Google, daha önce reddettiği Kürtçe kitabın reklamına izin verdi
Jiyan'ın gönderdiği itiraz mailine geri bildirimde bulunan Google, Sîdar Jîr'in 'Şerm' adlı kitabının reklamını onayladı.
Google ADS, yazar Sîdar Jîr'in 'Şerm' (Utanç) adlı kitabının Kürtçe reklam başvurusunu, 'reklam politikasını ihlal ettiği' ve 'desteklenmeyen dil' kategorisine girdiği gerekçesiyle üç gün önce reddetti. Ancak Almanya'da yaşayan Amed Çeko Jiyan, Google ile iletişime geçerek 'Şerm' adlı kitabın reklamının Mardin, Diyarbakır ve Batman'da yapılmasını sağladı.
Yazar Rêzan Tovjîn, Sîdar Jîr'in kaleme aldığı 'Şerm' (Utanç) adlı kitabının Kürtçe tanıtımı ve reklamını yapmak için çevrimiçi reklam servisi Google ADS'ye üç gün önce başvuru yaptı. Google ADS, başvuruya karşılık gönderdiği geri bildirimde, kitabın reklam politikasını ihlal ettiğini bildirdi. Kürtçenin 'desteklenmeyen dil' kategorisinde olduğunu belirten şirket reklam başvurusunu reddetmişti.
REKLAM DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN'DA GÖSTERİLİYOR
Almanya'da yaşayan Amed Çeko Jiyan, Google'a gönderdiği mailde, Kürt dilini ve Kürtçenin durumunu Kürtçe anlatarak Google'ın reklama onay vermesini istedi.
Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın aktardığına göre, Jiyan'ın Google'a gönderdiği mailde şu ifadeler yer aldı:
"Google'da Kürtçe bir kitabın reklamının yapılmasını istiyorum. Reklamın ise 3 Kürt ili olan Diyarbakır, Mardin ve Batman'da gösterilmesini istiyorum. Reklamın Kürtçe yapılmasını istiyorum ancak Kürtçe Google'ın reklam listesinde 'desteklenmeyen dil' kategorisinde olduğu gerekçesiyle reddediliyor."
'HEDEF ÜLKE TÜRKİYE OLARAK GÖRÜYORUM'
Google ise şu yanıtı verdi: "Sorularınızı doğru anlayıp anlamadığımı lütfen bildirin. Kürtçe reklam vermek istiyorsunuz ve bu dilin neden desteklenmediğini bilmek istiyorsunuz. Kürtçe'nin hangi dil ailesine yakın olduğunu anlamama yardımcı olduğunuz için teşekkürler çünkü bu sorununuzun çözümünde çok yardımcı olacak. Reklam verenlere Türkçe ve Farsça konuşan kitleleri hedefleme imkanı sunuyoruz. Kürtçe'nin en büyük iki lehçesinin Kurmanci (Türkiye'de konuşulan) ve Irak ve İran'da konuşulan dillerle bağlantısını ifade etmeniz ışığında, hedef dil kitlesine Türkçe ve bazı İran dillerini eklemeyi denemenizi öneririm."
REKLAM YAYIMLANDI
Google reklamların Kürtçenin Kurmanci lehçesinde verilmişse İsveççe, Norveççe ya da reklamın dilinde olmayan herhangi başka bir dilde gözükmeyeceğini belirtilen mailde şunlara yer verildi: "Hesabınızın Ayarlar-Dil bölümünü incelediğimde hedef dil olarak yalnızca İsveççe, İngilizce, Danca, Norveççe ve Almanca'yı, hedef ülke olarak ise Türkiye'yi görüyorum. Seçtiğiniz dil, reklamınızın gösterilebileceği arama terimleriyle eşleşmelidir. Eğer reklamlarınız Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde verilmişse, İsveççe, Norveççe ya da reklamınızın dilinde olmayan herhangi başka bir dilde gözükmez. Örneğin, İsveççe reklam verirseniz reklamlarınız İsveççe arama yapan insanlara gözükecektir. Söz konusu değişiklikleri yaptıktan sonra reklamlarınız otomatik olarak yeniden değerlendirilecek ve onaylanacaktır."
Jiyan'ın gönderdiği mailine geri bildirimde bulunan Google, Sîdar Jîr'in 'Şerm' adlı kitabının reklamını onayladı.