Cumartesi Anneleri: Vejdin Avcıl için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz
Cumartesi Anneleri/İnsanları, 1003’üncü haftasında da Galatasaray Meydanı’ndaydı. Bu kez de Mardin'in Derik ilçesinde gözaltına alınarak kaybedilen Vejdin Avcıl'ın akıbeti soruldu.
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri eylem yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları bu hafta da meydandaydı.
Kayıp yakınları tarafından 1003’üncü hafta açıklamasında 12 Haziran 1994 tarihinde Mardin'in Derik ilçesinde gözaltına alınarak kaybedilen Vejdin Avcıl'ın akıbeti soruldu.
‘KARDEŞLERİM BABA DUYGUSUNU HİÇBİR ZAMAN YAŞAYAMADI’
Galatasaray Meydanı’nda yapılan eylemde ilk olarak Vejdin Avcıl’ın oğlu Yasin Avcıl’ın mektubu okundu. Cumartesi İnsanlarından Gamze Elvan’ın okuduğu mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Ben 30 yıl önce Mardin Derik’te gözaltına alınarak kaybedilen Vejdin Avcıl’ın oğluyum. 90’lı yıllarda insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir dönemde, hemen her gün bölgemizde insanlar; kadın, çocuk, yaşlı demeden gözaltına alınıyordu. Ağır işkencelerden geçiriliyor, öldürülüyordu. Köy ve mezralar yakılıyordu. Maalesef biz de bu zulümden nasibimizi aldık.
Babam 12 Haziran 1994’te köy meydanında patozda harman vururken gözaltına alındı ve bir daha kendisinden haber alamadık. Kardeşlerim baba duygusunu hiçbir zaman yaşayamadılar. Hep bir yanımız yarım kaldı. Bir insan, insanlara bu kadar acıyı nasıl reva görür anlamış değilim. 2014’te babamın kemiklerine ulaştığımızda onun eve dönme umudunu kaybettik. Bizi teselli eden tek gerçekse en azından bir mezarının olmasıydı. Türk adalet sisteminin davamızı beraat ettirmesi bizi daha derinden sarsmıştır. Acılarımızı tazelemiştir. Suçlular hak ettikleri cezaları almadıkları sürece hukuk mücadelemiz devam edecektir."
‘İŞKENCE, ÖLDÜRME UYGULAMALARI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA YARGI MEKANİZMALARI ETKİN ÇALIŞMIYOR’
Kayıp yakınlarından İkbal Eren ise yaptığı basın açıklamasında, “Bugün arefe… İnsanlar bayram telaşındayken biz, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları uygulanmadığı için, karar vericiler hukukun üstünlüğü ilkesine karşı direndiği için Galatasaray’daki polis bariyerlerinin önündeyiz. Bugün bir kez daha haykırıyoruz: Türkiye’de güvenlik güçlerinin vatandaşa yönelik işkence, öldürme, gözaltında kaybetme gibi uygulamaları söz konusu olduğunda idari ve yargı mekanizmaları etkin biçimde çalışmıyor” dedi.
‘ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Mardin'in Derik ilçesinde gözaltına alınarak kaybedilen Vejdin Avcıl'ın akıbetini sorarak, 13 kişinin ölümünden sorumlu olan Musa Çitil'e verilen beraat kararına tepki gösteren Eren şöyle konuştu:
“Tutuksuz yargılanan Musa Çitil, 21 Mayıs 2014’teki karar duruşmasında beraat etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi beraat kararını 2 Haziran 2015’te onadı. Aileler, kararın kesinleşmesi üzerine 2015 yılında AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM ise başvuruyu “kabul edilemez” buldu. (Başvuru Numarası: 2015/ 16290) Bunun üzerine aileler 2022 yılında AİHM’ye başvurdu.
Bilmeye hakkımız var: Musa Çitil değilse, Vejdin Avcıl’ın gözaltında devletin koruması altındayken, ölümüne neden olanlar, gerçek dışı tutanaklarla kimsesizler mezarlığına gizlice gömenler, mezarını 17 yıl boyunca ailesinden gizleyenler kim? Bu suçun fail ve sorumluları kim? Gözaltında kaybedilişinin 30. yılında bir kez daha tekrarlıyoruz: Kaç yıl geçerse geçsin Vejdin Avcıl için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”
Cumartesi Anneleri 1002'nci kez Galatasaray Meydanı'nda: Veysel Güney nerede ?
Cumartesi Anneleri davası: Mahkeme beraat talebini reddetti, duruşma ekim ayına ertelendi
Cumartesi Anneleri'ne ilham veren, diktatörlüğe kafa tutan Arjantinli anne Cortiñas vefat etti