İPA araştırmasına göre, aralık ayında İstanbul'da yaşayanların en büyük üç sorunu trafik, ekonomik sıkıntılar ve İstanbul depremi oldu. Kasım ayı araştırmasında ilk üçte 'sığınmacılar' sorunu vardı.
Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, iki gün önce Çanakkale Eceabat'ta meydana gelen depremin, yeri itibariyle 'dikkat çekici' olduğunu söyledi. İstanbul'da her an 7,5'lik deprem olabileceğini söyledi, Adalar-Kumburgaz fayına işaret etti.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, yapay zekayla İstanbul'un deprem riskinin analiz edildiğini anlattı. Tatar "Üretilen raporlar size tahmini olarak kaç can kaybı yaşanacağını, yapıların ayakta kalıp kalmayacağını anlatıyor" dedi.
İPA tarafından hazırlanan "Kamusal Alanın Dönüşümü: Alışveriş Merkezlerinin Kentsel Etkileri Üzerine Değerlendirme" başlıklı raporu yayımlandı: İstanbul'da deprem sonrası 42 bin kişinin barınabileceği alanda 95 adet AVM bulunuyor.
Güngören'de 47 yıllık 6 katlı binanın mutfak tavanındaki beton döküldü. Tavanın dökülmesiyle paslı demirler ve betonda kullanılan deniz kumu ile deniz kabukları da ortaya çıktı.
Prof. Dr. Naci Görür, Gökçeada açıklarında dün meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara bölgesini uyardı. Görür, depremin Marmara'ya uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana geldiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul ve İzmir'de 'uzun süre' yıkıcı bir deprem beklemediği görüşünü yineledi. Ercan'ın bu tezine, başta Prof. Dr. Naci Görür olmak üzere çok sayıda yer bilimci karşı çıkıyor.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremine ilişkin yeni uyarılarda bulundu: Bir kenti depreme hazırlamak denince akla gelen ilk şey yapı stoku olmamalı. projenin motor gücü müteahhit olursa, iş ranta kayar.
Marmara Denizi'nde dün gece 3,1 büyüklüğünde gerçekleşen depremi yorumlayan Prof. Naci Görür, "Küçük ama yeri bakımından önemli" dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminde barajların ağır hasar alması durumunda yaşanacak sorunlara dikkati çekti. Görür, temiz suya erişmekte zorluk yaşanabileceğini söyledi.
İBB'nin çıkardığı risk haritasına göre, olası 7.5'lik depremde İstanbul genelinde 91 bin 81 bina depremde yıkılacak.
Tayfun Kahraman, İstanbul için beklenen depremde ağır hasar alacak bina sayısının 2018’de tespit edilenin 2-3 katı olacağını söyledi.
‘Bu depremler olumlu değil, haberci şeklinde almak gerekir’ diye belirten Dr. Gündoğdu, İstanbul için ‘büyük felaket olur’, İzmir için de ‘hasar verici olacağı kesin’ uyarılarında bulundu.
İçişleri Bakanı Soylu, olası İstanbul depreminin faturasının 200 milyar dolar olabileceğini belirterek ekonomik çöküntü yaşanabileceğini söyledi.
'Sebebi açık. Partileri değiştiriyoruz, idarecileri değiştiriyoruz ama düzeni değiştiremiyoruz.'
'Deformasyon hiç olmuyor, yıllık hareketlerle daha fazla enerji birikiyor. O nedenle burada 7'nin üstünde bir deprem olması sürpriz olmayacaktır.'
Bilim insanları, Silivri’de geçen yıl meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin, büyük İstanbul depremi öncesi ciddi bir uyarı olduğunu belirtti.
'Düzce için de alarm vermiştik. Haklı çıktık. Üç ay sonra Düzce’de deprem oldu'
'Olası İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum ama biz hazır değiliz. 7.5 büyüklüğünde beklediğimiz depremde 200 bin insanın hayatını kaybedeceğini tahmin ediyoruz'
Kanal İstanbul'un maliyetinin küçük bir bölümü ile depreme karşı önlem alınabileceğini ve kentsel dönüşüm yapılabileceğini öne süren İBB Başkanı binlik ve 5 binlik planlara itiraz etti.
‘Deprem olduktan sonra hayıflanmak, dizlerimizi dövmek, 'bundan sonra gerekli tedbirleri alacağız' diye üst perdeden konuşmak kimseye bir fayda sağlamıyor.’
Marmara Denizi'nde 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
'Bu risk sadece İstanbul’un riski değil, tüm Türkiye’nin riskidir. Hayatın duracağı, ekonominin büyük hasar alacağı büyük bir kaos ve ulusal felaket ihtimalinden bahsediyoruz.'
İstanbul’un beklenen büyük depreme ne kadar hazır olduğunun tartışıldığı 'Kadıköy depreme hazır mı?' adlı panelde, depreme karşı dayanışmanın önemi vurgulandı.
İstanbul Valiliği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay art arda açıklama yaptı.
Silivri'deki deprem için 'tedirgin bekleyişleri kamçılayan sarsıntı' ifadesini kullanan Bahçeli, depreme hazırlığın beka düzeyinde önem arz ettiğini söyledi.
Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından, depremle ilgili toplanan vergilerin akıbeti merak konusu oldu.
İstanbul'u 2016 yılında 5.8 büyüklüğünde bir depremin salladığını iddia eden bilim insanları, kimsenin hissetmediği bu depremin 'yavaş deprem' olduğunu ve 50 gün sürdüğünü söylüyor.
Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, İstanbul'un iki ilçesi için deprem uyarısında bulunarak 'Acil tedbir alınmalı' dedi.
HDK, Marmara Depremi'nin 19'uncu yılında iktidarın 'İmar Barışı' adı altında denetimsiz yapılaşmayı yasal hale getirerek, deprem güvenliği için atılmış tüm adımları boşa çıkardığını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.