'Faiz haramdır' diyen Diyanet, icraya verdiği esnaftan ödeyemediği kirayı faiziyle istedi

'Faiz haramdır' diyen Diyanet, icraya verdiği esnaftan ödeyemediği kirayı faiziyle istedi
Diyanet, pandemi döneminde biriken kirayı ödeyemeyen esnafı icraya verdi. Diyanet Vakfı, biriken kiraları faiziyle geri istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Coronavirus (Covid-19) salgınında vaka sayısında gün geçtikte artış yaşanırken, pandemiden dolayı alınan tedbirler en çok küçük esnafı vurdu. Aylardır kepenk açamadığı için siftah dahi yapamayan ve kiralarını ödeyemeyen esnaf, üstüne bir de icralarla boğuşuyor.

Bingöl'de Hacı Hıdır Camii Pasajında Diyanet Vakfı’na ait olan dükkanların çoğu pandemi döneminde kapalıydı. Bu süre zarfında iş yapamayan esnaf iktidarın kendilerine destek vermelerini beklerken, icra tebligatları ile karşılaştı. Tebligatı gönderen kurum, dükkânların sahibi olan Diyanet Vakfı. 

'FAİZ HARAMDIR, CAİZ DEĞİLDİR' DİYEN DİYANET BORCU FAİZLİ İSTEDİ: 7 GÜNLERİ VAR

Muammer Sontepe, vakfın icra tebligatı yaptığı esnaflardan. Türkiye Diyanet Vakfı’nın Sontepe’ye gönderdiği 13 Nisan 2021 tarihli tebligatta, söz konusu dükkanın 6 aylık kira bedeli istendi. Kira bedeli olarak bin 650 TL’nin ödenmesinin istendiği tebligatta, toplam alacağın icra gideri yanı sıra, vekalet ücretinin asıl alacağa işleyecek yüzde 9 yasal faizi ile birlikte istendi. Esnafa biriken kiranın ödenmesi için ise 7 gün süre tanındı. Diyanet daha önce, 'Faiz haramdır, caiz değildir' şeklinde açıklama yapmıştı.

‘DÜKKAN KAPALI, İŞ YOK’ DİYEN ESNAF: BUNU DEDİKTEN SONRA İCRAYA VERİLDİM

Artı Gerçek’e konuşan Muammer Sontepe, e-Devlet’ten baktığında sadece bir tane değil, birden fazla haciz işleminin başlatıldığını gördüğünü söyledi. Pasajda bulunan dükkânının pandemi döneminde kapalı olduğunu anlatan Sontepe, "Playstation salonumuz pandemi döneminde alınan tedbirler kapsamında kapalıydı. Ramazan ayının birinci gününden itibaren tekrar kapatıldı. Bundan dolayı kiralarımızı ödeyemedik. Diyanet Vakfı icraya vermeden önce tarafıma yazılı ya da sözlü hiçbir bildirimde bulunmadı. Herhangi bir evrak gelmedi. Bundan 3 ay önce Diyanet tarafından aranıp kiraların çok biriktiğini, kiraların ödenmemesi durumunda icraya vereceklerini söylediler. Ben de ‘Zaten iş yok. Dükkânlar kapalı’ dedim. Bunun üzerine arayan kişi ‘Biz maaşlarımızı sizin vereceğiniz kiralardan alıyoruz’ dedi. Bu muhabbetten sonra telefonu kapattık. Bu konuşmadan 3 ay sonra icraya verildim" dedi.

‘FİTRE, ZEKAT İSTEMESİNİ ÇOK İYİ BİLİYORLAR’

Diyanet Vakfı gibi bir kurumundan, normal şartlarda Ramazan ayında esnafa destek beklendiğini hatırlatan Sontepe, ancak durumun tam tersi olduğunu söyledi. Esnaf olarak bu süre zarfında kepenk açamadıklarını anlatan Sontepe, şunları söyledi: "Diyanet Vakfı ya da Diyanet kurumu başka bir çözüm yolu sunmadı. Zekat, fitre istemeyi çok iyi biliyor ama iş esnafa yardıma gelince hiçbir şekilde yardım etmiyor."

DİYANET’İN KİRASINI İSTEDİĞİ PASAJ KÖTÜ DURUMDA, SORUNLARI DA YİNE ESNAF ÇÖZÜYOR

"Sorun sadece kira ödememe değil. Pasajın o kadar sorunu var ki keşke önce bu sorunları çözselerdi" diyen esnaf şöyle devam etti: "Kendi aydınlatmamızı bile kendimiz sağlıyoruz. Pasajın sorunları Diyanet Vakfı’nın umurunda değil. O kadar müracaatımıza rağmen sorunun çözümü için adım atılmadı. Bu pasajda kiracının kiracısı olanlar var. Dükkânın mülkiyeti Diyanet Vakfı’na ait ama şahıslar tarafından kiraya veriliyor."

‘CİMER’E BAŞVURDUK AMA…’

"CİMER’e başvurduk, bizi Müftülüğe yönlendirdi. Müftülük zaten sahip çıkmıyor. Çalışanlara söylüyoruz onlarında umurunda değil."

 

Öne Çıkanlar