'Hayata Dönüş Operasyonu' davasında 'içeri girmedik' savunması

Duruşma kalan 9 sanığın dinlenilmesi için 10 Temmuz’a ertelendi.

'Hayata Dönüş Operasyonu' davasında 'içeri girmedik' savunması

Bayrampaşa Cezaevi’nde 17 yıl önce "Hayata Dönüş Operasyonu"nda 12 kişinin ölümü ve 29 kişinin de yaralanmasına ilişkin görev sınırlarını aştığı iddia edilen dönemin jandarma görevlisi 196 sanığın yargılandığı davanın 34. duruşması dün görüldü.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuksuz sanıklar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti. Kimlik tespitinin ardından sanık ifadelerine geçildi.

Zehra Özdilek’in Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan sanık Ramazan Baygın operasyon esnasında arama kurtarma taburunda görev yaptığını belirterek "Cezaevindeki görevim rahatsızlanan arkadaşlarımı ambulansa götürülmesine yardımcı olmaktı. Sivillerin olduğu yerde yani ana kapının dışındaydım. Savcılık tarafından alınan ifademe katılmıyorum.

Ambulansa taşıdıklarım arasında gardiyan ve itfaiye görevlisi vardı" diye konuştu. Avukat Güçlü Sevimli hastaneye sadece tutuklu ve hükümlülerin götürüldüğünü söyledi. Özel Harekât Timi’nde görev yapan sanık Musa Karakuş ise operasyon için bir iki gün önceden İstanbul’a getirildiklerini belirterek,"Cezaevindeki görevim emniyeti sağlamaktı. Ben orada bir müdahalede bulunmadım. Önceden cezaevinde isyan çıktığına dair bilgi verildi" dedi.

"OPERASYONU KİM YAPTI"

Sanık Erdal Topsakal ise İhtiyat Taburu’nda görev aldığına değinerek, "Cezaevinin içerisine girmedim. Normalde Dağcılık Timi’nde yer alıyordum. Emniyeti sağlamak için görev aldım" ifadelerini kullandı. Tim komutanı olarak görev yapan Sanık Hidayet Yorgancı 2007 ve 2013 yılındaki ifadesinde cezaevinin içine astsubay Süreyya Yalçınkaya ve Zafer Sabancı’nın girdiğini söylediği beyanı okundu.

Yorgancı içeriye kesinlikle Yalçınkaya’nın girdiğine değinerek, "Kendisi ile daha sonra telefon ile konuştuk. Kesinlikle içeriye girmediğini söyledi. O yüzden emin olamadım" dedi. Sanık Mustafa Karaca ise cezaevinin dışındaki sivillerin içeriye girmesini engellemek için görevli olduğunu belirterek iş makineleri ve alevleri gördüğünü söyledi. Avukat Güçlü Sevimli, "İfade veren sanıklar yalan söylüyor. Operasyona katılan bazı sanıkların isimlerini vermesine rağmen cezaevine girdiklerini kabul etmiyorlar. İfadelerden anlaşılan kimse cezaevine girmemiş. Soruyorum o zaman bu operasyonu kim yaptı?" diye konuştu. Duruşma kalan 9 sanığın dinlenilmesi için 10 Temmuz’a ertelendi. (HABER MERKEZİ)

segbis Hayata Dönüş Operasyonu