Düzce depremi sonrası uzmanlar açıkladı: Bu büyüklükte deprem beklenmiyordu
Artı Gerçek - Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Uzmanlar, Düzce'de meydana gelen deprem sonrası değerlendirmelerde bulundu.
Uzmanlar, bu büyüklükteki depremin sürpriz olduğunu belirterek “Bu büyüklükte bir depremin olmayacağı öngörülüyordu. 17 Ağustos’taki depremin en doğu ucunda kalan kısım kırılmış oldu” vurgusu yaptı.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Düzce'deki depremin beklenen büyük bir İstanbul depremini tetiklemeyeceğini vurgulayarak, “İstanbul depremini tetikleseydi, depremden sonra hemen etkilerdi. Yaşanan deprem yeri uzak mesafede” dedi.
Çakır depremle ilgili şunları söyledi: “Karadeniz çıkışında kırılmayan bir parça vardı. Büyük bir olasılıkla bu pay parçası kırıldı. Bu bölge deprem açısından son derece kötü bir yer. Derin bir dolgu sahası burası, doğal dolgu alanı, düz bir alan.
‘ARTÇILAR BİNALARIN ÇÖKMESİNE NEDEN OLABİLİR’
Gölyaka ve civarı köylerde yıkım olma olasılığı yüksek. Artçılar da olacaktır ama daha büyük bir deprem olacağını düşünmüyorum. Vatandaşlarımızın hasarlı binalarda bulunmamasını öneririm. Artçılar, binaların çökmesine neden olabilir. Hem bina yapılarını hem bölgenin zeminini biliyoruz. Kaya zeminlerde binalara bir şey olmuyor, doğal dolgu yani çakıl, kumla kaplı nehir kenarları bu şekilde dolgu olduğu için burada 6'lık deprem, 7 gibi hissediliyor. Bu nedenle daha büyük bir hasar veriyor.”
‘DOĞUSUNDA VE BATISINDA İKİ DEPREM OLACAĞI BEKLENTİSİ VARDI’
Depremin büyüklüğünün sürpriz olduğunu söyleyen İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz ise şu değerlendirmede bulundu: “17 Ağustos ve 12 Kasım’da iki büyük deprem yaşadık. Özellikle 17 Ağustos, Karadere fayı dediğimiz Gölyaka civarına kadar gelmiş ve oradan itibaren Marmara’ya kadar kırmıştı. Doğusunda ve batısında iki deprem olacağı beklentisi vardı. Bugün olan deprem, 17 Ağustos’ta kırılan fayın ucunda meydana gelen bir deprem. Oldukça sığ bir deprem. Tabi sığ olması, depremin yüzeyde şiddetli hissedilmesini sağlayan faktör. 6 yıkıcı bir depremdir. Zeminin iyi olmadığını dikkate aldığımızda bölgede hasar beklentisi vardır. Çok şükür, can kaybı ve önemli bir hasardan bahsedilmiyor. Sürpriz sayılabilir bir deprem. Bu büyüklükte bir depremin olmayacağı öngörülüyordu. 17 Ağustos’taki depremin en doğu ucunda kalan kısım kırılmış oldu.
‘BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENTİMİZ YOK’
Bu tetiklenmiş bir deprem olarak varsayılabilir. Bölgede daha büyük bir deprem beklentimiz yok. 6 büyük bir deprem. Hatırlayacak olursanız, Düzce deprem olduğu zaman İstanbul çok sallanmıştı. Sığ olması, zeminin kötü olması ve depremin büyüklüğü dikkate alındığında birçok ilde hissedilmesi muhtemeldir.”
‘EN AZ BİR HAFTA 10 GÜN SÜREBİLİR’
Düzce’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra çok sayıda artçı depremlerin meydana geleceğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şöyle konuştu:
“Bu en az bir hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olmak gerekiyor. Hissetmek ve yıkım aynı şey değil. Şimdiye kadar olumsuz bir haber yok. Bundan sonra da olmazsa bunu böyle atlatmış olabiliriz. Bu deprem gerçeğinden kurtulmamız anlamını taşımıyor. Bu, beklenen İstanbul depreminin öncüsü değil. Biz Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda."
‘HİÇ BEKLEMEDİĞMİZ BİR YERDİ’
Jeoloji Mühendisi Şerif Barış ise depreme ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Sürpriz bir şey çünkü hiç beklemediğimiz bir yerdi. 5.9-6 büyüklüğü oldukça tabi sarsıcı. Şehir içi ve kasabalarda bir hasar olacağını sanmıyorum, köylerde hasar olabilir. Oradaki depremde fay hatlarının gerilimi boşaltmış olması lazım. İki büyük deprem sonrası böyle orta büyüklükte bir deprem olması gerçekten ilk defa gördüğüm bir olay. Türkiye Alp-deprem kuşağında, dolayısıyla biz her zaman deprem olacakmış gibi davranmak zorundayız ve hazır olmak zorundayız. Muhtemelen sığ depremlerdendi.”
Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem: Biri ağır 22 kişi yaralandı