Hasankeyf'in üzerine toprak döktüler
12 bin yıllık Hasankeyf son günlerini yaşıyor. Raman Dağı'ndan getirilen kayalarla Dicle Nehri'nin akış yönünü değiştirip, Hasankeyf'in üzerini örttüler.
HABER MERKEZİ - Ömrü 50 yıl olacağı açıklanan Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık Hasankeyf'te '28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü' öncesi yıkım çalışmaları hızlandı. Raman Dağı'ndan dinamitle koparılan kayalarla Dicle Nehri'nin hemen yanı başındaki tarihi kaleye paralel bir şekilde set oluşturuluyor.
Set nedeniyle Hasankeyf dev bir şantiye alanına çevrilirken, Dicle Nehri'ndeki doğal yaşamı da tehlikeye atıyor. Yıkım çalışmaları nedeniyle Malabadi Barajı'ndan Dicle Nehri'ne su verilmezken suyun az olması tehlikeyi arttırıyor.
Hasankeyf'te bir yandan yıkım diğer yandan Hasankeyf'in yok olmaması adına eylem ve etkinlik hazırlıkları 20 ayrı ülkede devam ediyor. Dünya çapında yapılacak eylem ve etkinliklere 20 ayrı ülkenin yanı sıra eş zamanlı olarak Sur ve Hasankeyf'te eylemlerin yapılması için hazırlıklar başladı.
KÜRESEL EYLEM GÜNÜ NEDENİYLE YIKIM HIZLANDIRILDI
Raman Dağı eteklerinde her gün öğle saatlerinde gerçekleştirilen patlamalardan elde edilen kireçli kayalar Dicle Nehri'ne doldurularak suyun akış yönü değiştirilip çalışmaların rahatça yapılması sağlanıyor. Hasankeyf Kalesi ve Dicle Nehri'ne paralel bir şekilde oluşturulmaya çalışılan set 28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü nedeniyle yıkım hızlandırıldı. Setin yüksekliği tarihi minarelerin bulunduğu El Rızk Camisinin Dicle Nehri'ne bakan duvarlarına kadar yükseldi. Gün içinde Raman Dağı'ndan Hasankeyf'e yoğun hafriyat kamyonu trafiği yaşanırken, açık hava müzesi konumundaki Hasankeyf dev bir şantiye konumunda. Getirilen kayalarla oluşturulmaya çalışan set kireçli kayalardan oluştuğu için barajın su tutması halinde hem setin hem de tarihi kalenin çökme riskini beraberinde getiriyor.
FIRAT KAPLUMBAĞASI VE 123 CANLI TÜRÜ YOK OLACAK
Barajın su tutmasıyla birlikte sadece Hasankeyf civarında yaşam süren 123 adet canlı türü tehlike altında. Nesli tükenmekte olan Fırat Kaplumbağası Dicle Nehri'nde yaşam alanı bulabilirken barajın su tutması halinde ise yaşam alanları yok olması neslinin sona erme riskini doğurdu. Özellikle yıkım nedeniyle devam eden set çalışması nehrin debisinin az olmasıyla da çamurlu ve kirli yanı iyice ortaya çıktı.
YIKIMA RAĞMEN ZİYARET AKINI VAR
OHAL ile birlikte Hasankeyf'e yabancı turistler turlar aracılığıyla gelişlerini sonlandırırken, tüm dünyaya Hasankeyf yıkıldı algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Hasankeyf'e son 2 yıldır gelmeyen yabancı turistin yanı sıra tur şirketleri GAP turlarının birçoğunu iptal ederken, Hasankeyf'e çevre illerden ve Batman merkezden hafta sonları ziyaretçi akını oluyor. Kimisi son kez görme arzusuyla gelirken, yer yer gelin ve damatların fotoğraf çekimleri oluyor.
EŞ ZAMANLI EYLEMLER
Hasankeyf'te tüm bunlar yaşanırken diğer taraftan ise 20 ayrı ülkede eş zamanlı yapılacak eylemler için ise hazırlıklar devam ediyor. ABD, Almanya, Irak, İran, Rusya dahil 20'yi aşkın ülke ve birçok şehirde eş zamanlı yapılacak eylemler için çevre örgütleri çalışmalarını hızlandırdığı öğrenildi. Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Sur'un Yıkımına Hayır Platformu ve Sur'la Dayanışma Platformu'nun öncülüğünde yapılacak eylemlerin yanı sıra film belgesel gösterimlerinin yapılacağı öğrenilirken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Meclisi'nin Sur ve Hasankeyf'te eş zamanlı eylemlere destek vereceği öğrenildi.
(Mezopotamya Ajansı)