Gazeteci Bayram'a yargılandığı davada ceza verilip tahliye edildi

Gazeteci Bayram'a yargılandığı davada ceza verilip tahliye edildi
Gazete çalışanı Hamdullah Bayram, mesleki faaliyetleri gerekçesiyle yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bayram aldığı ceza sonrası tahliye edildi.

Artı Gerçek - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Hamdullah Bayram hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddialarıyla açılan davanın karar duruşması Urfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 20 Mart 2023 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Bayram ve avukatı Resul Temur duruşmada hazır bulundu. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi üyeleri de duruşmayı izledi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada gazeteci Ayşe Sürme, tanık olarak dinlendi. SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Sürme, 2021 yılında Bayram ile telefon üzerinden mesleki faaliyetler kapsamında görüştüğünü söyledi.

‘BEYANLAR GERÇEK DIŞI’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Tayip Temel de tanık olarak dinlendi. Bir önceki dönem HDP'nin Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olduğunu hatırlatan Temel, "Konumun itibari ile bütün basın ile iletişim halindeyim. Söz konusu yayınların Meclise götürülmesi bizim işimiz değil. Gizli tanık benim aracımla yayınların Meclis'e sokulduğunu söylemiş. Beyanlar gerçek dışı. Ben söz konusu birçok yayına aboneydim. Nasıl Meclis'e geldikleri ile ilgili bir bilgim yok" diye konuştu.

'FİRARİ OLSAM HASTANEYE GİDER MİYDİM?'

Savcı, Bayram'ın tutukluluğunun devamı ve ceza talep etti. Mütalaaya karşı söz alan Bayram, "Benim firari olduğumu iddia ettikleri dönemde diş tedavisi görüyordum. Onun için ifadeye gitmedim. Benim söz konusu dönemde hastanede kaydım var. Firari olsam hastaneye gider miydim?" diye sordu.

Birleştirilen dosyasında yer alan gizli tanık ifadelerinin asılsız olduğunu belirten Bayram, "Meclis'te yasa dışı yayın dağıtıldığı ile ilgili gizli tanık beyanı asılsızdır. Filistin'de gazeteciler katlediliyor. Türkiye'de Kürt gazetecilere aynı davranıyor. Bir aydır Urfa Cezaevi'ndeyim. İkinci gün koğuşlarımız basıldı. İki radyoya el konuldu ve benim de içinde olduğu 16 kişi hakkında soruşturma açıldı" diye kaydetti.

‘BİR SUÇ VAR DE SORUMLULUK YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNDEDİR’

Bayram'ın avukatı Resul Temur ise, birleştirilen dosyaların gazetecilik faaliyetleriyle ilgili olduğunu belirtti. Av. Temur, şunları söyledi:

"Gazete ve dergiler hakkında bir yasaklama kararı yok. Basın Kanunu açık. Daha önce de müvekkilim benzer gerekçelerle yargılanıp beraat etti. Gizli tanık müvekkilin cezaevinde daha önce eğitim gördüğünü söyledi. Ama bu mümkün değil. Müvekkilim daha önce adli olarak cezaevinde kaldı. Burada mantıksızlık var. Meclis'te yayınlanan dergi ve gazeteler yasal olarak dağıtılan yayınlar. Bir suç var ise de sorumluluk yazı işleri müdüründedir. Müvekkilimin gönderdiği veya aldığı paralar suç olarak ele alınıyor. Müvekkilimin beraatını, mahkemenin görüşü aksi yönde ise tahliyesini talep ediyorum.”

Verilen aranın ardında kararı açıklayan mahkeme, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, aynı zamanda tahliye kararı verdi.(MA)

Öne Çıkanlar