Depremin üzerinden iki hafta geçti: Halk kapı kapı çadır arıyor

Depremlerin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen Hatay'da devlet yetkilileri de en büyük eksiğin çadır olduğunu dile getiriyor. Yardımların dağıtımındaki koordinasyonsuzluk da devam ediyor.

Ahmet AYVA


HATAY - Maraş merkezli depremin üzerinden tam iki hafta geçti. Üçüncü gün geldiğimiz deprem bölgesi olan Hatay’a ikinci haftasında tekrar geldik. İlk geldiğimiz günün trafiği artık söz konusu bile değil. İskenderun’a on üç saatte vardık. İlk durağımız Beylikdüzü belediyesi ve Kaymakamlığı tarafından koordine edilen 380 çadırlık çadır kent. Toplam 2 bin 115 kişi kalıyor. Çadır kentte ilk önce yurttaşlardan biri erzak dağıtım noktasında çekim yaparken yolumuzu 65 taşındaki Halil Amca kesiyor:

“Büyük bir koordinasyonuzluk mevcut. İsteklerimiz için uzun kuyruklara giriyoruz. Bunun nedeni ise çadır kent dışından ihtiyaç karşılamaya gelenler. Burada sadece altı tuvalet var ve hala banyo yok”

Bilgi almak için gittiğimiz koordinasyon merkezinde belediye yetkilisi bizi kaymakamlığa yönlendiriyor. . Kaymakamlık yetkilisi de iki hafta geçmesine rağmen koordinasyonun sağlanamadığını anlatıyor:

“Burada henüz oturmamış bir koordinasyon var. Fakat diğer bölgelere göre daha düzenli işliyor süreç. Bize en çok engel çıkaran ve dağıtımı engelleyen şey, çadır kent dışından gelen yurttaşlar. Banyonun hala kurulamamış olması sağlık açısından da büyük problem.”

ÇOCUKLAR ENKAZDAN CENAZE ÇIKARDI

Çadır Kentlerin en önemli noktalarından biri de çocuklar. Gönüllü öğretmenlerle görüşüyoruz. Kızılay’ın 13'üncü gün psikososyal destek hizmeti vermeye başladığını anlatan gönüllü öğretmenler çocukların içerisinde bulunduğu durum için şunları söylüyor:

"13 yaşında bir çocuk enkazdan iki yakının çıkarılmasına yardım ediyor ve cenazeleri çıkarıyor. Ve sürekli bunu anlatıyor. Biz ilk hafta geldiğimizde aileler çocukların geceleri uyumadığını söylüyorlardı. Fakat oyun çadırı kurulduktan sonra çocuklar rahat bir uyku almaya başladılar. Eğer bu oyun çadırları eksik bırakılırsa çocukların eski ruh haline dönmeleri çok hızlı olur. Bunu özellikle gelen oyuncaklarda görüyoruz. Çocuklara kepçe, kamyon gibi oyuncakların gönderilmesi, yaşadıkları tramvayı tetikliyor”

Kısa bir süreliğine Hatay Defne’ye geçiyoruz. Yurttaşlar sokakta binaların önünde oturuyor. Depremin iki haftası geride kalırken, yurttaşlar hala kapı kapı çadır arıyor. Bir yurttaş, günlerdir tek bir çadır alamadığı için çekim yaptığımızı görünce çok sert tepki gösteriyor.

ÖZGÜR ÖZEL: İLK GÜN YAPILMASI GEREKEN 14 GÜN SONRA YAPILIYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yardım koordinasyon merkezini ziyaret ediyor, kendisine iki hafta içinde neler yaşandığını soruyoruz. Özel, sorumuzu “İlk gün yapılması gereken, 14 gün sonra yapılıyor. Hala kentte çadır ulaşamayan yerler var. Bugün gördüklerimizi ikinci günde ve üçüncü günde görmemiz gerekirdi. AFAD’ın açıklamasına göre 380 bin çadır gönderdi, 180 bini kurdu. AFAD bile iki çadırdan birini kuramadığını itiraf ediyor.” diyerek yanıtlıyor.

Özel, Deprem bölgesinde devletin büyük bir organizasyonsuzluğunun olduğunu dile getirerek şunları belirtiyor:

“Sivil toplum ve belediyeler ayağında önemli gayretler söz konusu. İktidarın düşmanlaştırdığı herkes inanılmaz derecede inisiyatif almış durumda. Düne kadar kapatmayı düşündükleri kurumlar iktidarın eksiklerini kapatıyorlar.” Özel’e Hatay’ın taşınma tartışmalarına dair iddiaları soruyoruz. “ Hatay çok büyük bir yıkımla karşı kalmış durumda İBB buraya dair bir rapor hazırladı. Bizim bu durum karşısında izin vermeyeceğiz iki konu var. Birincisi; yeniden yıkılacak evler yapılmasına izin vermeyeceğiz, ikincisi ise buraların arazisinin bir takım şeytanlar tarafından rantta çevrilmesine izin vermeyeceğiz.”

BİZLERİ AFET SÜREÇLERİNDE REDDEDİYORLARDI

Özel’e yerellerde afet koordinasyon merkezlerinde iktidar ile birlikte çalışıp çalışmadıklarını sorduğumuzda şu yanıtı veriyor:

“Özellikle Süleyman Soylu’nun kişisel şovuna dönüştüğü afetlerde bizi reddeddiyorlardı. İlk günlerde de aynısı yapmaya çalıştılar. Dün akşam yapılan bakanların toplantısına Hatay milletvekillerimiz gittiler fiilen toplantıya katıldılar. Biz tüm toplantılara katılın dedik. Bundan sonra da katılacaklar. Çünkü yereldeki halkın taleplerine biz hakimiz.” .

SAMANDAĞ’DA GIDA SORUNU VAR

Hatay’da depremin yıkıma uğrattı noktalardan biri de Samandağ. İlçenin yarısından fazlası yıkılmış durumda. Samandağ Dayanışma Gönüllüleri ile merkezlerinde görüşüyoruz. Gönüllüler, Depremin ardından hemen bir koordinasyon kurumuşlar. İçinde bir çok siyasi parti ve sivil oluşum var. Konuşmaya “çadır yok” diyerek başlıyorlar. İzmirden gelen ekip AFAD ile iletişime geçerek geldiklerini, daha sonra AFAD’ın kendinlerine “siz kimsiniz” diyerek yanıtsız bırakıp gönüllü ağına dahil olduğunu anlatıyorlar. “Temel gıda ihtiyaçlarında eksikler baş göstermeye başladı. Halkın belli bir kesimi evlerini asla terk etmiyorlar. Bulundukları noktaya yakın güvenli noktalara çadır kurmak istiyorlar, fakat çadır yok” kendileri arasında olmasa da Samandağ özelinde de ciddi bir koordinasyon eksikliğinden söz edip, ihtiyaçların geç dağıtıldığına dair sorunlardan bahsediyorlar.

HATAY YİNE SARSILDI

Bu haberi yazdığımda henüz Defne ve Samandağ merkezli deprem olmamıştı. Saat 20.00 sularında yolun ayaklarımızın altından çekildiği iki deprem yaşadık. Hatay bir kez daha depremin ilk günkü korkusuyla sarsıldı. Gökyüzü toz bulutuyla kaplanırken, siren sesleri susmak bilmedi. Tüm yardım ekipleri yönünü insanların hasarlı evlerine döndüğü Samandağ'a çevirdi. Çünkü orada çadır olmadığı için ilk iki depremde sağ kalanların evlerine döndüğü biliniyordu.

Öne Çıkanlar