HSK Başkan Vekili'nden ABD'ye: Kararı derhal geri alın
ABD'nin yaptırım kararını geri almasını isteyen HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, 'Türk yargısı evrensel hukuka bağlılığını her daim ispat etmiştir' dedi.
HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, "Türk yargısı bilgeliğini, cesaretini, evrensel hukuk ilkelerine bağlılığını her daim ispat etmiş, yargılama yaparken peygamber postunda oturduğunun sorumluluğunu hiç unutmayan hakim ve savcıları ile köklü geleneklere sahip bir yargıdır. Karar verirken etkilenmez" dedi.
İLGİLİ HABER: İKİ BAKAN ABD'NİN YAPTIRIM LİSTESİNE ALINDI
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, ABD'nin Adalet ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırım kararının yargıya yersiz müdahale niteliği taşıdığını belirterek, "Bu yanlış kararın hemen geri alınmasının uluslararası hukuka ve bağımsız yargıya saygının gereği olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi.
Yılmaz’ın yaptığı açıklama şöyle:
"ABD Hazine Bakanlığının, iki sayın bakanımızı hedef alan söz konusu kararı hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilir değildir. Türk yargısı bağımsızlığı ve tarafsızlığı Anayasa ile güvenceye alınmış, bilgeliğini, cesaretini, fedakarlığını, evrensel hukuk ilkelerine bağlılığını her daim ispat etmiş, adalet kavramının yüceliğini bilen, yargılama yaparken peygamber postunda oturduğunun sorumluluğunu hiç unutmayan hakim ve savcıları ile köklü geleneklere sahip bir yargıdır.
Türk yargısı karar verirken etkilenmez. Her hukuk devletinde olduğu gibi yargılama faaliyeti içinde yürütmenin görevi ve işlevi bulunmaz, hakim ve savcılar ceza yargılaması içinde karar verirken hukuka uygun elde edilen ve kanaat verici deliller dışında hiçbir olaydan etkilenmezler. Hiç akıldan çıkarılmamalı ki; hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma ilkelerine inanmış her ülke yargısı aynı derecede saygındır ve aynı derecede saygı görmeye layıktır.
Türk yargısı olarak bizler saydığımız ilkelere sahip ve inanan her ülke yargısını takdir edip, aynı takdiri görmeyi bekliyor, Türk yargısına yersiz müdahale niteliği taşıyan bu yanlış kararın hemen geri alınmasının uluslararası hukuka ve bağımsız yargıya saygının gereği olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz."