HÜDA PAR ve YRP Meclis’te: 'Artık mücadelemizi parlamento düzeyinde de yürüteceğiz'
Ezgi YILDIZ
İSTANBUL - 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde; Yeniden Refah Partisi (YRP) ve Hür Dava Partisi'nin (HÜDA PAR) Cumhur İttifakı listelerinden Meclis’e girmesi kadın ve LGBTİ örgütlerinin endişelerini artırdı.
ATASELİM: KARANLIK BİR TABLO GİBİ GÖRÜNSE DE TEK ADAMI HALA GÖNDEREBİLİRİZ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Meclis’te; HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi’nin vekillerin yer almasını ve MHP’nin de oylarını arttırmasını aşırı sağın ilerleyişinin bir göstergesi olduğunu belirterek “Hiç olumlu bir tablo değil. Bunun en olumsuz etkisini kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lar görecek" dedi.
Ataselim, HÜDA PAR’ın parti programına değinerek “Özellikle İstanbul Sözleşmesi tartışılmaya açıldığı zamanlarda biz bu kesimlerle sürekli karşı karşıya geliyor ve mücadelemizi yürütüyorduk. Şimdi artık parlamento düzeyinde yürütülmesi gerekecek” dedi.
“Değiştireceğimize dair umudumuzu yitirmeden örgütlenmeliyiz” diyen Ataselim, “Karanlık bir tablo gibi görünüyor olsa da tek adamı hala gönderebiliriz. İkinci turda oylarımızın Kılıçdaroğlu’nda toplanması gerekiyor” dedi.
DİRİM: İKİNCİ TURDA KILIÇDAROĞLU’NUN KAZANMASI İÇİMİZİ BİRAZ DAHA RAHATLATABİLİR
Kaygılı olduğunu ifade eden Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER) üyesi Atilla Dirim de şunları söyledi:
“Meclis aritmetiğine bakacak olursak HÜDA PAR, YRP bunlar zaten LGBTİ+ varlığının kendisine düşmanlar. LGBTİ+’ların örgütlenmelerini istememekle beraber, derneklerinin kapatılması isteyenler var. Sadece bunlar mı elbette değil. AKP’sinden MHP’sine genel olarak sağ dip tehlikenin Meclis’te çoğunluğu oluşturması iyi bir durum değil. İkinci turda Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması içimizi biraz daha rahatlatabilir. Esas olan LGBTİ+ mücadelesinin büyütülmesi gerekiyor, güçlenmesi gerekiyor” dedi.
KASIM KARATAŞ: AİLE KURUMUNA İDEOLOJİK BİR YAKLAŞIM VAR
Çocuk İstismarını ve İhtimalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Kasım Karataş da Meclis’te çocuk haklarının korunması gerektiğini söyleyerek mücadele ile elde edilmiş kazanımlarda da ısrarcı olmak gerektiğine dikkat çekti. Karataş, ‘çocukların zorla evlendirilmesi’ konusu gündeme geldiğinde bazı siyasi partilerin bunu sahiplendiğinin altını çizdi. Buna özellikle uzaktan eğitim sisteminin imkan tanıdığını ifade eden Kasım Karakaş özetle şunları söyledi; “Uzaktan eğitim sisteminden en fazla kız çocuklarının faydalandığını görünce doğalında bu ‘tercihin’ arka planı düşündürücü oluyor. Dikkat edin uzaktan eğitim sistemi savunanların kendi çocuklarında asla erken yaşta evlenme veya ‘zorla evlendirilme’ durumunu görmüyoruz. İyi ki de görmüyoruz fakat aynı gruplarda toplumun tüm kesimlerini buna layık görmeme hali var. Aile kurumuna ideolojik bir yaklaşım var bunu kadını tahakküm altına almanın bir yolu olarak görüyorlar.”
HÜDAR PAR VE YRP TEMSİLCİLERİ NELER SÖYLEDİ?
'Domuz bağı ve mezar evler’le anılan Hizbullah'ın devamı HÜDA PAR’ın, parti programında yer alan "yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi, karma eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiği, 6284 sayılı kadına şiddetin önlenmesine yönelik yasanın değiştirilmesi” ifadeleri, tartışmalardaki sıcaklığını koruyor. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da katıldığı bir programda kendisine yöneltilen "bazı cemaatlerde çocuk yaşta evliliklere izin verilmesi konusunda neler düşünüyorsunuz?" sorusuna "Kaç yaşında çocuk, neye göre çocuk, kime göre çocuk?” cevabını vermişti.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın 14 Mayıs öncesinde vekil adaylarını tanıttığı ve seçim bildirisini deklare ettiği program konuşmasında “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması”, “LGBTİ+ ‘sapkınlığına’ karşı uyanık olunmalı” ifadelerini kullanmıştı.