Gençlerin yüzde 87,3’ü ‘tanıdığı olmadan iş bulmanın zor’ olduğunu düşünüyor

İstanbul'daki gençlerin büyük bölümü fırsat eşitliğinin olmadığını düşünüyor, iyi eğitim alanların iyi bir yaşam sürdürdüğünü düşünmüyor.

Gençlerin yüzde 87,3’ü ‘tanıdığı olmadan iş bulmanın zor’ olduğunu düşünüyor

ARTI GERÇEK- İstanbul Planlama Ajansı’nın ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler Araştırması’ başlıklı raporunda yer alan veriler gençliğin istihdam ve eğitime yönelik düşüncelerini ortaya koydu.

9-19 Mart tarihleri arasında 18-24 yaş arası 407 gençle yapılan görüşmelerden alınan sonuçlara göre gençlerin yüzde 86,3 bir tanıdığı olmadan Türkiye'de iş bulmanın zor olduğunu düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 52,4’ü 20 yıl öncesine göre iş imkânlarının daha kötü olduğu bir dönemde yaşadığını düşündüğünü belirtti.

İYİ EĞİTİM ALANLAR İYİ YAŞAM SÜRMÜYOR

Gençlerin yüzde 52,9’u ‘Türkiye’de iyi eğitim alanların iyi yaşam sürdüğü’ düşüncesine katılmazken, bu oranın ilkokul mezunu olan gençlerde yüzde 76,5 olması dikkat çekti.

FIRSAT EŞİTLİĞİNİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORLAR

Gençlerin yüzde 79,3’ü Türkiye’de fırsat eşitliği bulunmadığını düşünüyor.

Yüzde 78,5’i önemli yerlerde tanıdıkları olmadığı, yüzde 57,4’ü kriterlerine göre iş bulamadığı için okulda veya iş hayatında olmadığını belirtti.

BÜYÜK BÖLÜMÜ YURT DIŞINDA ÇALIŞMAK İSTİYOR

Katılımcıların yüzde 75,5’i bir imkân verilse ve yurt dışında çalışma izni olsa yurt dışında çalışmak istediğini belirtti.

Katılımcılara en çok hangi sektörde çalışmak istedikleri sorulduğunda yüzde 25,1’i iş bulduğu takdirde her sektörde çalışabileceğini, yüzde 16,7’si resmi kurumlarda çalışmak istediğini, %15,5’i ise sağlık sektöründe çalışmak istediğini belirtti.

"Aylık en az ne kadar maaşa çalışmayı kabul edersiniz?" sorusu için alınan yanıtlarda, gençlerin aylık ortalama 3.033 TL’ye çalışmayı kabul edecekleri görüldü. Gençlerin yüzde 98,5’i 5.000 TL’den daha düşük bir ücret karşılığında çalışabileceğini söyledi. Gençlerin yüzde 66,4’ü düşük maaşlı fakat huzurlu çalışma ortamını tercih ediyor.

Gençlerin ortalama kaygı düzeyi 10 üzerinden 6,7 olarak ölçüldü. Mutluluk 5, yaşam mennuyeti 4,9

Katılımcıların yüzde 43,9’u Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünüyor.

Lise ve altı eğitime sahip iş arayan İstanbullu gençlerin yüzde 80’inin son 1 yılda işsiz kaldığı görüldü.

Üniversite mezunu katılımcıların yüzde 15,7’si şu anda yüksek lisans eğitim aldığını belirtti. Yüzde 50,8’i akademik kariyer yapma, yüzde 54’ü iş bulma imkanını, yüzde 49,2’si kendini gerçekleştirme ve yüzde 15,9’u ise boş kalmamak amacıyla yüksek lisans yapıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

araştırma kaygı yurt dışı eğitim istihdam İş Genç liyakat mutsuzluk istanbul planlama ajansı