'İktidar toplumu baskılamak için krizi fırsata çevirdi, salgını değil muhalefeti kontrol etmeye çalışıyor'

'İktidar bu yasaklar ve önlem sürecini toplumu baskılamak için kullandı. Yasakları basın açıklamalarına, toplantı ve gösteri yasağına dönüştürdü. Alınan önlemlerin bilimsel karşılığı yok.'

'İktidar toplumu baskılamak için krizi fırsata çevirdi, salgını değil muhalefeti kontrol etmeye çalışıyor'

16 milyon işçinin çalıştığı bir ülkede "tam kapanma" olamayacağını belirten İstanbul Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, iktidarın salgını değil muhalifleri kontrol altına almaya çalıştığını söyledi.

Toplum sağlığı yerine ekonomiyi önceleyen ve sermayedarları koruyan politikalar, çalışan 16 milyon 393 bin işçinin yaşamını riske atıyor. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, iktidarın pandemi adı altında aldığı önlemlerle halkın özgürlüğünü kısıtladığını belirterek, önlemlerin tıpta herhangi bir karşılığının olmadığının altını çizdi.

’16 MİLYON İŞÇİNİN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİĞİ YERDE TAM KAPANMADAN SÖZ EDİLEMEZ’

İktidarın salgının başından bu yana yeterli tedbirleri almamasının yanı sıra vaka sayıları azaldıkça kontrolsüz ‘normalleşme’ adımlarıyla süreçleri başa döndürdüğünü belirten Koç, bu durumun pandeminin hızla yayılmasına yol açtığını söyledi. Koç, fabrikaların ve sanayilerin açık olması ile kapanmanın anlamını yitirdiğini vurgulayarak, 16 milyon işçinin çalışmaya devam ettiği bir yerde tam kapanmadan söz edilemeyeceğini kaydetti.

‘VAKA SAYILARINA GÖRE ÖNLEM ALMALIYDILAR, YEREL YÖNETİMLERE FIRSAT VERMEMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Kısıtlamasının tüm illere değil vaka sayısının yüksek olduğu illere uygulanması gerektiğini sözlerine ekleyen Koç, "Ama pandeminin düşük olduğu yerlerde de bu kapanma uygulandı. Halbuki bu yerlerde pandemi azdı. Oralarda daha lokal ve yerel önlemler geliştirilebilirdi. Pandemiyi halen yerel yönetimlere hiç fırsat vermeden, tek merkezden yönetme arayışındalar. Bölgelerin özgünlüğüne göre önlemler alınması gerekirken yasakla ile süreci yönetmeye çalıştılar" diye konuştu.
'İktidar toplumu baskılamak için krizi fırsata çevirdi, salgını değil muhalefeti kontrol etmeye çalışıyor' - Resim : 1‘YÖNTEMLER BİLİMSEL DEĞİL, TOPLUMU BASKILAMAK İÇİN KULLANIYORLAR’

Alınan önlemlerin bilimsel bir karşılığının olmadığını ifade eden Koç şöyle devam etti:

"Kapanma belli bir dönemde kapalı kalınması, toplu olarak bulunulmaması ve bu sürecin takibiydi. Ancak iktidar bu yasaklar ve önlemler sürecini toplumu baskılamak için kullandı. Yasakları basın açıklamalarına, toplantı ve gösteri yasağına dönüştürdü."

‘ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK İÇİN PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİLER’

İktidarın pandemi durumunu fırsata çevirdiğini ve tüm özgürlükleri kısıtlama yoluna gittiğini hatırlatan Koç, "Kongrelerde binlerce kişinin bir araya gelmesine ses çıkarmayanlar, 10 veya 15 kişilik bir basın açıklaması olunca yasak deyip gözaltına alıyorlar" dedi.

‘SAHADAKİ VERİLERLE AÇIKLANAN RESMİ VERİLER UYUŞMUYOR’

Koç, açıklanan resmi verilerin sahada karşılaştıkları sonuçlarla uyuşmadığının altını çizerek, şöyle devam etti: "Nisan aynıdaki pik yaptığımız döneme göre yarı yarıya bir azalma var. Ama bu virüsün gidişatı böyledir. Ülkede bu 3’üncü pik oldu. Bir yükselme dönemi olup, daha sonra virüsün genel dağılımında bir düşüş yaşanıyor. Ama tekrardan çoğalma dönemi de yaşayabiliriz. Bu durumu yaygın bir şekilde aşılama yaparak yürütmek gerekiyor ki sonuç itibariyle vaka sayıları alt seviyelere insin."

‘DEVAMLI VATANDAŞA UMUT VERİLİYOR AMA AŞI NEREDE?’

İktidarın halkı devamlı kandırdığını ifade eden Koç, Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarının aksine yeterli aşının olmadığına dikkat çekti. "Aşı nerede" diye sormaktan vazgeçmeyeceklerini dile getiren Koç, şunları söyledi: "Devamlı halka bir ümit veriliyor. ‘geldi, gelecek, geliyor, anlaşmalar yaptık’ deniliyor. Ama arada komisyoncu şirketler çıkıyor. Şu an ülkede ne kadar aşı olduğunu bilmiyoruz. Aile sağlığı merkezleri ihtiyaçlarının yüzde 80’ini yapan sağlık kurumlarıdır. 15 gündür birinci dozlarda aşı yapamadılar. Ve günlük aşılama sayısı 50 binlere düşmüş durumda. Böyle bir aşılama ile vatandaşları bırakın haziran ayına, gelecek sene nisan ayına kadar bile aşılayamayız. Devamlı vatandaşa bir umut veriliyor ama aşı yok."

‘DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA AŞIYA ERİŞİM ÇOK DÜŞÜK

İktidarın biran önce komisyoncu şirketleri aradan çıkartması ve aşıları ülkeye getirip tüm halkı aşılaması gerektiğine vurgu yapan Koç, sözlerini şöyle tamamladı: "Aşı kampanyası şeklinde yapılması gerek. Bugün Doğu ve Güneydoğu’daki birçok vatandaşımıza aşı ulaştırılamıyor. Orada aşıya erişim çok düşük. Halkımıza orada ulaşamadık." (MA)

erdoğan AKP hükümeti Salgın İstanbul Tabip Odası normalleşme pandemi kısıtlamalar tam kapanma