Dünya Bankası'nın 1999'daki Türkiye temsilcisi: Bu yıkım bir tercihin sonucu
1999 depreminde Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi olan Ajay Chhibber, 'asrın felaketi' diye sunulan depremlerdeki yıkımı yorumladı. Chhibber, Türkiye'nin geçmişin derslerini almadığını söyleyerek imar aflarına dikkat çekti.
Artı Gerçek - 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depremi sırasında Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi olan ve o dönemki yeniden inşa çalışmalarında yer alan Ajay Chhibber, Maraş depremlerinin ardından 'imar affı'na dikkat çekti. CNN International'a konuşan Chhibber, 'asrın felaketi' diye sunulan depremlerdeki yıkımın "bir tercihin sonucu" olduğunu söyledi.
Chhibber, "Bir deprem var ama afet, insan kaynaklı şeyler olmasaydı, bu boyuta çıkmayabilirdi. Ve insan kaynaklı kısmı, bina yapımı kurallarının doğru şekilde uygulanmamasından kaynaklanıyor. Bu binaların bu kadar kolay çökmesinin bir sebebi yok. Bazılar sadece bir veya iki yıl önce yapılmıştı" dedi.
Turkey has suffered earthquakes in the past, and has rebuilt. But how much can be learned from this history and will these lessons be implemented? And will the same efforts be matched across the border?https://t.co/ETZTyDO0us
— CNN Philippines (@cnnphilippines) February 12, 2023
Türkiye'nin 1999 depreminden gerekli dersleri almadığını söyleyen Chhibber, hükümetin en sonuncusu 2018'de olmak üzere düzenli şekilde "imar affı" çıkardığına dikkat çekti.
Dünya Bankası'nın eski Türkiye temsilcisi, Gölcük depreminden hemen sonra dönemin Japonya ve Almanya büyükelçileriyle bölgeye gittiklerini, elçilerin o dönemki yıkımı 2. Dünya Savaşı'na benzettiklerini anlattı. Chhibber, Gölcük'teki manzara için "Orada denizaltıları açıkta görebiliyordunuz. İnanılmazdı. Ve şimdi gördüklerim, o dönemin bir tekrarı" ifadelerini kullandı.
1999 depremi sonrasında dört aşamalı yeniden inşa ve yardım planına da katılan Chhibber, "Türkiye'nin çok, çok hızlı hareket etme becerisi var, eğer etkili davranabilirlerse" diye konuştu. Chhibber, 1999 sonrası için "Hayatta gördüğüm en hızlı yeniden inşa süreçlerinden biriydi" derken, "Ama İzmit Türkiye'nin kalbiydi. Bugün depremin vurduğu bölgelerde çok sayıda Kürt yaşıyor ve orduyu devreye sokmak sorun yaratabilir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
Arama kurtarma sahasındaki madenciler anlattı: 'Siz şimdilik su taşıyın' dediler
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan deprem bölgesi için acil uyarı
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Göçük altında kurtulmayı bekleyen 74 bin kişi var
Antep'te yıkılan bir binanın kolonunu kestikleri iddiasıyla yakalanan 2 kişi tutuklandı