Çok garip bir deprem tahmini
Deprem bilimcilerin 'her an deprem olabilir' tezini reddettiğini açıklayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremi için '2045’ten önce olamaz' dedi.
HABER MERKEZİ - Ünlü deprem bilimci İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem bilimcilerin olası İstanbul depremi için sık sık gündeme getirmeye çalıştığı 'İstanbul'da deprem her an olabilir' uyarısına ilginç bir tezle karşı çıktı.
Karabük Üniversitesi ve AFAD Karabük İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''Uluslararası Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'nin birinci derece deprem ülkesi olmadığını, aksine ülkenin yüzde 92'sinin deprem bölgesi dışında kaldığını söyledi.
Konuşmasında depremin kentsel dönüşümün en büyük ayağı olmadığını belirten Ercan, "Türkiye'de bir deprem olmasa da kentsel dönüşüm yapmak gerekir" dedi.
ERCAN, 'TÜRKİYE BİRİNCİ DERECE DEPREM ÜLKESİ DEĞİLDİR' DEDİ
HaberTürk'ün aktardığı haberde, Türkiye'nin birinci deprem ülkesi olmadığını da savunan Prof. Dr. Ercan, "Türkiye'de 8'den daha büyük depremler olmaz" dedi:
"Bir yerde belli büyüklükte doğal bir olay olmuşsa o yerde gelecekte o büyüklükte en az bir deprem olacaktır. 1999 depremi 7.5 olarak Gölcük'te olmuşsa, gelecekte o bölgede 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacaktır. Bu değişmez bir kuraldır. 1900 ile 2016 arasında olan 4'ten daha büyük olan depremlerin sayısı Türkiye'de 10 bin 900'dür. Dünya üzerinde her yıl 3.5 milyon deprem olur ve bunların yüzde 3'ü de Türkiye'ye düşer. Ancak Türkiye birinci derece deprem ülkesi değildir. Türkiye'de 8'den daha büyük depremler olmaz. Türkiye'nin en büyük depremi 1939 yılında Erzincan'da olan 7.9'dur. Türkiye'de daha büyük deprem olmamıştır. 9 olur 8.5 olur demek desteksiz atmaktır."
"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 92'Sİ, İSTANBUL'UN BÜYÜK KISMI GAYET SAĞLAM"
Prof. Dr. Ahmet Ercan bir adım daha ileri giderek İstanbul'un büyük bir kısmının "gayet sağlam" ve "oldukça güvenli" olduğunu söyledi:
"Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi değil. Türkiye'nin çok az bir bölümü deprem bölgesidir. Sadece kırıkların geçtiği yerler deprem bölgesidir. Türkiye'de deprem bölgelerinin oranı yüzde 70'in daha altındadır. Türkiye'nin en güvenli alanları İstanbul ve Kocaeli'nin dahi kuzey tarafları oldukça güvenlidir. Bunun yanı sıra Doğu, Orta ve Batı Karadeniz kısımları Türkiye'nin deprem açısından en güvenli yerlerdir. İstanbul'da sadece kıyı kısımları etki alanında. İstanbul'un büyük kısmı gayet sağlam. Hani İstanbul'da yerle gök birleşecekti. Bu doğru değil. İstanbul'daki yıkılabilecek yapı sayısı, 7.5 büyüklüğünde bir deprem olsa bile yüzde bir veya 2'yi geçmez. Kızılca kıyamet olacak olaylar abartı ve bilim dışı oluyor. İstanbul'da deprem için hiçbir şey yapılmadı demek gerçekten çok acımazsızlık."
"İSTANBUL'DA HER AN OLACAK DENEN DEPREM EN ERKEN 2045'TE OLACAK"
İstanbul'da depremin nerede olacağının da belirlendiğini söyleyen Ercan, olası İstanbul depremi için, ilk önce '2045’ dedi sonra 2150 yılına kadar çıktı:
"Büyük İstanbul depremi deniliyor nerede? Marmara depremi var. Bir tanesi Küçükçekmece'de olacak 6.3 ile 6.7 arasında. 8-9 arası olur mu? Asla olmaz. 7.5 ve daha büyük olacak diyorlar, asla. Bunu diyen varsa gelsin burada kanıtlasın. Deprem oluşum sırası ile depremlerin oluş yılları arasında doğrusal bir ilişki gördük. Bu doğrusal ilişkiye göre, hiç şaşmamış. Ancak beklenen zamanlardan daha geç zamanlarda deprem olmuş, beklenen zamanlardan önce hiç olmamış. Bugün Marmara 17. depremini bekliyor. Baktığımızda 2045 çıkıyor. 2030 yılında olabilir mi? Olamaz. Hiçbir zaman erken olmamış. Olası yıl 2075'e doğru. Gecikebilir, hatta 2150 yılına kadar gidebilir. Bilimsel olmayan olayları çok önemsememiz lazım."