'Dünya nüfusu 80 yıl sonra çarpıcı şekilde azalacak ve yaşlanacak'

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya nüfusu 2064’te 9.7 milyara yükselecek, ardından azalmaya başlayacak ve yüzyıl sonunda 8.8 milyara kadar düşecek.

'Dünya nüfusu 80 yıl sonra çarpıcı şekilde azalacak ve yaşlanacak'

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nün araştırmasına göre, 2064’te 9.7 milyara yükselerek zirveye çıkacak, ardından azalmaya başlayarak yüzyıl sonunda 8.8 milyara kadar düşecek.

Araştırmaya göre, azalmanın temel nedenlerinin başında kadınların daha iyi eğitim alması ve doğum kontrol yöntemlerine erişiminin kolaylaşması geliyor.

Enstitünün araştırmasından elde edilen sonuca göre, 2100’e kadar 195 ülkenin 183’ü kadın başına tahmini 2.1’le mevcut nüfusu devam ettirmek için gerekli doğurganlık hızına sahip olmayacak.

'NÜFUSUN YARISI AFRİKALI OLACAK'

Diken'de yer alan habere göre, Saharaltı Afrika’nın nüfusu üç katına çıkabilir ki bu da 21. yüzyıl sonunda dünya nüfusunun neredeyse yarısının Afrikalı olması anlamına geliyor.

Tıp dergisi Lancet’te yayınlanan araştırma, Hindistan ve Çin’in dahil olduğu ülkelerede çalışan yaş grubu nüfusunda da büyük oranda düşüş olacağını; bunun da ekonomik büyümeye, iş gücü ve sosyal destek mekanizmalarına zarar verebileceğini öngörüyor.

Doğurganlık hızı düşerken araştırmacılar özellikle ABD, Avustralya ve Kanada gibi düşük olduğu ülkelerde, göçün nüfus azalmasını dengeleyebileceğini de belirtiyor.

'DÖNÜM NOKTASINDAYIZ'

Araştırma ekibinde yer alan Dr. Christopher Murray, dünyanın 1960’lardan bu yana nüfus patlamasına odaklandığını belirterek şunu söyledi: "Şimdi meselenin hızlı bir şekilde ‘çok fazla insan‘dan ‘çok az insan‘a geçiş yaptığının çok açık olduğu bir dönüm noktasında bulunduğumuzu görüyoruz".

2017 nüfus verilerini kullanan araştırmanın yazarları Japonya’nın nüfusunun 128 milyonda 60 milyona, Tayland’ın 71 milyondan 35 milyona, İspanya’nın 46 milyondan 23 milyona, İtalya’nın 61 milyondan 31 milyona, Portekizin 11 milyondan 5 milyona ve Güney Kore’nin 53 milyondan 27 milyona düşeceğini öngördü.

'YAŞLANAN NÜFUSUN SORUNLARI ARTACAK'

Murray sadece nüfusun azalmayacağını ayrıca genel olarak daha yaşlı bir nüfus olacağını belirterek bunun ekonomik büyüme üzerindeki etkilerne dikkat çekti: "Daha fazla sosyal güvenlik veya sağlık sigortası anlamında devlet desteğine ihtiyaç duyan daha çok insan, vergi veren ise daha az insan olacak."

Araştırmanın yazarları daha az insanın çevre, iklim değişikliği gibi konularda olumlu etkisi olabileceğini belirtse de yaşlanan nüfusun da kendine göre sorunları olduğunun altını çizdi.

Murray şunları kaydetti: "Eğer mesele sadece insan sayısı olsaydı gezegen için iyi bir şey olduğunu söyleyebilirdik. Mesele tersine yaş piramidinin toplumların nasıl örgütlendiği, ekonominin nasıl işlediği ve vergilerin nasıl ödendiğiyle ilgili sorun yaratacak olması."

Dünya nüfus ekoloji