CHP'li Emre'den Aile ve İçişleri Bakanlarına: 'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldıktan sonra kaç kadın öldürüldü?'
CHP'li Zeynel Emre, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile artan kadın cinayetleri arasındaki ilişkiyi Meclis’e taşıdı. Emre, Aile ve İçişleri Bakanlarına kadın cinayetleri ve toplumsal etkileri konusunda sorular yöneltti.
Artı Gerçek - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile kadın cinayetlerindeki artış arasında bir bağlantı olup olmadığını Meclis gündemine taşıdı. Emre, 2024'ün ilk 7 ayında 249 kadın cinayeti işlendiğini vurgulayarak, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin bu cinayetlerdeki etkisinin araştırılmasını talep etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sorular yönelten Emre, kadın cinayetlerinin nedenleri ve bu olayların toplumsal etkileri konusunda detaylı bilgi istedi.
'KADIN CİNAYETLERİNDE ARTIŞ OLDUĞU KAMUOYUNDA YAYGIN GÖRÜŞ HALİNE GELMİŞ DURUMDADIR'
Zeynel Emre, soru önergesinde şu ifadelere yer verildi.
“Ülkelerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sağlık, eğitim, ekonomi ve siyaset alanında nerede olduklarını gösteren Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 127'nci sırada yer alıyor. Karşı karşıya kaldığımız sorun ortadayken İstanbul’da kararlaştırılan ve bu çerçevede kamuoyunda ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden, uygulamaya konulduğu 1 Ağustos 2014 tarihinden 6 yıl 6 ay sonra 20 Mart 2021 tarihinde, hukuken tartışmalı bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla çıkılmıştı. Kadınlara yönelik başta şiddet eylemleri olmak üzere korucuyu ve tedbir içerikli önlemleri öngören söz konusu sözleşmeden çıkılması sonrası, caydırıcı halin ortadan kalkmasının da etkisiyle kadın cinayetlerinde artış olduğu kamuoyunda yaygın görüş haline gelmiş durumdadır."
20 MART 2021 TARİHİNDEN 15 AĞUSTOS 2024 TARİHİNE KADAR GEÇEN ZAMANDA İŞLENEN KADIN CİNAYETİ SAYISI KAÇTIR?
CHP’li Emre, önergesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Özdemir Göktaş ile İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:
1- Kamuoyunda ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin yürürlükte olduğu (1 Ağustos 2014 - 20 Mart 2021) 6 yıl 6 aylık dönemde işlenen kadın cinayeti sayısı kaçtır? Bu cinayetlerin faillerinin maktulle yakınlık derecesi ve cinayetlerin illere göre dağılımı nasıldır?
2- Kamuoyunda ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin yürürlükten kaldırıldığı (20 Mart 2021) tarihinden 15 Ağustos 2024 tarihine kadar geçen zamanda işlenen kadın cinayeti sayısı kaçtır? Bu cinayetlerin faillerinin maktulle yakınlık derecesi ve cinayetlerin illere göre dağılımı nasıldır?
3- Kadın cinayetlerine ilişkin Bakanlığınız bünyesinde yapılan bilimsel çalışmalar söz konusu mudur? Varsa bu çalışmalardan cinayetlerin ağırlıklı olarak neden kaynaklandığı tespit edilmiştir?
4- Son 10 yılda yaşanan kadın cinayetleri sonrası öksüz kalan çocuk sayısı kaçtır? Annelerinin öldürülmesinin ardından sonraki zamanlarda bu çocuklar içinde suça karışanlar var mıdır? Varsa bu çocukların, annesi öldürülen çocuklar içindeki oranı nedir?” (ANKA)
Kocaeli'de kadın cinayeti: Kalp krizi denilmişti, gerçek otopside ortaya çıktı
İstanbul'da bir gecede iki kadın cinayeti: Evli oldukları erkekler tarafından katledildiler
Arnavutköy'deki kadın cinayeti: 'Harun Gül tasarlayarak, planlı katletti'
Mersin'de kadın cinayeti: Pınar Bayram, birlikte yaşadığı erkek tarafından katledildi
Kadın cinayeti davası: Mahkeme failin ‘cezai ehliyetini’ merak etti