İzmir Barosu'ndan TBB'ye: Siz kimi temsil ediyorsunuz?
Yargıtay’ın 2 Eylül’de yapacağı 2019-2020 yılı adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilecek olmasını protwsto eden çok sayıda baro, daveti reddetmiş Yargıtay ise Saray'daki adli yıl açılış törenine katılmama kararı alan baroları azınlık olarak nitelendirmiş ve hedef alan açıklamalar yapmıştı.
Türkiye’deki avukatların yüzde 87’sini temsil eden 41 baronun adaletin bağımsız olmadığına vurgu yaparak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törene katılmamasını "Çok küçük bir kısmı katılmayacaklarını ifade ettiler" sözleriyle değerlendiren Cirit, eleştirileri ise "İfade ettikleri şeyler son derece çirkin, insaf ve adalet ölçülerine uygun olmayan söylemler" olarak nitelendirmişti.
Türkiye Barolar Birliği ve Yargıtay’ın açıklamalarını ve tutumlarını Mezopotamya Ajansı'na değerlendiren İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, Yargıtay’ın 2 Eylül’de Beştepe’de yapacağı 2019-2020 yılı adli yıl açılış törenine katılmayarak doğru bir tavır sergilediklerini yineledi.
'BAROLARIN KATILMAMA KARARINI DOĞRU BULUYORUZ'
Yargının yürütmeden bağını tamamen koparması gerektiğini söyleyen Yücel, Türkiye’de bulunan birçok baronun kendileri gibi katılmama kararı almasını doğru bulduklarını belirtti:
"Yargıtay bir açıklama yaptı. ‘Baroların çoğunluğu açılışa katılacaklar’ dedi. Bu açıklamanın yalan olduğu ortaya çıktı. Çünkü sayı olarak da ve temsil ettikleri avukat sayısı olarak da Yargıtay’daki açılışa katılmayacağını beyan eden baroların çoğunluktadır. Yargıtay bir yandan kendisine güvenilmesini istiyor. Öbür taraftan en ufak rakamlarla ortaya konulacak bir konuda bile kamyonu yanıltmaktan geri kalmıyorlar."
Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adli yıl açılışına törenine katılacağını ve kendisine konuşma hakkı tanınacağını söylediğini hatırlatan Özkan, adli yıl açılışında yargının sacayağı olan hakimler ve savcılar kadar avukatların da konuşmaya hakları olduğunu söyledi.
2016 ve 2017 yılında Beştepe’de yapılan açılış töreninde konuşma hakkının verilmemesinden bahsedilmediğini vurgulayan Yücel, "Şimdi ben soruyorum, 3 yılda ne değişti? Yani o günden bugüne Türkiye'nin koşullarında demokratikleşmeye doğru bir gelişme var mı? İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü daha da mı arttı? Türkiye o günkü koşullardan daha iyi bir noktaya mı geldi? Sorularını yanıtlaması lazım. Çünkü 2016 yılında gösterdiğimiz tavrı 2019’da tümüyle aksine çeviriyorsanız, aynı yerde yapılan bir toplantıya katılmayı tercih ediyorsanız burada duruşta bir problem vardır" dedi.
İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel
İZMİR BARO BAŞKANI YÜCEL'DEN TTB’YE: SİZ KİMİ TEMSİL EDİYORSUNUZ?
"Türkiye Barolar Birliği’nin mekanı barolara her yıl adli yıl açılış töreni için açıktır, buyurun gelin burada yapalım demesini isterdim" diyen Yücel, TBB'ye "Siz kimi temsil ediyorsunuz" diye seslendi:
"Türkiye Barolar Birliği’nin salonlarını yargı mensuplarına açmasını isterdim. Yürütmeyle değil, yargının birleşenleriyle ve yargının sacayaklarıyla iş birliği içinde olmasını isterdim. Avukatlık kanunu 110. maddesine bir kez daha bakmaları gerekir. Çünkü 110. maddesinin birinci fıkrası çok açık bir düzenleme getiriyor. Türkiye Barolar Birliği’nin görevleri arasında baroların kendilerini ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunmasını ve çoğunluk görüşünün paylaşılmasına yönelik bir düzenleme içeriyor. Bu yapılan şey baroların çoğunluk görüşünün paylaşılmasına ilişkin avukatlık kanunun hükmüne aykırı bir durumdur. Neresinden bakayım bilmiyorum. Bütün baroların durduğu yer yargı bağımsızlığıdır. Baktığınızda baro sayısının çoğunluğu külliyeye gitmeyenlerden oluşuyor. Meslektaşlarımızın yüzde 95’ini temsil ediyor bu barolar. O zaman siz kimi temsil ediyorsunuz?"
'DİYARBAKIR VE ANKARA’NIN ÇAĞRILARINI DEĞERLİ BULUYORUZ'
Tüm baroları 'adalet ve barış çağrısı yapmak' üzere o gün Diyarbakır’a davet eden Diyarbakır Barosu ve alternatif adli yıl açılışı töreni öneren Ankara Barosu’nun çağrılarını değerli bulduklarını söyleyen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "Bugün bu çağrıları aramızda görüşüp değerlendireceğiz. Amacımız, yargı bağımsızlığı ve demokrasi konusunda ortaklaşmak. Ancak ortaklaşabilirsek kazanmak mümkün. Bunun farkındayız. Bütün barolarla birlikte olabileceğimiz yer neresiyse biz orada olmaya hazırız" dedi.
(HABER MERKEZİ)