İki barodan AYM kararını tanımayan Yargıtay'a suç duyurusu
Artı Gerçek - Bursa Adliyesi önünde düzenlenen açıklamada konuşan Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Aslı Evke Yetkin, AYM kararlarının değerlendirilmesi ve uygulanması yetkisinin Yargıtay'a ait olmadığını belirtti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yetki ve görev gaspında bulunarak yok hükmünde bir kararla anayasayı ihlal suçunu işlediğini dile getiren Yetkin, "Bu nedenle, Yargıtay 3. Dairesi başkan ve üyeleri hakkında Yargıtay Kanunu’nun 19. maddesi gereğince disiplin soruşturmasının başlatılması, eylemin ağırlığı gözetilerek görevden el çektirmeye davet işleminin uygulanması ve cezalandırılmaları talebiyle Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı’na baromuz tarafından başvuruda da bulunulmuştur" dedi.
'GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANAN YARGITAY ÜYELERİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'
Urfa Barosu AYM ile Yargıtay arasında yaşanan krize ilişkin baro binası önünde açıklama yaptı. Yargıtay’ın veya bir başka mahkemenin "Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uymuyorum" deme yetkisi olmadığını vurgulayan Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında soruşturma ivedilikle başlatılmalıdır. Görevi kötüye kullanan, yetki gaspı yapan, anayasanın 153. maddesini bariz olarak ihlal eden Yargıtay üyeleri açık bir şekilde görevlerini kötüye kullanmışlardır. Can Atalay nezdinde, AİHM kararlarına rağmen Selahattin Demirtaş’ın halen tutuklu bulunması, Gültan Kışanak’ın 25 Ekim 2023’te tahliye edilmemesi, Cumartesi Anneleri hakkında verilen anayasa kararlarının uygulanmamasıyla yargı cebri kullanılarak düzen yerle yeksan edilmiştir" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.
Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye göndermişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararı tanımamış, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını öne sürerek Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)
Eski danışmanından Erdoğan'a mektup: Etrafınızı saran ve 'hukukçu' geçinen çakallar yüzünden...