EYT'de 5 bin prim günü önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Artı Gerçek - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve deprem nedeniyle üç hafta beklemeye alınan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeye başlandı.
Görüşmede İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan söz aldı.
İYİ PARTİ'Lİ USTA: PRİM ÖDEME GÜN SAYISININ KADEMELİ OLARAK ARTMASI TEKLİFİN EN BÜYÜK EKSİĞİ
Teklifin tümü üzerinde konuşan İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT kanun teklifinin Meclis'te en hızlı şekilde çıkması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek "EYT'liler bir an evvel beklediği bu emeklilikle tanışsın istiyoruz" dedi. Usta, grup olarak konuşmalarını mümkün olduğu kadar kısa tutacaklarını da belirtti.
Prim ödeme gün sayısının kademeli olarak artmasının kanun teklifinin en büyük eksikliği olduğunu savunan Usta, kanun teklifindeki prim gün sayısının 5 bin güne düşürülmesi için önerge verdiklerini açıkladı.
Kanun teklifine yönelik hazırlanan etki analizinde, düzenlemenin bütçeye 10 aylık yükünün hesaplandığını söyleyen Usta, İyi Parti Grubu olarak bunun 15 yıllık yük hesabını yaptıklarını dile getirdi.
Kanun çıktığında emekli olabilecek kişilerin toplam 15 yıllık yükünün 548 milyar lira olacağını belirten Usta, "Bugün EYT'li olanlar ve potansiyel EYT'lilerle birlikte bütün sistemin 15 yıllık yükü sabit fiyatlarla 883 milyar TL." dedi.
MHP'Lİ KALAYCI: MHP'NİN VERDİĞİ BİR SÖZÜ DAHA YERİNE GELMEKTEDİR
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetinin giderilmesi konusuna ilk defa 12 Haziran 2011 tarihli seçimlerde MHP'nin seçim beyannamesinde yer verildiğini, bu vaatlerinin 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2017 ve 24 Haziran 2018 seçim beyannamelerinde de yer aldığını hatırlattı. Kalaycı, "MHP'nin verdiği bir sözü daha yerine gelmektedir." dedi.
Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle istikrara kavuştuğunu belirten Kalaycı, "Bu dönemde birçok alanda tarihi adımlar atılmış, başarılar elde edilmiştir. Türkiye, bir yandan pandemi ve savaş kaynaklı ekonomik sorunlarla bir yandan terörle başarılı bir mücadele verirken diğer yandan da maruz kaldığı bölgesel ve küresel dayatmaları, ekonomik ve siyasi baskıları boşa çıkarmıştır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin "Lider ülke Türkiye"ye doğru kutlu yürüyüşünü kararlılıkla sürdüreceğini kaydeden Kalaycı, "Toplumsal mühendislik hesaplarıyla Türkiye’yi kargaşa ve kaos iklimine sokmaya, ülkemizin rotasını değiştirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Yalanlarla, dezenformasyonla, algı operasyonlarıyla bu milletin önünü kesemezler, kutlu yürüyüşünü durduramazlar. Türk milleti algı oyunlarına gelmez, müfterilere inanmaz, adaletinden asla sapma göstermez." değerlendirmesinde bulundu.
HDP'Lİ PAYLAN: DEPREM BÜTÇESİ YAPILMALI
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AFAD'ın raporunda bile "Çok yakında Maraş merkezli bir deprem olacak" denildiğini belirterek, "(Asrın felaketi) diyorsunuz, değil, asrın cinayeti bu." dedi.
Artçı deprem olurken inşaat yapılamayacağını savunan Paylan, "Bir daha yurttaşlarımız deprem altında kalmasın diye jeolojik araştırmalar yapıp, artçı depremlerden sonra binaları başlatmamız lazım. Ama gün var mı? Yok. 'Mayısta seçim yapacağım, martta temel atmam lazım...' Niye? 'Güç gösterisi yapacağım.' Yapmayın arkadaşlar, bu rant çarkı yurttaşlarımızı öldürdü." ifadelerini kullandı.
Bir deprem bütçesi yapılmasını öneren Paylan, bütçeden israfa giden kaynakları keserek şehirlerin depreme güvenli hale getirilmesini gerektiğini söyledi.
