Diyarbakır'da kayyım yönetiminin usulsüzlükleri Sayıştay raporunda

Diyarbakır'da kayyım yönetiminin usulsüzlükleri Sayıştay raporunda
Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin tüm taşınmazlarının hacizli olduğu, ihale yapılmadan 23 milyon TL'ye lale ve ağaca harcandığı, sosyal yardım ve hizmet alımlarında usulsüzler yapıldığı Sayıştay raporuna yansıdı.

Artı Gerçek - Sayıştay Başkanlığı, 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporlarını yayınladı.

Sayıştay denetçileri, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde tüm belediye taşınmazlarının hacizli olduğunu buna rağmen ,23 milyon TL'nin lale ve ağaca harcandığı, sosyal yardım ve hizmet alımlarında usulsüzler yapıldığını kayda geçirdi.

Açıklanan raporda, belediye sınırları ile mücavir alan içinde kalan ve belediye tarafından kiraya verilen 21 adet iş yerinin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet gösterdiği ve bu işyerlerinden "İşyeri Açma İzni Harcı" alınamadığı tespit edildi.

TÜM TAŞINMAZLAR HACİZLİ

Kamu hizmetinde kullanılan ana hizmet birimi binası dahil belediyeye ait tüm taşınmaz malların üzerinde haciz bulunduğu tespitinin yapıldı raporda şöyle dendi:

"Belediye tarafından kamu hizmetinde fiilen kullanılan taşınmazların üzerinde haciz bulunması mevzuata aykırılık teşkil etmekte olup taşınmazların üzerinde bulunan haczin kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir."

23 MİLYON TL AĞAÇ VE LALEYE HARCANDI

Tüm taşınmazları hacizli olmasına rağmen kayyım yönetiminde yapılan diğer harcamalar da Sayıştay raporunda yer aldı. Buna göre Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 2021 yılı içerisinde yeşil alanlara, orta refüjlere, parklara ve ağaçlandırma sahalarına dikilmek üzere 23 milyon 205 bin 750 TL bedel ile ağaç, çalı, bitki ve lale soğanı alındı. Söz konusu alımlar, Sakarya-Kocaeli bölgesinde yer alan dört firmadan, her kalem için ayrı teklif alınmak suretiyle yapıldı.

İHALESİZ VE SÜRESİZ TAHSİS

Raporda, minibüs hatlarının ihale edilmeksizin ve süresiz olarak kooperatiflere verildiği de tespit edildi. Raporda, "Minibüs ile yolcu taşıma imtiyaz hakkının, İl Trafik Komisyonu kararı ile ihale yapılmaksızın ve süresiz olarak kooperatiflere tahsis edildiği görülmüştür" denildi.

Müzeler Şube Müdürlüğü'ne bağlı Diyarbakır Kent Müzesi'nde bulunan, tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin, Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak müze defterine kaydedilmediği de raporda yer aldı.

YARDIMLARDA USULSÜZLÜK

Raporda dikkat çeken başlıklardan birisi de sosyal yardımlara dair oldu; Belediyeden sosyal yardım almak isteyen yurttaşların ihtiyaç durumunu belirlemede, başvurucunun sosyal güvenlik durumu, tapu bilgileri, gelir bilgileri gibi önemli kriterlerinin sorgulanabildiği Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin (BSYS) kullanılmadığı tespit edildi.

Sosyal Kart Projesi ile alışveriş kartı verilmesi, Öğrenci Hanesine Destek Projesi ve gıda yardımlarında 2 bin 281 vatandaşın yoksulluğunu kanıtlayıcı sigorta durumu ve tapu sorgulamalarının yapılmadığı; yardım alacak vatandaşların, beyan ve gözlem sonucu sosyal çalışmacılar tarafından hazırlanan sosyal inceleme raporu ve sağlık raporu ile belirlendiği Sayıştay denetçileri tarafından tespit edildi.

ALIMLARDA ARTIŞ VE DOĞRUDAN TEMİN

Yapım işlerine dair de usulsüzlüklere raporda yer verildi. Raporda, uygulama projesine dayalı olarak anahtar teslim götürü bedel sözleşme ile yapılan işlerde, iş artışının genel bir uygulama haline geldiğinin görüldüğü aktarıldı. Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen temel ihale usulleri ile ihale edilmesi gereken ve aynı ihale konusu iş içerisinde yer alabilecek mal alımlarının mevzuatta öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek doğrudan temin usulü ile gerçekleştirildiği ifade edildi.

İnceleme sonucu, organizasyon hizmeti alımı, yemek alımı, yedek parça alımı, cilt ve baskı hizmeti alımı gibi alım işlerinin aynı gün içerisinde birden fazla alım yapılmak suretiyle kısımlara bölünerek gerçekleştirildiği tespit edildiği belirtildi. (MA)

Öne Çıkanlar