'İktidar nikahı kimin kıyacağıyla uğraşıyor'

CHP Elazığ Kadın Kolları ülke genelinde Medeni Kanunun Kadınlara verdiği haklara sahip çıkmaya çağran bir basın açıklaması yaptı.

'İktidar nikahı kimin kıyacağıyla uğraşıyor'

Evren DEMİRDAŞ
ELAZIĞ - Basın açıklamasını okuyan Elazığ İl Kadın Kolları Başkanı Nuray Şenocak, "Sizler Medeni Kanunun Kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

'TEK SORUNUMUZ EVLENME AKDİNİN MÜFTÜ ARACILIĞIYLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI MI?'

Türkiye’nin gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar var iken İç ve dış borçların trilyon dolarlara yaklaştığı, işsizliğin- aşsızlığın had safhaya ulaştığı, her dört gençten 1’inin işsiz olduğu, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte; yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi, iktidar yine nikâhı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladığını söyleyen CHP Elazığ İl Kadın Kolları Başkanı Nuray Şenocak, "İktidarın müftülüklere de, resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını tekrar tekrar gündeme getirmesi, yaşamakta olduğu çöküşü, sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışmasıdır. Biz kadınlar sormak istiyoruz; Kadınlar her gün öldürülüyor iken, Her gün tacize, tecavüze, şiddete uğruyor iken, Yoksulluk içinde iken, Çalışma hakları ellerinden alınıyor iken, Özgürlükleri gasp ediliyor iken Tek sorunumuz, evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır?" diye sordu.

'ÇOCUK GELİNLERE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun olmadığını belirten Başkan Şenocak, "Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz. Müftülük kurumu İslam ile özdeştir. Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların yüzde 90’dan fazlası zaten Müslümandır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devleti’dir. Hukuk Devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanunla hakları güvence altına alınmıştır" dedi.

'BU DÜZENLEMEYİ DERHAL GERİ ÇEKİN'

Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması durumunda din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılacağına dikkat çeken Şenocak, "Bu da Laiklik ilkesine aykırıdır. Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda "dava" dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir. Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu direnen, mücadele eden kadınlarıdır.Türkiye’de kadınların sosyal statüsü 1926 medeni kanunu ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu medeni kanunu daha ileriye taşımaktır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz. Bu düzenlemeyi derhal geri çekin! Yaşasın tam bağımsız, laik, sosyal hukuk devleti yaşasın kadınlar yaşasın hak, hukuk, adalet" şeklinde konuştu.

Medeni Kanun