Kadıköy Demokrasi Meclisi'nden,'Kadıköy depreme hazır mı?' paneli
İstanbul’un beklenen büyük depreme ne kadar hazır olduğunun tartışıldığı 'Kadıköy depreme hazır mı?' adlı panelde, depreme karşı dayanışmanın önemi vurgulandı.
Kadıköy Demokrasi Meclisi tarafından, Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda düzenlenen 'Kadıköy depreme hazır mı?' adlı panele, mimar Mücella Yapıcı, makine mühendisi Üzeyir Uludağ ve Kadıköylüler katıldı.
Geçtiğimiz hafta meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem sonrası İstanbul’un beklenen büyük depreme ne kadar hazır olduğunun tartışıldığı panelde, depreme karşı mahallelerde örgütlü ve bilinçli bir yaklaşımın ortaya çıkarılması gerekliliğine vurgu yapıldı.
DEVLET KONTROLÜ İÇİN JAPONYA ÖRNEK VERİLDİ
İstanbul halkının deprem sonrası yaşadığı tedirginliğe değinen Makine Mühendisi Üzeyir Uludağ, "Oturduğumuz binaların dayanıklı olup olmadığını uzmanlara göstermemiz lazım. Devletin bunu kontrol etmesi lazım ve buna bütçe ayırması lazım" diyerek, Japonya örneğini hatırlattı. Uludağ, "Japonya'da sürekli depremler olmasına rağmen halkta tedirginlik yok. Çünkü önlemlerini almış ve teknik donanımları yeterli düzeye ulaşmıştır" dedi.
'AFET TOPLANMA ALANLARI YETERSİZ'
17 Ağustos 1999 Depremi'nin büyük yıkım getirdiğine vurgu yapan Uludağ, "Bizler çok şiddetli olmayan bir depremde sokaklara çıktık. Bu deprem artçı mı değil mi bilemiyoruz. Ama insanların korunmaya ihtiyacı var. Bazı kurumlar açıklama yaptı, 'evlerinize girmeyin' dedi. Peki bu insanlar nereye sığınacak? Afet toplanma alanları rezidanslarla kaplanmış. Kadıköy'de 2-3 toplanma alanından bahsediliyor. Peki buralara kaç insan sığınabilecek? Bunlar Kadıköy'ün sorunu olmaktan öte İstanbul'un hatta ülkenin sorunudur" diye konuştu.
'MAKRO DÜZEYDE İHTİYAÇLAR KARŞILANMADI'
Deprem toplanma alanlarının da depremden etkileneceğini belirten Uludağ, "Deprem alanlarına gitmek için acil ulaşım yollara ihtiyacımız var. Operatörlerin çalışmaması da büyük bir problemdir. Çok acil ihtiyacım olduğunda ihtiyacıma karşılık verilmedi. Devlet makro düzeyde yapması gereken şeyleri bile yapmadı" diye yakındı.
'RANT ALANLARINA DÖNÜŞTÜRDÜLER'
17 Ağustos 1999 depremini hatırlatan Mimar Mücella Yapıcı, "20 yıl geçti. Bütün bu mahalle afet planlarını hepsini çok iyi biliyoruz. Bunu kamu idaresi de biliyor. Ama ekonomiyi inşaata yükleyip rant alanlarına dönüştürdüler" diye belirtti.
'MUTFAK VE BANYOLAR KRİTİKTİR'
Deprem sonrası ciddi travmaların yaşanabileceğini belirten Yapıcı, "Kendimizi güvene almamız lazım. Kulaktan dolma bilgilere inanmayın. En kritik yerler mutfak ve banyolardır. Kaç kişi gitti çocuğunun okuluna baktı veya kaç kişi gitti evinin en alt katına baktı?" diye sordu.
'DAYANIŞMAYA MECBURUZ'
Deprem anında idarecilerin hazırlıklı olmadığı takdirde felaketlerin yaşanacağını söyleyen Yapıcı, "Sokakta çocuklara bakacak ekip kimdir, belirlemeliyiz. 1999 depreminde yüzlerce çocuk kaçırıldı ya da nerede oldukları belirsiz. Ders çıkarmamız lazım. Herkes burada dayanışma kurmaya mecburdur. Muhtar, öğretmenler, belediye, tabiplerle, eczacılarla örgütlü ve dayanışma içerisinde olmalıdır" şeklinde konuştu. (M.A)