Hakkari'nin Keçili Köyünde 30 yıldır telefonlar çekmiyor: 'Çığ düşse kimsenin haberi yok'
Şenol BALI
HAKKARİ - Hakkari kent merkezine 70 kilometre uzaklıktaki 96 haneli, 450 nüfuslu Keçili (Sorê) Köyü yıllardır şebeke sorunu yaşıyor. Cep telefonlarının çalışmadığı, ev telefonlarının kullanılmadığı köyde dışarıdan haber alınacak tek kaynak televizyon. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köyün gençleri şehir dışında okuyor ya da çalışıyor. Köy halkı dışarıda yakınlarıyla görüşmek ya da herhangi bir ihtiyaçları için tepelere çıkmak zorunda kalıyor ya da köyden kilometrelerce uzaklaşıyor.
MUHTAR: 'YAPACAĞIZ' DİYORLAR AMA HERHANGİ BİR ADIM ATILMIYOR
İletişimden mahrum olduklarını dile getiren köy muhtarı Aydın Kaplan, “30 yıldır şebeke sorunu yaşıyoruz. En büyük sorunumuz bu. Birçok defa başvuru yaptık, mağduriyetimizi dile getirdik. 'Yapacağız' diyorlar ama herhangi bir adım atılmıyor. Köylüler mağdur. Dışardan biriyle irtibat kurmak için ya tepelere çıkıyor ya da birkaç kilometre uzağa gitmeleri lazım. Bu durum, kadınlar ve çocuklar için daha zor. Hastası olan var, yakını askerde olan var. Çoğunun da çocuğu dışarda çalışıyor. Gündüz çocuklar çalışıyor, akşam da ailesi şebekenin çektiği yerlere gidemiyor. Köylüler, şebekenin çektiği yerlere giderek dışarı ile iletişim kuruyor veya kent merkezine gidiyor" diye konuştu.
'ÇIĞ DÜŞSE KİMSENİN HABERİ YOK'
Hakkâri, kış aylarının uzun ve sert geçtiği mağduriyetlerinin daha da arttığını dile getiren Kaplan, "Yollar kapansa haber edemiyoruz. Çığ düşse kimsenin haberi yok. Köylüler, yaya yolu yapıyor ve kışın da tepelere çıkıyor. Bu daha çok zorluyor" dedi.
'AMBULANS YETİŞEMEDİ DİYE BİR KÖYLÜMÜZ ÖLDÜ'
Hastalık ve kaza durumlarında da da çaresiz kaldıklarını vurgulayan Kaplan, "Kızakla götürdüğümüz doğum hastası vardı. Birkaç yıl önce kaza oldu. Telefon çekmiyordu, ambulans gelmedi ben götürdüm. 15 yıl önce bir traktör kazasında ambulans yetişemedi diye bir köylümüz hayatını kaybetti" dedi.
'DEFALARCA DİLEKÇE VERDİK, SONUÇ ÇIKMADI'
Sorunun çözümü için çalmadık kapı bırakmadıklarını anlatan Kaplan, "Valiye defalarca çıktım. Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’ne, Van’a gittim. GSM şirketlerine ve kaymakamlığa da müracaat ettim. Defalarca dilekçe verdik. Dilekçeler duruyor ama sonuç çıkmadı bir türlü" dedi.
Kaplan, yetkililere seslenerek sorunun çözülmesini istedi.
Hakkâri’de Bir Mevsim… Yeniden
Hazirandan bu yana 15 kişi intihar etti: Hakkari'de STK'ler artan intiharlara karşı platform kurdu
Hakkari'de ekonomik umut ticarete bağlı ama sınır kapılarında sorun bitmiyor