Hrant Dink, memleketi Malatya’da anıldı: 'Gerçek failler yargılanmadı, cezasızlık zırhı ile korundular'

Hrant Dink, memleketi Malatya’da anıldı: 'Gerçek failler yargılanmadı, cezasızlık zırhı ile korundular'
Gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 17'nci yılında memleketi Malatya'da anıldı. Burada konuşan İHD Şube Başkanı Abdulmelik Kop, "Gerçek failler, düğmeye basanlar, göz yumanlar yargılanmadı. Cezasızlık zırhı ile korundular" dedi.

Yusuf DURDU


MALATYA - AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17'nci yılında memleketi Malatya’da Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan evinin önünde anıldı.Malatya Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen anma töreninde konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Abdulmelik Kop, "17 yıl geçti, acısı yaşıyor, hiç bitmeyecek. Hrant Dink, birbirimizi anlamamızı istedi. Sürekli bunun için çağrı yaptı. Ruhumuza seslendi” dedi.

Dink'in insan hakları ve değerleri için çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Kop, “Gerçek failler, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye’nin en baştan beri ve hala demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar. Şunu da unutmamak gerekir ki bu katliamda tetikçi olarak kullanılan Ogün Samast’a geçtiğimiz günlerde tahliye edildi” diye konuştu.

Anma programına; CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.

NE OLMUŞTU?

Ermeni gazeteci Hrant Dink, kurucusu olduğu Ermenice-Türkçe gazete Agos’un önünde 19 Ocak 2007 tarihinde, 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından silahlı suikastle katledildi.

24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, suç işlediği sırada 18 yaşının altında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı ve cezası düşürüldü. Temmuz 2011'de çıkan kararda Samast, 'tasarlayarak öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 hapis cezası aldı.

17 Ocak 2012 tarihinde 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıklayan Mahkeme ‘örgüt bağlantısının olmadığına' karar verdi. Dink ailesi avukatları kararı temyiz etti ve 12 Kasım 2012’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 13 Mayıs 2013 günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozarak ‘örgüt olduğunu’ söyledi. İstanbul merkezli 17/25 Aralık soruşturmaları sonrası dönemin yetkilileri, 'FETÖ'yü işaret ederek, "Ergenekon ve Balyoz gibi davaların, orduya yönelik kumpas davaları olabileceği" yönündeki açıklamalarını ve gündeme gelen 'paralel yapılanma' tartışmalarını hatırlatarak, dosyanın yeniden ele alınmasını istedi.

Dink katledildikten yaklaşık 9 yıl sonra, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi iddianameleri kapsamında savcılık, Dink cinayetinin 'FETÖ' ile bağlantılı olduğunu belirtti. 15 Temmuz darbe girişimi iddianameleri, Dink cinayetini, 'FETÖ'nün darbeye giden yolda ilk silahlı eylemi’ olarak kabul ediyor. 14 Haziran 2023’te aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 11 sanığın “Anayasayı ihlal", "FETÖ adına suç işleme" ve "İhmali davranışla kasten öldürme" suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuklu bulunan Adem Sağlam da tahliye edildi.

15 Kasım 2023’te cinayetin tetikçisi olan Ogün Samast şartlı tahliye kapsamında tutuklu bulunduğu Bolu F Tipi Cezaevi’nden salıverildi. Samast, 6 Ağustos’ta 2020'de ‘koşullu salıverilme’ hakkına kavuşuyorken gardiyana saldırması birinin boğazına bıçak dayadığı ve bazılarını hafif yaraladığı için bu hakkını kaybetmişti.

Öne Çıkanlar