İstanbul'da deprem tedirginliği: Sağlam zeminli ilçelere 'iç göç' başladı, kiralar arttı

İstanbul'da deprem tedirginliği: Sağlam zeminli ilçelere 'iç göç' başladı, kiralar arttı
Maraş depremlerinin ardından İstanbulluları deprem tedirginliği sardı. Riskli olarak açıklanan Küçükçekmece ve Avcılar gibi ilçelerden Başakşehir ve Kayaşehir gibi sağlam zeminli bölgelere iç göç başladı. Yeni yapılarda da kiralar iki katına çıktı.

Artı Gerçek - Maraş ve Hatay merkezli depremlerden sonra uzmanlar olası İstanbul depremine dikkat çekerken, İstanbul'daki binaların sağlamlığı da gündem oldu. Birçok vatandaş evlerine deprem dayanıklılık testi yapmak için başvuru yaparken yaşlı evlerde kalan kiracılar da yeni yapılara taşınmak istiyor. Bununla beraber depremin yıkım yaşandığı illerden İstanbul'a da yerleşim başladı. İstanbul'daki emlakçılar yeni dairelerdeki kira artışlarına dikkat çekerken, İstanbuluların da deprem riski daha az olan ilçelere taşınmaya başladığını anlattı.

'İSTANBUL, DEPREMDEN DOLAYI YOĞUN GÖÇ ALMIYOR'

Depremin etkilediği illerden İstanbul'a göç konusunda henüz net bir yansımanın olmadığını söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Bölgeden gelenler daha çok eş, dost, akraba yanına ve bazı kamu kurumlarının ve hayırseverlerin tahsis ettiği geçici ikametlere geliyorlar. İstanbul şu an deprem dolayısıyla yoğun bir göç almıyor. Fiyat yükselişi psikolojik olarak diğer illerdeki o yükselişler gibi İstanbul'da da dedikodu başladı. Birkaç münferit olay dışında gözle görülür bir değişim yok. Biz de zaten buna müsaade etmek istemiyoruz. 30 ilden oda başkanları olarak 'Fahiş fiyata aracı olmayacağız' diyerek ortak deklarede bulunduk. Birçok emlakçı da hizmet bedeli almıyor" dedi.

'YOĞUNLUK 6 AY SONRA BAŞLAYACAK'

Aşa şöyle devam etti:

"İstanbul'a şu an dışarıdan kimse gelmiyor ama kendi içinde de bir deprem riski olduğu için vatandaşlar, daha sağlam zemin ve daha yeni bina, daha güvenli bir alana gitme ihtiyacı duyuyorlar. Bu psikoloji hakim. Hali vakti yerinde olanlar iki üç katlı villa tipi evlere geçiyor. İstanbul'da henüz yoğunluğu yaşamıyoruz. Bu 6 ay sonra başlayacak. İnsanlar, kaldıkları akrabalarının yanından ayrılacak. Kalıp kalmayacağına karar verecek. O zaman İstanbul'da asıl piyasa oluşacak. Kaldı ki İstanbul'da deprem söylentisi olduğu için insanlar bu tarafa gelmek istemiyor. İstanbul'u tehlike görüp gelmek istemiyorlar. İstanbul içinde ise şu an Arnavutköy ve Başakşehir biraz daha ön plana çıkıyor, zemin sağlam, çoğu da yeni bina stokları. Taşınmalar daha çok merkez ilçelerden ve eski bina olan bölgelerden. Deprem riski biraz daha fazla olan Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü'nün sahil kesimleri. Şişli, Fatih ve Beşiktaş gibi eski binaların yoğun olduğu bölgelerden bir düşünceleri var insanların. Fakat yoğun bir şekilde ev arayışı da yok"

ESKİ BİNALAR BOŞALIYOR

Emlakçılar özellikle eski evlerden ve deprem riski olan bölgelerden insanların taşınmaya başladığını ve deprem sonrasında özellikle yeni binalarda fiyatların yükseldiğini söyledi.

Küçükçekmece bölgesinde emlakçılık yapan Cesim Demirçin, "Şu an özellikle eski evler rağbet görmüyor, yeni daireler rağbet görüyor. Örneğin dün iki kişi dairelerini boşalttılar, yeni yapılan Başakşehir tarafına gittiler. Bize de 'Binamız 99 depremi öncesinde yapıldığı için, içimiz rahat değil' dediler, tabi saygıyla karşıladık. Burası Küçükçekmece deprem bölgesi, fay hattına yakın, rağbet iyice azaldı. Küçükçekmece bölgesinden kaçarak, kaçarak diyorum çünkü Kayaşehir, Bahçeşehir, Başakşehir gibi noktalara zemininden olsa gerek, gidiyorlar. Buralarda dahi eski evler ve 10 bin liradan aşağı kira yok. Bahsettiğim Kayaşehir gibi bölgelerde ise kiralar 15-20 bin liraya ulaşıyor 3+1 bir ev için. Bize göre ortalama yüzde 50 artış var. 10 bin liralık daireler 20 bin liraya yaklaşmış durumda" dedi.

ESKİ EVLER TERK EDİLİYOR

Florya ve Yeşilköy bölgesinde emlakçılık yapan Kaya İnancı ise "Bu bölgede eski binalarda oturan insanları deprem sonrasında tedirginlik sardı. Buradaki etkiyi, bir an evvel satılık ya da kiralık, bulundukları evlerden çıkıp daha yeni binalara yönelmelerinden anlıyoruz. Bu da yeni binalarda fiyatların yükselişine sebep oldu. Normalde de Bakırköy ve Florya bölgesi kiraların yüksek olduğu bir bölgeydi. Tabi, 1999 Depremi öncesinde de biliyorduk ama son yapılan açıklamalar sonrası da ortada, buranın deprem açısından riskli olduğunu biliyoruz. Fiyat yükselmeleri depremden önce başlamıştı zaten. Son altı ayda 4-5 katı bulmuştu. Deprem bölgesine yakın şehirlerdeki kadar bir artış yok ama en az yüzde 10 fark edecektir" şeklinde konuştu. (DHA)

Öne Çıkanlar