CHP’nin 'Muhtarlık Temel Kanunu' teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP'nin Muhtarlık Temel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmedi.

CHP’nin 'Muhtarlık Temel Kanunu' teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP’nin muhtarların yetki ve gelirlerinin artırılması amacıyla hazırladığı kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Bu iktidar muhtarların sorunlarına değil, onların oylarına talip" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP tarafından hazırlanan Muhtarlık Temel Kanunu Teklifi’nin gündeme alınması görüşüldü.

CHP'li Torun, kanun teklifi üzerinde şunları söyledi:

'MUHTARLIĞI İTİBARSIZ HALE GETİRDİLER'

Muhtarlarımız, yerel demokrasinin kurucu unsuru, köy ve mahallelerimizin seçilmiş temsilcileridir. Siyaset kurumunun görevi, muhtarlığın bu vasıflarını korumak ve yüceltmektir. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki, 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, muhtarlık kurumunu itibarsız hale getirmiştir. 6360 sayılı kanun ile binlerce köyün tüzel kişiliği kaldırılmış ve mahalleye dönüştürülmüştür. Bir dönem, muhtarlığın tamamen kaldırılması dahi tartışmaya açılmıştır. Şimdi de muhtarlık seçimlerinin, yerel seçimlerden ayrı bir tarihte yapılması söylentileri çıkarılmıştır. İktidarın muhtarlığa bakışı böyleyken, şimdi, sadece ‘muhtar maaşlarını asgari ücrete çıkaracağız’ vaadinde bulunmak, muhtarlarımızı seçim malzemesi yapmaktan başka bir şey değildir.

'MUHTARLIKLARA BÜTÇE HAKKI ÖNERİSİ'

84 maddelik Muhtarlık Temel Kanunu Teklifimizi Meclis Başkanlığı’na sunduk. Öncelikle; muhtarlıkları demokratik kurumlar haline getiriyoruz. İhtiyar Meclisi ve İhtiyar Heyetleri’ni, Köy Meclisi ve Mahalle Meclisi olarak düzenliyoruz. Muhtarlıklara bütçe hakkı tanıyoruz. Köy muhtarlıklarına, İl Özel İdarelerine ayrılan payın yüzde 1,5'inin aktarılmasını sağlıyoruz. Mahalle muhtarlıklarına da belediye sınırlarında toplanan emlak vergisinin yüzde 1’ini ayırıyoruz.

'MUHTAR POSTA MEMURU OLMAMALI'

Muhtarlarımızı artık ‘posta memuru’ olmaktan çıkarmak istiyoruz. Muhtarlara, evrak dağıtımları nedeniyle ücret ödenmesini sağlıyoruz. Muhtarlarımızı ‘yetkisi olmayan seçilmişler’ olmaktan kurtarmak istiyoruz. Muhtarlarımıza, belediye ve il genel meclislerinde, kendi alanlarını ilgilendiren toplantılara katılma, söz ve oy hakkına sahip olma yetkisi veriyoruz. Muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getiriyoruz. Ve fotoğraflı birleşik oy pusulası kullanımına geçilmesini öneriyoruz.

'ÖDENEK DEĞİL AYLIK'

Muhtarlarımıza ödenek değil, aylık verilmesini sağlıyoruz. Kanun teklifimizde, 14.750 olan ek gösterge rakamını, 22.000’e çıkarıyoruz. Böylece muhtar maaşlarının 5 bin 179 TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz. Yüksek nüfuslu muhtarlıklarımızın yardımcı personel ihtiyacı açıktır. Bu nedenle 2.000 seçmen nüfusunu aşan muhtarlıklara büro personeli atanmasını öneriyoruz.

Sosyal yardımların, muhtarlar aracılığıyla dağıtılmasını temin ediyoruz. Türkiye Muhtarlar Birliği’nin kurulmasının önünü açıyoruz. Muhtarlarımız izne ayrıldıklarında maaşları kesiliyor. Biz muhtarlarımıza, maaşları kesilmeden yıllık 30 gün izin hakkı tanıyoruz. Ayrıca kadın muhtarlara, toplam 16 hafta analık izni veriyoruz. Muhtarların şehir içi ulaşımdan ücretsiz faydalanmasını öneriyoruz.

'SAMİMİYSENİZ TARTIŞALIM'

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, 19 Ocak’ta, muhtar maaşlarının asgari ücrete çıkarılacağını ifade etmişti. Ancak aradan 27 gün geçmesine rağmen hala bir düzenleme hazırlanamadı. Ve bugün yatan muhtar maaşları, yine aynı seviyede kaldı. Buradan çağrı yapıyoruz: Eğer samimiyseniz, kanun teklifimiz hazır. Gelin tartışalım ve oy birliği ile hayata geçirelim."

Torun’un konuşmasının ardından kanun teklifinin gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (ANKA)

mhp chp akp Seyit torun muhtarlık