Gazeteci Alphan’ın ‘propaganda’dan cezalandırılması istendi
Gazeteci Melis Alphan’ın sosyal medya hesabından 'Newroz Pîroz Be' mesajıyla paylaştığı bir fotoğraf gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı ceza istedi.
Gazeteci Melis Alphan hakkında, 21 Mart 2015 tarihinde Instagram hesabından "Newroz Pîroz Be" mesajı ile paylaştığı fotoğraf gerekçe gösterilerek "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya ve çok sayıda gazeteci de duruşmayı takip ederek Alphan’a destek verdi.
Avukatlarıyla birlikte duruşmada hazır bulunan Alphan, savunmasında hak arayışlarının her daim barışçıl yöntemlerle yapılması gerektiğine derinden inanan bir yurttaş ve gazeteci olduğunu söyledi.
Söz konusu sosyal medya paylaşımıyla ilgili üzerine atılı suçu kabul etmediğini belirten Alphan, "Savcılık aşamasındaki ifademde de söylediğim gibi; suç unsuru olarak gösterilen fotoğraf, 2015 yılında Diyarbakır’da devletin izniyle gerçekleştirilen ve TRT dahil tüm televizyon kanallarında yayınlanan Nevruz kutlamalarından bir karedir" dedi.
Sadece sosyal medyadan bir fotoğraf paylaştığını ve altına da "Nevruz kutlu olsun" yazdığını vurgulayan Alphan, şu ifadeleri kullandı:
5 bin polisin görev aldığı alandan bir fotoğraf. O alandaki bir grup insanın fotoğrafı. Bana yönelik suçlama, arka planda gözüken insanların ellerinde tuttukları bayraklarla ilgili. Doğrusu hangi bayrağın neyi temsil ettiğini bilmemekle birlikte, kısa bir arşiv çalışmasında göreceksiniz ki, o gün ve ertesi gün bütün ana akım medya kanalları ve gazetelerin bastığı fotoğrafların arka planında benzer flamalar ve bayraklar vardı. Hatırlatmak isterim ki bu korsan ya da illegal bir gösteri değil, Diyarbakır Valiliği’nin onayıyla gerçekleşmiş bir toplantıydı. Haliyle ben dahil hiç kimsenin, buradan paylaşılacak bir fotoğrafın bir gün karşımıza suç olarak dikileceği aklımıza gelmedi. Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyet’e, Milliyet’ten CNN Türk’e medyanın yarısı burada olmalı" ifadelerini kullandı.
Alphan’ın beyanlarının ardından söz alan avukatları da yapılan paylaşımın suç olmadığını belirterek, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konularda verdiği kararları hatırlattı.
Paylaşımın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden avukatlar, beraat talebinde bulundu.
Savunmaların ardından esasa ilişkin mütalaasını sunan savcı, Alphan’ın "örgüt propagandası"ndan cezalandırılmasını istedi. Tekrar söz alan Alphan ve avukatları esasa karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu.
Talebi kabul eden mahkeme, bir sonraki duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.