Eğitim uzmanı Ünsal: Ekonomik kriz öğrencilerin tercihlerini etkileyecek
Eğitim uzmanı Ünsal, ekonomik kriz, kira zamları, yurtların cemaatlerin elinde olması gibi nedenlerle öğrencilerin büyük şehirlere gitmek yerine daha yerel tercihler yapabileceğini söyledi.
Eğitim uzmanı Salim Ünsal, ekonomik krizin öğrencilerin üniversite tercihlerini etkileyeceğini belirterek "Yeterli yurt kapasitesi yok, olan yurtlar tarikat ve cemaatlerin etkisinde. Kira fiyatları arttı. Bu nedenler öğrencileri daha yerel tercihler yapmaya zorlayabilir" açıklaması yaptı.
Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavı bu hafta sonu yapılacak. Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), pazar ise Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavları düzenlenecek. Bu seneki YKS, şubat ayında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) TYT sınavlarında 150, AYT sınavlarında ise 180 puan olarak uygulanan puan barajını kaldırmasının ardından yapılacak ilk sınav olacak. Böylece, sınavda, Türkçe ve matematik bölümlerinden birer soruyu doğru çözebilen öğrenciler üniversiteye yerleşme hakkı kazanacak.
Birgün'den Tolga Uğur'a söz konusu öğrencilerin sınav ve tercih sürecini değerlendiren eğitim uzmanı Salim Ünsal, "YKS sistemine geçildikten sonra puan barajlarını geçme konusunda adaylar zaaf yaşadılar. YGS-LYS sisteminde daha az öğrenci baraj sorunu yaşıyordu. Bu durum eğitimin kalitesinin düşüşüyle de alakalı tabii. Geçen sene 2 milyon 600 bine yakın öğrenci sınava başvurdu ama sadece 390 bini sayısalda barajı geçebildi. Biz barajları düşürürler diye bekliyorduk ama YÖK daha radikal bir karar alarak puan barajlarını kullanmama kararı aldı" diye konuştu.
ON BİNLERCE KONTENJAN BOŞ KALDI
Ünsal, geçen sene 195 bin 304 olan boş kontenjan sayısının bu yıl düşmesinin beklediğini belirterek "Devlette 828 bin, vakıfta 168 bin kontenjanı vardı. Vakıf üniversiteleri yüzde 75’ni doldurabildi, yaklaşık 41 bin boşluk kaldı. Devlette ise 681 bin kontenjan doldu. Koşullar geçen seneki gibi olursa devlette 15 bin, vakıflarda ise 23 bin boş kontenjan öngörüyoruz" dedi.
‘YURTLAR CEMAATLERİN ELİNDE, KİRALAR DA ARTTI, BU SEBEPLER ÖĞRENCİLERİ YEREL TERCİHLER YAPMAYA İTECEK’
"Ancak, ülkenin ekonomik gerçekleri de var. Bu durum tercihlere de yansıyacaktır" diyen Ünsal, şunları söyledi: "Vakıf üniversiteleri özellikle bu ekonomik koşullardan etkilenecektir. Bir yandan da yeterli yurt kapasitesi yok, olan yurtlar tarikat ve cemaatlerin etkisinde. Kira fiyatları arttı. Bu nedenler öğrencileri daha yerel tercihler yapmaya zorlayabilir" değerlendirmesini yaptı.
‘DİPLOMALI İSİZLİK CİDDİ BİR SORUN’
Türkiye’de 2021-2022 akademik yılında sayıları 200’ü geçen üniversitelerde toplam 8 milyon 296 bin 959 öğrenci eğitim gördü. Üniversite okumanın ve diploma sahibi olmanın istihdama geçiş garantisi sağlamadığını belirten Ünsal, "Hemen hemen her alanda, birkaç bölüm dışında, diplomalı işsizlikle karşı karşıyayız, ciddi bir istihdam sorunu var. Daha çok öğrenci mezun edersiniz istihdam sorununu artırırsınız. 2 ya da 4 yıl sonra diplomalı işsiz sayımızda bir artış olacaktır. İstihdam sorunun çözmek için uzun süreli planlar yapılmalı. İstihdam oranı çok düşük olan bölümler hâlâ öğrenci almaya devam ediyor. Birkaç bölüm haricinde bütün bölümlerde bir istihdam sorunu var. Bizim her yıl bu kadar mezun vermeye ihtiyacımız var mı? Mesela, fen edebiyat fakülteleri 70 bin, eğitim fakülteleri de 40 bin öğrenci alıyor ama bu kadar öğretmen atanmıyor" yorumunu yaptı.