‘Devlet babasız geçen 25 yılın hesabını versin'
Cumartesi Anneleri 642. kez buluştu. Cumartesi Anneleri “Darbe ya da OHAL değil demokrasi, Kanun Hükmünde Kararname değil, adalet istiyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ - Cumartesi Anneleri adına ilk sözü Sebla Ercan aldı ve "Bugün 15 Temmuz. Kanlı darbe girişiminin yıl dönümü" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'dan Sebla Ercan: "Biz 15 Temmuz hemen ertesinde henüz sokağa çıkma yasağı tamamlanmamış iken sokağa çıktık. Ve ne darbe istiyoruz ne OHAL, demokrasi istiyoruz, dedik. Bugün tekrar bu talebimizi dile getiriyoruz. Darbe değil, OHAL değil, demokrasi istiyoruz. KHK değil adalet istiyoruz." dedi.
Ercan konuşmasına açlık grevinde hayati ve kritik safhaya gelen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya yer verdi: "Bugün işimizi istiyoruz diye açlık grevine giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi 129. Gününe girdi. Onlar artık yaşamla ölüm arasındaki ince çizgideler. Dünya AKP iktidarını vicdana çağırıyor. Biz de insanlık çağrımızı yineliyoruz. Nuriye ve Semih serbest bırakılsın ve işlerine iade edilsin."
642. BULUŞMA HASAN GÜLÜNAY'A ADANDI
32 yaşındaki 4 çocuk babası iken kaybedilen Hasan Gülünay, İstanbul Tarabya’da yaşıyordu. 642. Buluşmada Hasan Gülünay'ı anan Barış Anneleri "Çeyrek asırdır devam eden cezasızlık son bulsun" çağrısı yaptı.
"Hasan Gülünay’ın çocukları bu meydanda büyüdüler ve şimdi babalarını onlar arıyorlar.
Uluslararası Af Örgütü bu adalet arayışımızda katkıda bulundu Hasan Gülünay'ın aranmasında, af örgütü Gülünay Ailesi'ne ve İHD'ye her zaman destek oldu. Yine Hasan Gülünay'ın davasının İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmasında bugün gözaltında bulunan insan hakları savunucuları birer hukuki mütala sundurla ve sunulan bu mütala Anayasa Mahkemesini hukuka yaklaştırmaya yaradı.
Ama bu hukuk ve insan hakları savunucuları şu an göz altındalar. Gözaltı süreleri uzatıldı.
Kayıplarımız için mücadele eden insan hakları savunucularını serbest bırakın, kaybedenleri yargılayın. Cezalandırın."
'DEVLET BANA 25 YIL BORÇLU, BABASIZ GEÇEN 25 YILI DEVLET BANA VERMEK ZORUNDA'
Buluşma Hasan Gülünay'ın kızı Deniz Gülünay’ın mektubunun okunmasıyla sürdü. Deniz Gülünay, Maside Ocak'ın okuduğu mektupta şu ifadeleri kullandı:
"Düşünün ki sevdiğiniz insan aniden kayboluyor, başvurduğunuz resmi makamlar size bu işin peşinden gitmemenizi söylüyor. Peki o kayıp diye unutmaya mı çalışırsınız?
Sevdiğiniz kişinin cesedini dahi bulamamışsınızdır. Fakat yine de bir gün adaletin yerini bulacağına inanmışsınız. Ancak ben artık adaletin sağlanmasını da istemiyorum. Devlet bana 25 yıl borçlu, babasız geçen 25 yılı devlet bana vermek zorunda."
İHD'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Hasan Gülünay, Sosyalist kimliği nedeniyle gözaltına alındı. Eşine bir süredir polis tarafından takip edildiğini söyledi.
20 Temmuz 1992 günü işyerine gitmek üzere evinden çıkan Hasan Gülünay bir daha geri dönemedi.
Hasan Gülünay'ı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde sorguda görenler oldu ama devletin aileye cevabı: "iddialarınız gerçek dışı, başvurularınız ise emniyet teşkilatını karalamaya yönelik" oldu.
25 yıldır Hasan Gülünay’ın akıbeti gizlendi ve onu kaybedenler cezasızlıkla korundu."