Eğitim Sen: Okulların açılması doğru ama tedbirler eksik

Eğitim Sen, bugün başlayan yüz yüze eğitimde sağlıklı bir öğretim süreci için alınması gereken tedbirlere dair raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Eğitim Sen: Okulların açılması doğru ama tedbirler eksik

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK-Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte, eğitimdeki sorunları ortaya koymak, sağlıklı ve güvenli bir ortamda tam zamanlı, kesintisiz, yüz yüze eğitim için alınması gereken önlemlerle ilgili raporunu kamuoyu ile paylaştı. Eğitim Sen Genel Merkezinde MYK üyelerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan sendika Genel Başkanı Nejla Kurul, "Yeni eğitim öğretim yılı, salgınla ilgili kaygılar, aşı ve test tartışmaları, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, özel-devlet arasındaki uygulama farkları vb. bir dolu sorunun gölgesinde başlıyor" dedi.

‘OKULLAR SALGIN KOŞULLARINA KARŞI TEDBİRLİ DEĞİL’

Eğitim öğretim yılının Covid-19 salgının gölgesinde açıldığını söyleyen Kurul, okulların salgın koşullarına karşı tedbirli olmadığını söyledi. Covid-19’un pandemi olarak ilan edildiği Mart 2020 yılından bugüne dünyanın pek çok ülkesinde sağlık ile birlikte eğitim sorunları öncelikli olarak ele alındığını söyleyen Kurul, "Öğrencilerin salgın sürecinden en az etkilenmesi için tedbirler alınmış, çok sayıda ülke okulları açık tutabilmek için büyük çaba sarf etmiştir" diye konuştu.

‘TÜRKİYE SALGIN SÜRECİNDE EN UZUN OKULLARI KAPATAN ÜLKELER ARASINDA’

Sendika başkanı Kurul, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre 28 Haziran 2021 itibarıyla 210 ülkenin 119’unda okulların tamamen açık, 56’sında kısmen açık, 16’sında ara tatil, 19’unda ise kapalı olduğunu söyledi. Kurul, "Başka bir ifade ile 210 ülkenin %57’sinde okullar tamamen açık, %26’sında kısmen açık, %8’inde ara tatil, %9’unda ise kapalıdır. Türkiye ise iş günü itibariyle bakıldığında salgın süresince okulları en uzun süre kapatan ülkeler arasında yer almıştır" dedi.

‘OKULLARIN KAPALI KALMA SÜRESİ UZADIKÇA ÖĞRENME KAYBI ARTTI’

Salgın sürecinde artan vaka ve ölümlerin sayılarına bağlı olarak okulların kapatıldığını ve pek çok ülkede öğrenmenin sürdürülmesi için tedbirler alındığını söyleyen Kurul sözlerine şöyle devam etti:

"Okulların kapalı kalma süresi uzadıkça öğrencilerin öğrenme kaybının arttığı bilinmektedir. Öğrenme kaybının miktarı ve uzaktan öğrenme olanaklarındaki eşitsizlikler okulların açılmasının öğrenme açısından ne kadar önemli ve acil bir konu olduğunu göstermektedir. Okulların kapalı kalmasının öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri artmaktadır. Türkiye’de uygulanan uzaktan öğretme/öğrenme uygulamaları süresince ekonomik sorunlar ve teknik olanakların yokluğu nedeniyle yaklaşık 6 milyon öğrencinin bu sürece tam olarak katılamadığı bilinmektedir."

‘İMKANI OLMAYAN ÇOCUKLAR OKULU BIRAKTI’

"Alınan tedbirlere rağmen öğrenme kaybının çeşitli açılardan dezavantajlı olan öğrencilerin okulların kapanmasının olumsuz sonuçlarından daha çok etkilendiği, okul terki oranının ciddi anlamda yükseldiği görülmüştür. Ayrıca, okulların uzun süreli kapatılmasının aşılama, beslenme, zihinsel sağlık ve sosyal destek gibi okul temelli hizmetlerin aksamasına, yüz yüze iletişimin olmaması nedeniyle öğrencilerde stres ve kaygının artmasına neden olmuştur."

‘GÜVENLİ AÇILMA İÇİN KOŞULLAR SAĞLANMALIDIR’

Salgın etkisini sürdürürken okulların açılmasının belirsizlikleri de beraberinde getirdiğini belirten Kurul, "Kuşkusuz faydaları kadar riskleri de olan bir karardır. Bu kararın öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlık ve güvenliğini riske atmadan uygulanabilmesi için ciddi ve kapsayıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Okulların açılması öncelikle sağlıkla ilgili değerlendirmelere, sonrasında okulların güvenli bir şekilde açılabilmesi için gerekli koşulların sağlanabilmesine bağlıdır" dedi.

MEB’in almış olduğu yüz yüze eğitim kararının doğru olmakla birlikte, okulların açılması sürecinde gerekli hazırlıkların yapılmadığını söyleyen Kurul, sözlerini şu uyarılar ve tespitlerle tamamladı:

"Okuldan okula değişen hijyen ve sosyal mesafe koşullarının sağlanması gerekmektedir. Her bir okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşulları, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, öğretmenlerin aşı durumu vb gibi gelişmeler, eğitim-öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir. En az bunun kadar önemli olan bir diğer nokta ise okulların açılmasıyla öğrencileri, öğretmenleri, eğitim personellerini, velileri ve toplumu hangi şartlarda bir eğitim öğretim sürecinin beklediğidir. Okulların bütçesi ve fiziki altyapısı, yüz yüze eğitimin sağlıklı yapılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Okulların öğrenci sayısı, sınıf mevcutları, yerleşim yerinin nüfus yoğunluğu, fiziki altyapının yeterliliği gibi pek çok faktör okulların açılması sonrasındaki sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir"

‘GEREKLİ HAZIRLIKLARIN YAPILMASI ÖNCELİKLİDİR’

"Sınıfların geniş olduğu ve sıralar arası mesafelerin ayarlanabildiği okullar ile kalabalık sınıf mevcudu olan bütçe sorunu yaşayan okulları aynı değerlendirmek mümkün değildir. Okulların açılması kararının Covid-19 ile mücadele için alınan sağlık tedbirleri ile uyumlu olması ve öğrencilerin, eğitim emekçilerinin ve ailelerin sağlığını korumak için tüm tedbirlerin alınabilme ve uygulanabilmesi için gerekli hazırlıkları yapılması önceliklidir."

Eğitim Sen meb Salgın tedbir koronavirüs yüz yüze eğitim