Gazeteciye sınırdışı kararı

Hollanda’dan iltica talebinde bulunan gazeteci Mahfuz Yıldız, başvurusunun reddedilmesi sonrasında Türkiye’ye iade edilme riski ile karşı karşıya kaldı.

Gazeteciye sınırdışı kararı

HABER MERKEZİ - Türkiye’de gazetecilere dönük artan baskılar sonrasında Hollanda’dan iltica talebinde bulunan gazeteci Mahfuz Yıldız’ın başvurusu rededildi. Yüksek Mahkemeye başvurusundan da sonuç alamayan Yıldız hakkında sınır dışı kararı verildi. Hakkında verilen sınır dışı kararı sonrasında Türkiye'ye iade edilebileceğini belirten Yıldız, avukatı aracılığı ile AİHM’e başvurmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili Artı Gerçek’e konuşan Yıldız, 2000’li yılların başında Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı tarafından yayınlanan Gulistan adlı derginin yazı işleri müdürlüğünü yaparak gazeteciliğe başladığını söyledi. Gulistan dergisinden sonra da çeşitli internet sitelerine haber ve yazılarıyla katkılarını sürdürdüğünü belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde kaymakamlığa çağrılarak Bayrak adı ile yazdığım bir yazı gerekçe edilerek tehdit edildim. Kaymakamlıkta iki kişi tarafından tehdit edilmem üzerine Kulp’u terkederek İstanbul’a geçmek zorunda kaldım. Bana yönelik tehdit ve takipler İstanbul’da da devam etti. Baskılar sonrasında yurt dışına çıkma kararı aldım. 21 Nisan 2017’de Schiphol havalimanında iltica başvurusunda bulundum. İlk ifadem 28 Nisan’da, ikinci ifadem ise 30 Mayıs’ta alındı. 1 Mayıs’ta alınan son ifademeden sonra 6 Mayıs 2017’de Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi tarafından iltica başvurum reddedildi. Karar üzerine mahkemeye başvurdum. Amsterdam Mahkemesi 15 Haziran’da aleyhimde karar vererek iltica başvurumun reddini onayladı. Bu karara da Yüksek Mahkeme nezdinde itiraz ettik. 2 Ağustos’ta Yüksek Mahkeme de başvurumun reddini onaylayarak hakkımda sınır dışı kararı verdi."

Sınır dışı kararı verilmesinden sonra her an Türkiye’ye iade edilebileceğini söyleyen Yıldız bu nedenle kaldığı mülteci kampından kaçmak zorunda kaldığını belirtti. Yıldız, ihtiyati tedbir kararı alınarak Türkiye’ye iadesinin önlenmesi için AİHM’e başvuracağını da açıkladı. (Artı Gerçek)

Yüksek Mahkeme