Fakir çocukların ortak kaderi
Adana’nın Seyhan İlçesi Reşatbey Mahallesi sokaklarında 50 yıldan bu yana çöplerden geçimini sağlayan çocukların kaderleri hiç değişmedi.

Hamza GÜL
ADANA - Adana’nın Seyhan İlçesi Reşatbey Mahallesi sokaklarında 50 yıldan bu yana çöplerden geçimini sağlayan çocukların kaderleri hiç değişmedi. 1960’lı yıllardan itibaren İncirlik Üssü’ndeki ABD’li asker ailelerinin çoğunlukla tercih ettiği mahallede Adanalı yoksul çocuklar ilk kez Türkiye’ye gelen kutu içeceklerin kutularını toplarken günümüzde de Suriye’deki Savaştan kaçan ailelerin çocukları da halen çöplerden kutu ve diğer atıkları toplamaya devam ediyor.
Objektifimiz Adana’da Reşatbey Mahallesi’nde çöp toplayan çocuğa takılınca burada 50 yıllık bir süreç gözler önüne geldi.
Reşatbey’in ara sokakları… O zamanlar ABD askerlerinin tercih ettiği yerlerdendi Reşatbey. Türkiye’de teneke kola devri başlamamıştı. Onların attığı ‘teneke kola’ kutularını çöplerden çocuklar toplardı.
KÜRT ÇOCUKLARININ ÇÖPLE TANIŞMASI
Aradan 50 yıldan fazla zaman geçti. 1990’dan sonra Doğu ve Güneydoğu’dan göçmek zorunda kalan ailelerin çocukları bu çöplerden geçimlerini sağlamaya başladılar. Terör nedeniyle yerlerinden göçen yoksul aileler geldikleri kentlerde "Varoş Mahallelerde" yaşamlarını kurdu. Bu ailelerin çocukları da çöpten bir kazançları çocukluklarını yaşayamadan büyüdü. Bu süreç kısa sürede Adana gibi tüm Türkiye’de yaşandı.
SURİYELİ ÇOCUKLARIN KADERİ DE AYNI
Bu kez Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan çocuklar var. Ve yer yine Reşatbey’in ara sokakları. Bir teneke kola kutusu bulmak için o çöp senin bu çöp benim gezenler de yine onlar…
Dünya dönüyor, ancak çocuklar için değişen bir şey olmuyor, anlayacağınız. UNİCEF rakamlarına göre, Türkiye’de, Suriyeli çocukların haricinde 400 bini tarım sektöründe 850 bin çocuk işçi var.
Yarım asırlık bir süreçte coğrafyaları dilleri ve kimlikleri farklı olsa da, fakir çocukların çöple imtihanı aynı.