Diyarbakır tepkili: Bahçeli'nin ismini de cismini de kabul etmeyiz

Diyarbakır tepkili: Bahçeli'nin ismini de cismini de kabul etmeyiz
Kırklar Dağı’na yapılması planlanan 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı'na tepki gösterenler 'İdeolojisinde katliam olan birinin ismini de cismini de kabul etmeyiz' dedi.

Diyarbakır’ın önemli yerlerinden birisi olan ve bugüne kadar üzerine çok sayıda türkü yazılan Kırklar Dağı’na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin adına hatıra ormanı oluşturulmak isteniyor. Kentteki demokratik kitle örgütlerinin, "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" adıyla oluşturulmak istenen ormana tepkileri gecikmedi. 11 Ocak'ta bir araya gelen sanatçılar, ekolojistler ve sivil toplum örgütü temsilcileri, böylesi bir ormana izin vermeyeceklerini açıkladı. 
 
BEDRAN: İSTEMİYORUZ
 
Açıklamaya katılan sanatçılardan Azad Bedran, sanatçı kimliğinden öte Kürt kimliğiyle bu duruma tepki gösterdiğini söyledi. "Bir Kürt genci olarak buna karşıyım" diyen Bedran, "Benim annem de dedem de yeğenlerim de bu duruma karşı. Açık ve net; İstemiyoruz. İdeolojileriyle ölüm, katliam, idam ve zulümlerin öncülüğünü yapan kimsenin ismini de cismini de istemiyoruz. Bunu kınıyoruz. Evet, belki yaparlar ama diktikleri isimler elbet bir gün kalkacaktır" dedi. 
 
Bahçeli’nin Kürt halkını temsil etmediğine vurgu yapan Bedran, "Bahçeli deyince aklıma tek gelen şey katliam, darbe, idam ve zulüm. Bu toplumda yaşayan hiçbir halka saygısı olmayan insan. O yüzden kentimizde isminin geçmesini istemiyoruz. Bu yaptıkları kültürel soykırımın devamıdır. Barış içerisinde yaşayan halklara karşı, Kürtlere karşı bir soykırım var. Bu da soykırımın ayrı bir versiyonudur. Size ait olmayan ve sizin değerlerinizi tümden yok sayan bir şahıstan bahsediyoruz. Aslında Devlet Bahçeli bir şahıs da değil bir zihniyetin ürünüdür. Kürt sanatçıları olarak buna karşıyız" diye kaydetti. 
 
EKOKIRIM VE HAFIZAZIZLAŞTIRMA
 
Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyesi Vahap Işıklı ise, Bahçeli isminin ormanlık alana verilmesine karşı olduklarını vurguladı. Işıklı, neden karşı olduklarını ise şöyle anlattı: "Çünkü gidip Cudi’de 450 ton ağaç kesecek, Lice’de ormanları yakacak, kömür yerleri yapacak ve sonrasında da gelip Amed’te hatıra ormanı yapacak. Bu Kürdistan’da kabul edilmez. Hatırlayın gelip Kürdistan şehirlerinde savaşlar çıkardılar ve insanların evlerini yıktılar. İnsanları göçe zorladılar. Sonra da oralara zindan tarzı evler yaptılar. Sözde Toledo yapacaklardı. Baktığımızda her yer TOKİ. Bugün Fiskaya’da, Peyas’da, Kaynartepe’de kentsel dönüşümler var. Bir yandan da orman yapma planı. Bu bir ekokırım politikası, yani hafızasızlaştırmadır."
 
‘BU MEMLEKETİN SAHİPLERİ VAR’
 
Bahçeli adına orman oluşturulmasının asimilasyonun da devamı olduğunu ifade eden Işıklı, "Bu toplum üzerinde bir kırımdır. Örneğin Almanya’da gidip Hitler Ormanı yapamazsınız. Ya da İtalya’da Mussolini Ormanı. Bugün burada da bu isimle halka bir mesaj verilmek isteniyor; 'Kürdistan’ı hem bozacağız hem de ormanlar yapacağız, isimlerine de sizi katledenlerin ismini koyacağız.' Böyle bir şeyi asla kabul etmeyiz" şeklinde konuştu. 
 
Bir orman oluşturulacaksa, kentin dengbêjleri, yazarları ve sanatçılarının isimlerinin verilmesi gerektiğini vurgulayan Işıklı, şöyle devam etti: "Bu şehre hizmet etmiş kimselerin ismini verin. Bugün kayyum diyor; ‘ben bu memleketin sahibiyim.’ Hayır, siz bu memleketin sahibi değilsiniz. Siz KHK ile gelen bir memursunuz. Bu memleketin sahibi 7 yaşındaki çocuklar, 70 yaşındaki teyzeler ve bizleriz. Siz dışardan gelen ve bu şehrin tüm yapılarıyla oynayan, üstüne Kürtleri katleden birinin adına hatıra ormanı yapan kimselersiniz." (Mezopotamya Ajansı)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar