Diyarbakırlı çiftçiler mağdur: DEDAŞ'ın kontrolsüz elektriği pamukları kuruttu

Bismil'de birçok köyde DEDAŞ’ın kontrolsüz elektrik verilmesinden dolayı pamuk yetiştiren çiftçiler mağduriyet yaşıyor. Pamuk hasadına az bir süre kala elektrik voltajının dengesizliğinden dolayı birçok köyde pamuk susuzluktan dolayı kurudu.

Diyarbakırlı çiftçiler mağdur: DEDAŞ'ın kontrolsüz elektriği pamukları kuruttu

Rojhat ABİ

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Başan, Pınarbaşı, Ahmetli, Gedikbaşı, Akköy, Mezraçelik, Mela Hüseyin, Topraklı, Güzelköy, Bayındır, Kopmaz ve Şahintepe köylerinde bir ayı aşkındır Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından pamuk yetiştiricilerine sağladığı elektriğe sürekli olarak çok yüksek ya da çok düşük güçle enerji verdiği için pamuk yetiştiricilerinin su pompaları ve sulama sistemleri zarar gördü.

Bu duruma tepki gösteren birçok yetiştirici Bismil'deki DEDAŞ binasının önünde bir araya gelerek yetkililer ile görüşme sağladı. Görüşmeden çözüm çıkmayınca pamuk yetiştiricilerini temsilen bir heyet Diyarbakır’da bulunan DEDAŞ' binasına giderek çözüm için görüşme gerçekleştirecek.

'SEKİZ SAATE KADAR ELEKTRİK KESİLİYOR'

Pamuk yetiştiricilerine göre yıllardır bu sorun yaşanıyor. Tüm köylere tek hattan elektrik verildiği için ve birkaç çiftçinin kaçak elektrik kullanımı nedeniyle bu sorunu sürekli olarak yaşandığını belirten yetiştiriciler, günde dört saat olan elektrik kesintisinin sekiz saate kadar çıkabildiğini söyledi. Yeterli ve düzenli sulama yapamayan yetiştiriciler hasada az bir süre kalmışken pamukların susuzluktan dolayı yandığını ifade ederek, sorun ile ilgili Artı Gerçek’e konuştu.

'YORULDUK ARTIK'

Yeraltı kaynaklarından elektrik yardımıyla su çıkardıklarını ifade eden yetiştirici Cafer Yüksel “DEDAŞ tarafından verilen elektrikte sürekli dalgalanma olduğundan dolayı tüm mahsullerimiz yanmış durumda. Bu duruma karşı bizler sekiz köy toplanıp Bismil’deki DEDAŞ’a gittik çiftçiler olarak. Bir an önce çözülmesi için yetkililerle konuştuk. Yetkililer ise bir şey yapamayacaklarını söyleyerek 'Diyarbakır’a gidin' dediler. Biz yetkililerden bu elektriği düzeltmelerini talep ediyoruz. Hiç olmazsa bu yanmış haliyle kurtarabilirsek masrafımız çıkar. Artık yorulduk bu DEDAŞ’tan” diye konuştu.

Cafer Yüksel

'SULAMA MAKİNALARIMIZ YANDI'

Bir diğer pamuk yetiştiricisi Veysi Çelebi ise, pamukları verilen dengesiz elektrik yüzünden su veremediklerini yandığını belirterek, “birçok kez DEDAŞ’a gittik defalarca şikayet ettik. Fakat çözüm bir türlü bulunamıyor. Su veremiyoruz ürünlerimiz yanıyor. Bir daha sesleniyoruz. Bu şekilde elektrik verilmez. Bir çözüm istiyoruz. Elektrik bir yükseliyor bir düşüyor. Sulama makinalarımız yandı. Pamuğumuz yok oluyor” ifadelerinde bulundu.

Veysi Çelebi

'HASAT YAKLAŞIYOR MAHSUL YOK'

Pamuk tarlalarında sucu olarak çalışan Yılmaz Fidan da, DEDAŞ’ın yılladır bu şekilde eziyet ettiğini söyleyerek şu şekilde devam etti:

“DEDAŞ yüzünden tüm pamuğumuz yandı. Doğru düzgün elektrik vermiyorlar. Birçok kez DEDAŞ’a gittik meramımızı anlattık anlamadılar. Bugün de toplandık DEDAŞ’a gittik. Görüşme gerçekleştirdik. Fakat görüşme ile sonuç elde edemiyoruz. Bizden birkaç temsilci arkadaşı Diyarbakır’a gönderdik konuşmaları için. Umarım Diyarbakır bu sorunu çözer. Hasat yaklaşıyor elimizde mahsul yok” dedi.

Yılmaz Fidan

'EMEĞİMİZE YAZIK'

Başak köyünden Hamza Ökmen ise aynı sorunlardan muzdarip olduğunu, tarlasında mahsul kalmadığı söyleyerek, yetkililere şöyle seslendi:

“Tüm pamuklarımız yanmış durumdadır. 200 dönüm olan pamuk tarlalarımızı bu halde sadece yarısı hatta daha azını kurtarabiliriz. Bu da bir şans, gerçekten kurtarılamayacak dereceye gelmişler. DEDAŞ yetkililerine sesleniyoruz: Bu soruna bir cevap olun. Sizlerden bir açıklama bekliyoruz. Bu durumda insanlar bu haldeyken, çiftçilerden ve pamuktan ne istiyorsunuz? Bu kadar emeğimize yazıktır. Aylardır uğraşıyoruz”

Hamza Ökmen

(ARTI GERÇEK)