayında 144 milyon 191 bin TL, Kasım ayında 152 milyon 11 bin TL dijital hizmet vergisi toplandı.
"İktidar bir taraftan tartışmalı sosyal medya düzenlemesinin bir sonucu olarak sosyal medya platformlarına cezai işlem uygularken, diğer taraftan dijital hizmet sunan platformlardan vergi toplamaya devam ediyor ki zaten olması gereken de bu verginin toplanmasıdır" diyen Adıgüzel, dijital hizmet vergisinin son yıllarda birçok ülke tarafından kabul gördüğünü hatırlattı.
Adıgüzel’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de uygulanan dijital hizmet vergisi oranı diğer ülkelere kıyasla yüksek. Bu oran Fransa’da yüzde 3, İngiltere’de yüzde 2, Türkiye’de ise yüzde 7,5.
‘AMAÇ VERGİ TOPLAMAK DEĞİL SOSYAL MEDYAYI KONTROLÜ ALTINA ALMAK’
"Ancak burada sorgulanması gereken asıl konu, iktidarın sosyal medya düzenlemesini meşrulaştırmak için başvurduğu dayanaklardan biri dijital platformların vergi vermemesiydi. Ama görülüyor ki dijital platformların vergi ödemeyle ilgili bir itirazları yok" diyen Adıgüzel, şöyle devam etti:
"İktidarın temel kaygısı vergi toplamak değil, sosyal medyayı kendi kontrolü altına almak. Sosyal medya platformlarını da sürecin en başından beri kaygılandıran mevzu bu. Twitter’ın, Facebook’un temsilci atamamasının asıl sebebi de Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün olmaması, temsilci atadıkları takdirde karşı karşıya kalacakları baskı mekanizmasıdır.
"Gelinen noktada ben iktidarın bu düzenlemenin gidişatına ilişkin bir öngörü sahibi olduğunu zannetmiyorum. İktidar sopa göstererek sosyal medya platformlarını sindirip kontrol altına alacağını sandı. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Facebook, Twitter gibi platformlar bugüne kadar temsilci atamadı. Yalnızca Youtube temsilci atayacağını açıkladı."
‘SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM SAĞLANAMAYACAK’
Kanun kapsamında uygulanan ve uygulanması beklenen yaptırımları hatırlatan Adıgüzel, bu yaptırımlar kapsamında bant genişliğinin yüzde 90 daraltılması durumunda o sosyal medya platformuna erişimin sağlanamayacağını söyledi. Adıgüzel, "Bakan’ın bile istifasını duyurmak için sosyal medyaya ihtiyaç duyduğu bir Türkiye’de, sosyal medya platformlarının kullanılmaz hale getirilmesi vatandaşın son haber kaynağının da ortadan kaldırılması demektir" dedi.