Gazeteci Hayko Bağdat'a 'cumhurbaşkanına zincirleme hakaretten' 10 yıl 6 ay hapis istemi
Ezgi YILDIZ
İSTANBUL- Artı Gerçek Yazarı Hayko Bağdat’ın ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı. Yurtdışında yaşadığı için duruşmaya katılamayan Bağdat hakkında savcı, 2014, 2017 ve 2018 yıllarındaki yazı ve sosyal medya paylaşımlarıyla ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ettiğini, 15 Kasım 2019 tarihinde fotomontaj fotoğrafla paylaşım yaparak ‘Zincirleme şekilde Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Kamu görevlisine hakaret’ suçunu işlediğini belirtti. Savcı Bağdat’ın 2 yıl 7 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapsini istedi.
Gazeteci Hayko Bağdat kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek, hukuki yollarla kendisini aklama imkanının yaratılmadığını söyledi. MLSA Eş Koordinatörü ve Bağdat’ın avukatlarından Veysel Ok ise iddianamede yer alan unsurların suç niteliği taşımadığını belirtti.
BAĞDAT: KENDİMİZİ TEMİZLEYEBİLECEĞİMİZ İMKAN YARATILMIYOR
Gazetemiz yazarı Hayko Bağdat hakkında istenen cezaya ilişkin Artı Gerçek’e konuştu. Bağdat, kendisi gibi birçok muhalifin benzer süreçleri yaşadığını ifade ederek, “takip edemeyeceğimiz kadar çok davamız var” dedi.
Bağdat, iddianamede yer alan suçları kabul etmeyerek şunları söyledi:
“Soruşturmaya konu olan ‘suçlara’ baktığımızda ortada bir şey yok. Ben ne demiş olabilirim de 10 sene hapis cezası yatacağım? Dolayısıyla gayri ciddi buluyorum. Bunların hepsi hukuk dışı bir baskı aracı ve muhalefeti susturma politikaların bir örneği. Gerçekten hukuki yollarla mücadele ederek kendimizi temizleyeceğiniz bir imkan da yaratılmıyor.”
AVUKAT OK: ÜST MAHKEMELER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KARARI VERECEKTİR
MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, mahkeme kararını değerlendirerek söz iddianamede yer alan yazı ve sosyal medya paylaşımlarında suç unsuru olmadığını söyledi. Hayko Bağdat’ın faaliyetlerinin mesleki olduğuna dikkat çeken Ok, Türkiye’de gazetecilerin başına gelenler Hayko’nun da başına geldi” dedi.
Bağdat’ın gazetecilik faaliyetinin ve yorumlarının kriminalize edildiğini ifade eden Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İddianameyi okuduğunuzda; atılan tweetler ve yazılarda hakaret veya şiddeti öven zemin yok. Ancak Türkiye’deki diğer gazeteciler gibi Hayko da hedef seçildi. Attığı her adım yargı takibine takıldı. Bu davaların hepsi ileriki zamanlarda üst mahkemelerden, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden ‘gazetecilik faaliyetleri ve ifade özgürlüğü olduğu kararı çıkacaktır.”