Depremzedelerden ilaç parası isteniyor
Mühdan SAĞLAM
ANKARA - Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 13 milyondan fazla insanı etkileyen bir yıkım bıraktı. Can kaybı 30 bini aştı. Hayatta kalanların tedavileri sürerken, bölge hastanelerinde yeterli yer olmaması nedeniyle pek çok depremzede de Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir gibi illere yönlendiriliyor. Son verilere göre 200 binden fazla insan deprem bölgesinden tahliye edildi. Depremzedelerin tedavileri ücretsiz gerçekleştiriliyor. Ancak eczanelere ilaç almaya gittiklerinde durum değişiyor, kendilerinde ilaç farkı ödemeleri isteniyor.
Deprem bölgesi Hatay’a birkaç gün önce kendi aracıyla, arkadaşlarıyla beraber yardım götüren Sinem Bultan, bu duruma birebir tanık olduğunu dile getirdi. 12 Şubat akşamı Elbistan’dan Ankara’ya gelen beş depremzedeyi hastaneye götürdüklerini ve burada ücret alınmadığını ifade eden Bultan'ın anlatımına göre durum eczaneye gittiklerinde değişti. Sinem Bultan, yaşadıklarını şöyle anlattı:
ECZANE İLAÇ FARKI OLARAK 250 LİRA ALDI
“İlaçları aldıktan sonra eczacı bizden ilaç farkı istedi. Beş kişinin aldığı ilaçlar için 250 lira ödedik. Duruma şaşırdık, ancak eczacı kendilerine fark almamaları gerektiğine dönük bir resmi yazı gelmediğini söyledi. Eczacı olarak kendilerinin güçleri yettiği ölçüde depremzedeler ilaç ücreti almadıklarını, ancak kendi güçlerinin de sınırlı olduğunu ve talep edilen ilaçların ücretini karşılayamadıklarını söyledi.
Özellikle soğuk nedeniyle pek çok depremzedenin grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalığına yakalandığı bu dönemde, depremzedelerden ilaç parası alınmasının dışına ilaca erişimde de güçlükler yaşanıyor. Bultan söz konusu akşamda özellikle antibiyotik bulmakta zorlandıklarını ve ilaçların depolara sorulduğunu da aktardı.
ECZACILAR ODASI YETKİLERİ: GÖNÜLLÜ OLARAK BİZ VE ECZACILARIMLA ÖDEMEYE ÇALIŞIYORUZ
Yaşan bu durum karşısında Eczacılar odası yetkilerine durumu sorduk. Türk Eczacılar Birliği bu durumu Bultan’ın söylediklerini doğrular şekilde şöyle aktardı:
“Kurumlarımıza gelen herhangi bir resmi yazı mevcut değil. Bununla beraber, eczacılar olarak depremzedelerin mağdur olmaması için odalarımız sorumluluk alarak mümkünse eczacılardan ilaç farkının alınmamasını istiyor. Ancak bu durum eczacıların koşullarıyla da alakalı. SGK ile yapılan anlaşmalar gereği, protokoller gereği ilaç farkı alıyoruz. Bu fark alınmadığında eczacı bunu kendisi karşılıyor. Elbette imkân ölçüsünde eczacılarımız bu ücretleri kendileri üstleniyor, depremzedelerden almıyor. Ancak yetişmemiz çok zor oluyor. Örneğin yüz kişi geldiğinde bir eczacının bu farkların hepsini kendi başına karşılaması mümkün değil. Bu nedenle fark alındığını görüyoruz. Bu konuda bir düzenleme yapılırsa hızla uygularız. Kesinlikle biz eczacılar olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz, ancak elimizden gelen sınırlı. Resmi bir yazı ve düzenleme olursa hızla uygularız.”
OHAL’in sağlık alanı kararnamesi Resmi Gazete’de
21 ilde 100 bin depremzede otellere yerleştirildi
TTB, deprem bölgesinki salgın hastalıklara dikkat çekti: İshal başladı
Depremden etkilenen illerde soğuk hava etkisi (13 Şubat 2023)