CHP'Lİ AĞBABA: DEPREMZEDELERİN EKSİK PRİMLERİNİ DEVLET KARŞILAMALI
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremde ölen EYT'li insanların emekli maaşlarının hak sahiplerine bağlanmasını isteyerek, "EYT'li olup eksik primi olan ve depremde hayatını kaybedenlerin eksik primlerini devlet karşılamalıdır. Aynı şekilde iş yeri yıkılan, zarar gören esnafın da EYT prim eksiklerini devlet karşılamalı ve hemen aylık bağlamalıdır." diye konuştu.
AKP'Lİ AKBAŞOĞLU: CUMHUR İTTİFAKI PANDEMİYE, ENERJİ KRİZİNE, DEPREME RAĞMEN YERİNE GETİRDİ
AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, yasa teklifiyle bir kademeli geçiş sunulduğu şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Akbaşoğlu, şunları aktardı:
"1999 yılı, 8 Eylül'den önce ve sonra olmak üzere iki farklı hukuki statü getiriyor. 9 Eylül 1999'dan önce yaş şartı yok. Bununla beraber, 9 Eylül 1999'la beraber 99'dan bugüne kadar yürürlükte olan mevzuat aynı mevzuattır. 99'daki mevzuat bugüne kadar geçerli bir mevzuattır ve o mevzuatta da emekli olabilmek için üç şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi sigortalılık süresini doldurmak, ikincisi 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında işe başlama tarihi itibariyle değişkenlik arz eden bir kademeli pirim günü sayısını doldurmak, üçüncü şart olarak da yaş şartını doldurmak. Dolayısıyla 3 şart yerine geldiğinde emekli olabilme hakkı elde edilebiliyor. Biz bu konuda AK Parti iktidarlarından önce mevcut bulunan üç şarttan yaş şartını tamamen ortadan kaldırıyoruz ve bugün itibarıyla 1999'dan itibaren şu ana değin yürürlükte olan mevzuata göre, kanunlara göre çalışma süresini, sigortalılık süresini ve tabi olduğu prim gün sayısını dolduran ve 1999'dan önce sigortalılık başlangıcını başlatabilen bütün çalışanlarımıza yaş şartı aranmaksızın emekli olma hakkı getiriyoruz. Dolayısıyla işin doğrusu, özü ve esası tam da budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler hakikati asla ve kata ifade etmemektedir."
Bunun önemli bir reform olduğunu vurgulayan Akbaşoğlu, "Bu düzenleme, AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın verdiği sözü pandemiye rağmen, enerji krizine rağmen, depreme rağmen, her şeye rağmen nasıl yerine getirdiğinin, 'Yaparsa AK Parti yapar, yaparsa Cumhur İttifakı yapar.' sözünün nasıl ete kemiğe büründüğünün tescilidir." yorumunu yaptı.
AKP'Lİ TURAN: BU AKŞAM YASALAŞTIRMAYI ÜMİT EDİYORUZ
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeyi tüm partilerimizin olumlu katkısıyla, süreleri makul ve dengeli kullanarak bu akşam yasalaştırmayı ümit ettiklerini bildirdi.
5 BİN GÜN SAYISI KABUL EDİLMEDİ
TBMM'de görüşmeleri devam eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
NE OLMUŞTU?
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, depremler nedeniyle ara verilen ve yeniden çalışmalarına başlayan Meclis'in ilk gündem maddesinin EYT olacağını söylemişti. Elitaş, dün yaptığı açıklamada, "İlk gündem başlığımız EYT düzenlemesi salı günü umuyorum ki bitirebiliriz. Milyonlarca kişinin beklediği EYT teklifi hafta içinde yasalaştırılacak. Teklifte herhangi bir değişiklik öngörülmüyor" ifadelerini kullanmıştı. EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe başlayanlar emekli olabilecek. Emeklilikte yaş sınırı aranmayacak. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edeceği tahmin ediliyor. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvurular alınacak. İlk maaşların nisanda hesaplara yatırılması planlanıyor. (HABER MERKEZİ)
SGK bahçelerine masalar yerleştirildi: EYT için hazırlık var
Meclis'te bu hafta: Görüşmeler EYT ile başlayacak
TBMM EYT ile açılacak: EYT'nin yeniden Meclis'e geleceği tarih belli oldu
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da son durum ne? EYT ne oldu? İşte ilk maaş tarihi