Gemicioğlu'nun tedavisi evinde sürecek: 'Demans yüzünden cezasının ertelendiğini unutuyor, kalbi yüzde 20 çalışıyor'
Zelal Sahidenur SARİ
VAN - Kolon kanseri, demans, prostat, kalp yetmezliği, şeker, tansiyon ve anksiyete gibi birçok sağlık sorunu bulunan Abdurrahman Gemicioğlu 2012'de KCK davasında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından 3 Ekim’de tutuklanarak ambulansla Van Yüksek Güvenlikli Cezaevine götürüldü.
Gemicioğlu’nun avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaparak tedbir talebinde bulundu ancak AYM 11 Ekim’de tedbir talebi reddedildi.
ENFEKSİYON RİSKİ NEDENİYLE BUGÜN TABURCU EDİLDİ
Cezaevinde defalarca fenalaşan Gemicioğlu, 25 Ekim’de fenalaşarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Hastanesi’ne kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı. Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunun ardından 8 Kasım'da infazı 6 ay ertelenen Gemicioğlu, hastanedeki tedavisinin ardından enfeksiyon riski nedeniyle bugün taburcu edildi. Gemicioğlu’nun tedavisi kemoterapi başlayana kadar evinde devam edecek.
'BABAMIN DURUMU AĞIR'
Artı Gerçek'e konuşan Gemicioğlu’nun kızı Elif Gemicioğlu, "Babamın durumu ağır. Birçok devam eden hastalığı söz konusu. Hastanede kısmen uygulanacak tedaviler bitti ve tetkik sonuçları bekleniyor. Çok ağır bir tedaviye maruz kaldığı için enfeksiyon riski taşıyor. Enfeksiyon riski nedeniyle babam taburcu edildi. Kemoterapi tedavisi başlayana kadar ve yeni istenen diğer tetkiklere göre tekrar hastaneye gideceğiz" dedi.
'DEMANS YÜZÜNDEN CEZASININ ERTELENDİĞİNİ UNUTUYOR'
Babasının günlerdir hastanede uyumadığını belirten Elif Gemicioğlu, "Babam hem şaşkın hem mutluydu. Dün hastanedeyken bile sık sık askerleri soruyordu. Demans yüzünden cezasının ertelendiğini unutuyor sürekli. Eve getirdikten sonra annem ona 'Yüksekova’yı çok özlediysen seni götürelim oraya' dedi. Babam da 'Korkuyorum, beni tekrar yolda alırlar' dedi. Anlattığımız her şeyi bir müddet sonra unutuyor. Babam günlerdir hastanede uyumuyordu. Şimdi eve geldiği için kendini güvende hissediyor. Günler sonra ilk defa uyudu. Getirdiğimiz gibi uyuya kaldı" diye konuştu.
'KALBİ YÜZDE 20 ÇALIŞIYOR'
Babasının ağır sağlık sorunları olduğunu vurgulayan Gemicioğlu, "Günde üç tane antidepresan veriyoruz. Tansiyon, şeker, kalp ve antibiyotik ilaçları kullanıyor. Bir torba ilaç kullanmasına rağmen kalbi ne yazık ki hâlâ yüzde 20 çalışıyor. Bu yüzden hafta başından itibaren yine bazı tetkikler için hastaneye gideceğiz" dedi.
'MÜVEKKİLİM AĞIR BİR YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR'
Abdurrahman Gemicioğlu’nun avukatı Gülistan Karaduman da şunları söyledi:
"Müvekkilimin fiziki koşulları ve sağlık koşulları nedeniyle tedavisinin cezaevinde değil, buna uygun bir sağlık kuruluşunda devam etmesi yönünde başvurular yapmıştık. Bu süreçte İHD ve ÖHD’deki arkadaşlar da bizimle süreci takip edip, çağrılar yapmıştı. Abdurrahman Gemicioğlu’nun sağlık sorunları devam ediyor ve hastalıkları sürekli hastalıklar. Zaten yoğun bakımdaki durumu içler acısıydı.
Ağızdan beslenemiyor, sindirim yolunda sıkıntı olduğundan total parenteral beslenme yapılıyordu yani gerekli tüm besinler damardan veriliyordu. Müvekkilim ağır bir yaşam mücadelesi veriyor. Müvekkilimin infaz ertelemesi de durum bildiri raporuyla oldu. Müvekkilimin ceza erteleme durumunun devam etmesi gerekiyor. Bu yönlü başvurularımız devam edecek çünkü sağlık durumu ne yazık ki ortada."
'HAPİSHANELERİN ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞMESİNİN ÖNÜ KESİLMELİ'
Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken Karaduman, şu çağrıyı yaptı:
"Tutsakların hepsi devletin gözetim ve koruması altındadır. Ulusal ve uluslararası mevzuatlar gereği devletler, tutsakların sağlığa erişim hakkı konusunda özgür ve eşit şartlarda sağlığa erişim hakkına kavuşturma yükümlülüğü altındadır. Yaşam hakkı konusunda devletlere pozitif yükümlülükler yüklenmiştir.
Hasta tutsakların sağlığa erişim hakkını insan onuruna yakışır hale getirmek ve ağır hasta tutsakların durumuna ilişkin çözüm sağlamak yükümlülüğü altındadır. Bu bağlamda ATK sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalı, cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalıdır.
Tam teşekküllü hastaneler ve üniversite hastanelerinin raporları infazların ertelenmesi için yeterli olmalıdır. Hasta tutsakların infaz ertelemesi önündeki ‘toplum güvenliği bakımından tehlike kriteri’ kanundan çıkarılmalıdır. Hapishanelerin hasta tutsaklar için birer ölüm evine dönüşmesinin önü kesilmeli. İlgili kişi ve kurumların bu konuda sorumluluk alması gerekiyor."
Hasta mahpus Gemicioğlu tahliye edildi: 21 gündür yoğun bakımda
Hasta tutuklu Gemicioğlu'nda hafıza kaybı başladı
Hasta mahpus Gemicioğlu'nun sağlık durumu kötüleşiyor: 'Babama bir şey olmadan harekete geçin'