Gündoğdu Meydanı’ndan hükümeti istifaya çağırdılar: Zamlar uçuyor, inin sırtımızdan
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde ekonomik kriz, yoksulluk ve yolsuzluklara karşı Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar, iktidarı istifaya çağırdı.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ekonomik kriz ve yolsuzluklara karşı Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti, kurum, sendika, ekoloji örgütü temsilcilerinin yani sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Ayrıca, açıklama öncesi stand kuran Aysel Tuğluk ve Hasta Tutsaklara Özgürlük Platformu, hasta tutukluların serbest bırakılması için imza topladı. Ortak açıklama metnini Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, "bizim faturalarımıza yansıyan gerçek enflasyon, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayat pahalılığı çoktan yüzde 100’ü aştı. Market sepetlerimiz, pazar arabalarımız artık bomboş. 'İş bulamıyoruz, barınamıyoruz' diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız" dedi.
"Sömürüye, yolsuzluğa, zamlara, savaşa karşı; İzmir buluşması" pankartının açıldığı açıklamada "Emperyalistler tepişir halklar öder", "Zamlar uçuyor, inin sırtımızdan", "Bu zamlarla yaşanmaz, artık yeter, geçinemiyoruz" ve "Bölgemize barış sosyalizme gelecek" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "AKP’den hesabı emekçiler soracak" sloganları atıldı.
‘ZAMLAR DAYANILMAZ OLDU’
Ortak açıklama metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Halkın zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Sarı, elektriğe, doğalgazdan elektriğe ve toplu taşımaya, gıdaya gelen zamların dayanılmaz olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat verilerine göre resmi yıllık enflasyonun yüzde 55’e ulaştığını ifade eden Sarı, "Gıda enflasyonu yüzde 65’e, ulaştırma enflasyonu yüzde 76’ye çıktı. Ama bizim faturalarımıza yansıyan gerçek enflasyon, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayat pahalılığı çoktan yüzde 100’ü aştı. Market sepetlerimiz, pazar arabalarımız artık bomboş. 'İş bulamıyoruz, barınamıyoruz' diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız" dedi.
‘11 MİLYONU İŞSİZ OLARAK YAŞAM SÜRÜYOR’
"Kim zenginleşiyor?" diye soran Sarı, "Her gün artan mazot, gübre, ilaç maliyeti yüzünden toprağını ekemez hale getirdiğiniz çiftçi mi büyüyor? Kim büyüyor? Elektrik faturasını ödeyemez hale geldiği için, siftah yapmadan kepenk kapatan küçük esnaf mı büyüyor? Bizim yıllardır gelirimiz ve refahımız değil, sorunlarımız, yoksulluğumuz, borçlarımız ve üzerimizdeki baskılar büyüyor. Dünyanın kıskandığını iddia ettikleri Türkiye’de 84 milyonluk nüfusun 17 milyonu açlık sınırı altında, 52 milyonu yoksulluk sınırı altında ve 11 milyonu işsiz olarak yaşam sürüyor" diye tepki gösterdi.
‘BUGÜN YAŞANAN HER FAHİŞ ZAMMIN ARKASINDA ÖZLEŞTİRMELER VAR’
Bir ülkede yaşanan ekonomik krizin şiddetinin dışarıya bağımlı olma derecesiyle ölçülü olduğunun altını çizen Sarı, Türkiye'nin sanayide, teknolojide, enerjide, tarımda, hammaddede kendi kendine yeten ülke olmadığını kaydetti. Bugün yaşanan her fahiş zammın arkasında özleştirmelerin olduğunu belirten Sarı, "Böylece ülkemiz sadece sanayi ürünlerinde değil, enerjiden kağıda, gübreden samana, buğdaydan mısıra kadar hemen her üründe dışarıya bağımlı hale getirilmiştir. İhtiyaç olup olmadığına bakılmaksızın plansız bir şekilde yapılan köprüler, havalimanları, duble yollar petrol bağımlılığını artırmıştır. Enerjide dışa bağımlılık yüzde 75’lere ulaşmıştır. Bugün kamunun 1 liraya ürettiği elektriği özel şirketlerden 7 liraya aldığımız katmerli bir soygun düzeni yaratılmıştır" ifadelerini kullandı.
TALEPLER SIRALANDI
Krizin yükünü artık çekmek istemediklerini söyleyen Sarı, talepleri şöyle sıraladı:
Tüm Tüketim Maddelerine Yapılan Zamların Geri Alınmasını istiyoruz.
Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz.
Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.
Tüketim maddelerindeki KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.
Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV’nin sıfırlanmasını istiyoruz.
Kamu Özel İş birliği Projelerinin, Döviz Garantili İhalelerin sonlandırılmasını istiyoruz.
Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz."