DEDAŞ'ın Urfa'da altı mahalleyi elektriksiz bırakması Meclis gündeminde

DEDAŞ'ın Viranşehir’de altı mahalleyi elektriksiz bırakması Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Meclis gündeminde taşındı. Ömer Öcalan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a soru önergesi verdi.

DEDAŞ'ın Urfa'da altı mahalleyi elektriksiz bırakması Meclis gündeminde

URFA - Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), tepkilere rağmen Urfa’da toplu elektrik kesintilerini sürdürüyor. Viranşehir’e bağlı kırsal Başaran, Gögerli, Kaşıklı, Samanlı, Süleymaniye ve Zümrüt mahallelerinde günlerdir elektrik yok. Bazı abonelerin sulama borcunu ödeyememesi nedeniyle altı mahallede tüm abonelerin elektriği kesilirken, mahallelere elektrik olmadığı için su da verilemiyor.

Artı Gerçek'in dün gündeme getirdiği kesinti Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

BAYRAKTAR'A ALTI SORU

Önergesinde, bölge sakinlerinin toplu elektrik kesintilerinden dolayı yaşadığı mağduriyetlere yer veren Öcalan, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:

* Borcunu ödemeyen mahalle-köy sakinlerinden dolayı bütün mahalle-köyün elektrikleri kesildiği doğru mudur?

* Daha önce de basına düşen, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) tarlalardaki trafoları söktüğü iddiası doğru mudur? Trafoların sökülmesi hukuka uygun mudur?

* Viranşehir’e bağlı kırsal Başaran, Gögerli, Kaşıklı, Samanlı, Süleymaniye ve Zümrüt mahallelerinde yaklaşık altı gündür elektriklerin aralıksız bir şekilde kesik olduğu ve elektrik kesintilerinin gerekçesinin ise tarımsal sulama yapanların borçlarından kaynaklandığı belirtilmiştir. Tüm bu köylerin elektrik borcu ne kadardır? Bu borcun ne kadarı tarımsal üretimden kaynaklı elektrik borcudur?

* Borcunu ödemeyen vatandaş için uygulanan bu yöntemle borcunu düzenli ödeyen vatandaşın da mağdur edilmesi uygun mudur?

* Elektrik kesintisinin bir cezalandırma aracına dönüştürülmesi ve yurttaşların karşı karşıya getirilmesi pahasına adı geçen mahalle ve köylerde yaşayanları toplu olarak cezalandırmaktan kaynaklı ortaya çıkabilecek telafisi mümkün olmayan durumlardan kamu kurumları sorumlu olmayacak mıdır? Bakanlığınızın konu ile ilgili çözümü var mıdır? Nedir?

* DEDAŞ’ın bu uygulamasıyla suların da kesintiye uğraması nedeniyle, binlerce insan ve hayvanın susuz kalması, bölge halkının içme ve temizlik gereksinimleri için civar köylerden su taşımak zorunda bırakılması kabul edilir ve sürdürülebilir bir yaklaşım mıdır?” (ARTI GERÇEK)