Diyarbakır'da binalardan numune alındı: Çimento miktarı düşük
Artı Gerçek - Maraş'ta Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmaları sona eren birçok enkazdan numune alınmaya başlandı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın depremlerde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin soruşturması kapsamında, Bağlar ilçesindeki Yoldaş Apartmanı enkazından numune alındı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sedat Savaş ve ekibi tarafından alınan numunede, ilk belirlemelere göre basınç mukavemetinin çok düşük olduğu, çimento oranlarının düşük ve kalitesiz malzemeden yapıldığı tespit edildi.
Savaş ve ekibi, binadaki yapılacak kapsamlı incelemenin ardından deney sonuçlarını rapor halinde düzenleyerek, adli birimlere iletecek.
‘ÇAMURLU MALZEME DERE YATAĞINDAN ELENMEDEN GETİRİLMİŞ’
Öğretim Üyesi Dr. Sedat Savaş, depremden yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın projesi olmayan 10 katlı bir bina olduğunu söyledi. Savaş, "Buradan numune alırken 4-5 kere zorla aldık. İçerisinde çamur var. Tahminimce 90'larda yapılmış bir bina ama yüksek katlı yapılmış. Deprem bölgesinde bu kadarına müsaade edilmez, hem de çamurlu malzeme elenmeden dere yatağından getirilmiş. Çimento miktarı çok düşük. Çevre Şehircilikten arkadaşa deneylerin bir tanesini yaptırdık, basınç mukavemeti 3-4 Megapascal (MPa) çıktı. Şu anki deprem yönetmeliğinde 35 Megapascal istiyor. Çok kötü şartlarda dökülmüş betonlar ama bunlar projesiz yapılar. Bağlar’da bu tip bina çok fazladır. Çoğu insan da bu binalarda yaşıyor. Bunlara önlem alınması lazım, burada doğru dürüst kolon-kiriş kalmamış. 2-3 tane sağlam olanı zorla bulduk" diye konuştu. (DHA)
Diyarbakır'da hasarlı binalar boşaltılıyor: Bir mahallede 60 bina mühürlenecek
Maraş depremlerinde evleri yıkılanlar nasıl bir hukuki yol izlemeli?
İnşaat Mühendisleri Odası: Ekiplerimiz hazır, onay bekliyoruz
Mühendis odalarında yoğun telefon trafiği: 'Evim sağlam mı?'