Ürdünlü emlak şirketinin Kanal İstanbul sevincinin nedeni: Kritik eşik aşıldı
Kanal İstanbul çevresinde bulunan tarım arazilerini satın alan ve bu arazilerin imar parselasyonlarının yapılmasıyla birlikte "Türk vatandaşlığı almanın en kolay yolu" diyerek reklamlar yayınlayan "Go Smart" adlı Ürdünlü bir emlak şirketinin reklamları gündem olmuştu.
Odatv'den Caner Taşpınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün’e Kanal İstanbul projesinde hangi aşamaya gelindiğini sordu. Gürkan Akgün, "Biz Kanal İstanbul’u konuşurken gerçekte planlanan gayrimenkul projesinde kritik eşik aşıldı" dedi.
Akgün, video ile ilgili "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları askıya çıkarıyor. İmar planları zaten yapılmıştı. Ocak ayının 17’sinde imar uygulamaları, parselasyonları yapıldı. Bu emlakçılar Türkiye’deki irtibatları üzerinden bu bilgileri almıştır" değerlendirmesinde bulundu.
'ASLINDA PROJE KANAL İSTANBUL DEĞİL GAYRİMENKUL'
Kanal İstanbul proje alanında, 17 Ocak itibariyle imar uygulamaları yani parselasyonlar yapıldı ve bir aylık askı süreci bekleniyor. Bu süreçte İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün başta olmak üzere İBB yetkilileri planları inceleyecek ve itirazlarını yapacak.
Akgün, bu süreçten sonra neler olacağını ve Kanal İstanbul’da gelinen kritik eşiği şöyle anlattı:
"Süreç şöyle işleyecek; askı süreci sona erecek, itirazlar varsa bunlar değerlendirilecek, tapu-kadastro işlemleri yapılıp tapu tescil edilecek, ruhsat verildiği taktirde mülkiyet sahibi inşaatı başlatabilecek.
Burası aslında çok kritik bir eşik, Biz Kanal İstanbul’u konuşurken gerçekte planlanan gayrimenkul projesinde kritik eşik aşıldı. En baştan beri dediğimiz, bunun bir gayrimenkul projesi olduğunu, buradaki doğal alanın yapılaşmaya açılması sorunu olduğunu göreceğiz. Artık yapılaşma ile karşı karşıya kalmış durumda olacağız."
İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün
'OTEL YA DA SİTE YAPIMINA KISA SÜRE SONRA BAŞLANABİLİR'
Ruhsatını alan mülkiyet sahibinin istediği zaman inşaat sürecini başlatabileceğini söyleyen Akgün şunları söyledi:
"Mahkeme süreci devam ederken yapılaşmanın başlamaması lazım ancak, Kanal İstanbul için çalışmalar başlamadan, Kanal İstanbul projesi bitmeden, biz önümüzdeki ruhsat sürecinden sonra otel, site vesaire gibi yapılaşmaların başladığını göreceğiz. Belediyenin de bu noktada bir yaptırımı olmayacak ney azık ki, çünkü burası rezerv yapı alanı olduğundan, bütün yetki bakanlıkta."
Akgün, Kanal İstanbul’da imar planları ve ÇED rapopruna yönelik dava sürecinin devam ettiğini ve İBB İmar ve Şehircilik Dairesi'nin diğer davalar gibi parselasyon planlarına da dava açacağını sözlerine ekledi.