Diyarbakır Tabip Odası'ndan iki aylık Covid-19 raporu: Günlük vaka sayısı 600’ün üzerinde

Diyarbakır Tabip Odası Eylül-Ekim Coronavirus raporunu açıkladı. Rapora göre salgın okullardan cezaevlerine, iş alanlarından sağlık kurumlarına kadar her yerde yayılıyor.

Diyarbakır Tabip Odası'ndan iki aylık Covid-19 raporu: Günlük vaka sayısı 600’ün üzerinde

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK-Çin'de ortaya çıkan ve ardından Dünya’da hızla yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisi yayılmaya devam ediyor. Türkiye’deki vaka sayısında da her gün artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı da salgının giderek büyüdüğünü açıklarken, Covid-19’a karşı tedbirler de de arttırılmaya başlandı. 81 İl valisine genelge gönderip denetimlerin sıklaştırılmasını isteyen İçişleri Bakanlığı, tüm illerde cadde ve sokaklarda sigara içilmesinin yasaklandığını duyurdu.

DİYARBAKIR TABİP ODASINDAN COVİD-19 RAPORU

Diyarbakır Tabip Odası, Eylül-Ekim Covid-19 raporu hazırladı. Pandemi tedbirleri kapsamında online yapılan basın toplantısında, hazırlanan raporun Türkçesini Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Mustafa Mesut Kaya, Kürtçesini ise Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan okudu.

‘DİYARBAKIR’DA 13 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ’

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün Tabip Odası ile verileri paylaşmadığının belirtildiği raporda, kentteki vaka sayılarına ilişkin şu tespitler paylaşıldı:

"Hastanelerden aldığımız bilgilere göre Diyarbakır’da bazı günler 800’ün üzerinde olmak üzere ortalama 500-600 hastada PCR pozitifliği saptanmaktadır. 500 ün üzerinde hasta kliniklerde 100’ün üzerinde hasta yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır. Yine bu süreçte ulaşabildiğimiz kadarıyla 1182 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulmuştur. Şehrimizde 13 sağlık emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir."

‘HASTALARIN SAYILARI ARTIYOR’

"Hastanelerde hasta yoğunluğunun arttığının belirtildiği raporda, hasta sevklerinin ciddi sorun alanı haline geldiği belirtildi. Raporda şu tespitler yer aldı: "Hasta sayısı arttığı için aile hekimlerinin hastalarını araması ve takip etmesinin çok ciddi iş yükü yaratı. Entegre hastanelerde çalışan aile hekimlerine tüm bu yoğunluğun yanında ayda 7-8’i bulan hafta içi-hafta sonu acil nöbeti tutturulması sorunları içinden çıkılamaz bir hale getirdi. Aile Sağlık Merkezlerinde görev alan sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman dağıtımı yeterli değil."

‘YETERLİ ÖNLEM ALMANIN BEDELİNİ SAĞLIKÇILAR ÖDÜYOR’

"Artan viral yük nedeniyle enfekte sağlıkçı sayısı artmıştır. Bileşeni bulunduğumuz Sağlık Platformu ile beraber salgının ilk gününden itibaren enfekte sağlıkçı istatistiklerini toplamaktayız. 25 Mayıs itibari ile 95 olan enfekte sağlıkçı sayısı, Kasım başından beri binin üzerinde seyretmektedir. Yeterli önlem alınmamasının bedelini emekçiler sağlıklarıyla ödemektedir."

‘ÖĞRETMENLERİN TESTLERİ POZİTİF ÇIKIYOR’

"Covid-19 pandemisi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yürüttüğü online eğitimde görülen aksaklıklar nedeniyle belirli sınıflar için yüz yüze eğitime geçme kararı almıştır. Bunun sonucu olarak şehrimizde her gün onlarca öğretmen, okullarındaki mesai arkadaşlarının pozitif çıktığını belirterek hastanelere başvurmaktadır."

‘KAYYIM, PANDEMİ DÖNEMİNDE SUYA ZAM YAPTI’

"Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, bu yılın Ocak ayında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde suyun metreküp yüzde 35 oranında yaptığı zammın üzerinden bir yıl geçmeden ikinci defa zam yapmıştır. İnsanların temel ihtiyacı olan suya daha çok gereksinim duyulduğu pandemi sürecinde suya kolay ulaşımın önemi artmıştır."

CEZAEVLERİ

"Cezaevleri toplu yaşam alanlarıdır. Pandemi döneminde cezaevlerine özel iyileştirmeler getirilmelidir. Nitekim salgının ilk aylarında "Covid-19 affı" ile çok sayıda tutuklu ve hükümlü serbest bırakılmış, siyasi mahpuslar af kapsamının dışında tutulmuştur. Salgının geldiği noktada Diyarbakır’daki cezaevlerinde Coronavirus vaka sayıları artmış, beklenildiği üzere yayılımın önüne geçilememiştir. Havalandırmaların yetersiz olduğu cezaevlerinde, düzenleme yapılmadığı takdirde kötü haberlerin önüne geçilemeyeceği açıktır."

‘KHK’LİLER İŞLERİNE GERİ DÖNMELİ’

İktidarın pandemi konusunda bir an önce adım atması gerektiğin vurgulandığı raporda, KHK’lilerin durumuna dikkat çekildi. OHAL komisyonlarının pandemi bahanesiyle çok az sayıda dosya görüştüğünün belirtildiği raporda, Diyarbakır’da KHK ile ihraç edilen 137 sağlık emekçisinin geri alımları ile ilgili çalışmaların acilen başlatılması istendi.

Raporda, atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

"-Tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılmalıdır. Testlerin hastaneler dışındaki yerlerde de uygulanmasına yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır. Olası salgın artışı için Covid-19 klinikleri ve yoğun bakım üniteleri arttırılmalıdır. İş yeri güvenliğine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.

-Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları tükenmişlikle karşı karşıyadır. İş yüklerini insani sınırlara çekecek düzenlemelere gidilmelidir. Mesleklerini yaparken yakalandıkları ve ölümle sonuçlanabilen Covid-19 hastalığı sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Covid-19 hastalığına yakalanan sağlık çalışanlarının işe dönüş kriterleri hastalığın şiddeti, ortaya çıkan sekel ve viral yük dikkate alınarak uluslararası kılavuzlara uygun olarak belirlenmelidir.

-Okullarda Covid-19 pandemisine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.

-DİSKİ’nin derhal su zammına ilişkin kararı iptal etmesi, ücret indirimine gitmesi ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlaması gerekmektedir. Böyle olağanüstü bir süreçte hijyen için elzem olan şebeke suyu ücretsiz verilmelidir.

-Cezaevlerine ilişkin yeni düzenlemelere gidilmeli, af kapsamı genişletilmelidir. Risk faktörü taşıyan hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilmelidir."

diyarbakır tabip odası Salgın Sağlık Bakanlığı vaka pandemi koronavirüs wuhan Coronavirüs COVID-19