İçki yasağına karşı etkinlikte 'emre aykırı davranış' cezası

Serbest Düşünce Derneği'nin, İstanbul Valiliği'nin içki genelgesine karşı düzenlediği "İçeceğini Al Gel" etkinliği engellendi. Dernek, üç kişiye 'emre aykırı davranış'tan ceza kesildiğini duyurdu.

İçki yasağına karşı etkinlikte 'emre aykırı davranış' cezası

Artı Gerçek - İstanbul Valiliği'nin içki genelgesine karşı Kadıköy'de “İçeceğini Al Gel” etkinliği düzenleyen Serbest Düşünce Derneği, etkinlik kapsamında içki tüketilmesinin kolluk kuvvetleri tarafından engellendiğini ve idari işlem uygulandığını belirtti.

Serbest Düşünce Derneği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

"Bu akşam (09.09.2023) saat 18:00'da, İstanbul Valiliğinin 18.08.2023 tarihli "alkol yasağı" olarak medyada geniş yer bulan ve hukuka açıkça aykırı genelgesine karşı özgürlüklerimizle birlikte haklarımızı korumak için planlanan."

NE OLMUŞTU?

İstanbul Valiliği, halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında içki içmeyi yasaklamıştı. Yasağa gerekçe olarak "çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek" gösterilmişti.

Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verilmişti. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.

Tepkiler üzerine açıklama yapan İstanbul Valiliği, içki tüketimine ilişkin yeni bir uygulama kararı olmadığını öne sürmüş ve kaymakamlık ve belediyelere hatırlatma yapıldığını belirtmişti. Valilik, sadece 'hatırlatma genelgesi' olduğunu belirttiği metinde, "Park, piknik, mesire alanları, sahil bandı ve plajlarda alkol tüketilmeyeceğini" ifade etmişti. Ancak mevzuata göre, bu alanlarda ruhsatlı yerlerden alındığı sürece içki içmek yasak değil.

KABAHATLER KANUNU'NA GÖRE YASAK DEĞİLDİ

31 Mart 2005 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kabahatler Kanunu'na göre, açık alanda içki tüketmek yasak değildi. Mevcut kanunda yalnızca 'başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunulması' durumu belirtiliyordu. Bu kişilere ise idari para cezası verileceği ve kişideki sarhoşluk etkisi geçene kadar 'kontrol altında' tutulacağı belirtiliyordu. (HABER MERKEZİ)