Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı: Tayin ve atamalarda cemaatler etkin olduğu müddetçe Türkiye’de Emniyeti düzeltemezsiniz

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı: Tayin ve atamalarda cemaatler etkin olduğu müddetçe Türkiye’de Emniyeti düzeltemezsiniz
Hanefi Avcı, suç örgütlerinin emniyet içinde bazı çevrelerce korunduklarını söyledi. Avcı, “Emniyet’te korunamadılar, belli sahada yargıda korunuyorlar, siyasette destek alıyorlar. Bu gücü aldıklarında, görünenden daha güçlü hale gelirler” dedi.

Artı Gerçek - Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu belirtilen ve organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’a ilişkin gelişmeler yaşanırken, “suç makinası” olarak adlandırılan Barış Boyun da İtalya’da yakalandı. Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM) Başkanı Hanefi Avcı, son dönemde emniyette yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Avcı, suç örgütlerin ayakta kalması için üç desteğe ihtiyacı olduğunu belirtip, “Emniyet içinde bazı çevrelerce korunuyorlar. Emniyet’te korunamadılar, belli sahada yargıda korunuyorlar, siyasette destek alıyorlar” dedi.

Emniyet atamaların liyakatli olmadığını vurgulayan Avcı, “Tayin ve atamalarda cemaatler, tarikatlar etkin olduğu müddetçe Türkiye’de Emniyeti düzeltemezsiniz” ifadelerini kullandı. Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Avcı, şunları söyledi.

‘DİNİ GRUPLARA BELLİ BİR KADRO VERME GİBİ BİR ANLAYIŞ VAR’

"Doğrusu şu Emniyet’te sadece liyakatı, kıdemi esas alsalar sorunların çoğu olmaz. Genellikle tayinlerde, terfilerde, atamalarda maalesef bu hükümet geçmişten beri yaşanan bu dini gruplarla hareket etmiş, onların tavsiye ve telkinlerine uymuş, hatta zaman zaman neredeyse onlara belli bir kadro verme gibi bir anlayış var. Geçmişte Fethullahçı gruba alabildiğine yetki devredilmişti. Bu anlayış sadece Emniyet’te Fethullahçının bulunması değil, o anlayışın iktidara taşınması, Emniyeti yönetmesi, yönlendirmesine müsaade edilmesi vardı.

O darbeyi yedik ve olayları yaşadık ama halen bu hastalıktan kurtulamıyor. Bugünkü atamalarda herkes şu şaibeyi düşünüyor: Belli dini gruba mensup insanlar öne geçiriliyor, onlara kontenjan veriliyor, onlar atanıyor. O tarikat, cemaat mensupları ‘bizim adamımız, üyemiz atansın’ diye tavassutla atamaları istiyorlar. Kamuoyunda böyle bir inanç ve bunu doğrulayan emareler var.

‘BİRBİRİNİN AYAĞINI KAYDIRMA, ATAMALARDA ONUN YERİNE GEÇME, HEP AYAK OYUNLARI OLUR’

Sadece liyakati, kıdemi ortaya koysalar Emniyet her şeyi çok güzel yapabilir. Genel Müdür ve Bakan dışındaki hiçbir makam siyasete karışmamalı. Fethullah Gülen teşkilatından dolayı yaşadığımız bunca sıkıntıya rağmen hala şu grubun, bu grubun insanlarının atanması, o grubun insanlarının göreve gelmesi, hatta o göreve gelirken referans olarak söylüyor. Elbette bu ülkede şu, bu grubun insanları olabilir ama Emniyete, devletin içine giriyorsanız o devletin o teşkilatın mensubusunuz. O kurallara uyarsınız.

İktidar, atamaları yaparken liyakati, kıdemi, çalışmayı esas alsın. Bunu yapmazsanız bu grup ona karşı, o grup buna karşı, birbirinin ayağını kaydırma, atamalarda onun yerine geçme, hep ayak oyunları olur. Tayin ve atamalarda cemaatler, tarikatlar etkin olduğu müddetçe Türkiye’de Emniyeti düzeltemezsiniz.

‘SUÇ ÖRGÜTLERİN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN EMİNİYET, YARGI VE SİYASETTEN DESTEKLENMESİ LAZIM’

Herkes suç örgütlerini silahlı eylemlerle, olaylarla görmeye çalışıyor. Suç örgütlerinin ayakta kalabilmesi, var olabilmesi, faaliyetini devam ettirebilmesi için mutlak surette Emniyet’le irtibatlı olması gerekiyor. Belli makamlarla ilişki geliştirip onlardan menfaat bağına dayanan bir destek görmeleri lazım. Peki Emniyet içinde bazı unsurlar neden destekleyecek? Oradan maddi menfaat sağlayacak vs. Emniyet’ten destek almazsa yürütmesi çok çok zor olur. İkincisi Yargıdan destek almak mecburiyetindeler. Hakim, savcı, Yargıtay’dan her boyuttan bir ilişki geliştirmek ve destek almak mecburiyetindeler. Üçüncüsü siyasetten destek almak mecburiyetindeler mutlak surette. Bu ayaklardan destek alamaz ise işini yürütemez çünkü

Emniyet ilk şikayette karşısına çıkacak görevlidir.

Türkiye’de adı duyulmuş olan ne kadar mafya, organize suç örgütü lideri varsa o insanların isim listesini çıkarın ondan aşağı sabıkası olan yok. ‘Bir slogan attık cezaevine girip 10 yıl yatıyoruz’ deniliyor. Bu insanlar ise adam öldürüyor, yaralıyor, gasp ediyor, tehdit ediyor, birçok suç işliyor içerde kalmıyorlar. Niye? Çünkü Emniyet içinde bazı çevrelerce korunuyorlar. Emniyet’te korunamadılar, belli sahada yargıda korunuyorlar, siyasette destek alıyorlar. Bu gücü aldıklarında, görünenden daha güçlü hale gelirler."(Kaynak)

Öne Çıkanlar