Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı: Türkiye'de fay hattı üzerinde yer alan 24 kent var
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, olası İstanbul depremi için alınması gereken önlemleri açıkladı. Alan, Afet Kanunu’nun yenilenmesi gerektiğini belirterek, ‘İstanbul için acil ‘Stratejik Risk Azaltma Planı’ hazırlanmalı’ dedi.

Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardın sarsıntılar devam ediyor. Depremlerin ardından olası İstanbul depremi tartışmaları gündemde. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Türkiye’de fay hattı üzerinde 24 kentin olduğunu söyledi. Alan, “İstanbul için acil ‘Stratejik Risk Azaltma Planı’ hazırlanmalı. Olası riskler ve kaynak bölgeleri nereler, hemen belirlenmeli” dedi.
Hürriyet’e konuşan Alan, “fay üzerinde 24 kent var (Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Kütahya, Burdur, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Bingöl, Hakkâri, Erzurum, Tokat ve Erzincan). Çoğu büyükşehir. Fay yasası getirilmeli. ‘Burada bina yapılamaz’ denilmeli. Bu yasa imar planlarına işlenmeli” ifadelerini kullandı.
‘AFETLER KANUNU 1959’DAN KALMA, DERHAL YENİLENMELİ’
Afet Kanunun yenilenmesi gerektiğini belirten alan, “Emlakçı faya 100 metre mesafede ev satacaksa bildirmek zorunda kalmalı. Afetler Kanunu 1959’dan kalma. Derhal yenilenmeli. Afetler fonu kurularak, uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkili ve sürekli bir fon oluşturulmalı” vurgusu yaptı.
Arsa sorunu çözülemediği için barınma sorunu çözülemediğini belirten Alan, “Önceden bunu çözmekle görevli ‘Arsa Ofisi’ vardı. Tekrar açılmalı. İstanbul’da Ataköy, Ataşehir bu şekilde kuruldu. İstanbul için acil ‘Stratejik Risk Azaltma Planı’ hazırlanmalı. Olası riskler ve kaynak bölgeleri nereler, hemen belirlenmeli” diye konuştu.
‘BİNA YAPIM STANDARTLARIMIZI DA TSUNAMİYE UYGUN HALE GETİRMEK LAZIM’
Alan, “Olası bir depremde deniz, hava ve kara yollarının açık olması şart” diyerek şunları söyledi:
“Devlet Karayolları, Demiryolları Genel Müdürlükleri gibi ilgili birimlerle görüşülüp olası risklerin azaltılması lazım. İstanbul’da örneğin, ‘tsunami risk analizi’ araştırıldı. Uyarı tabelaları bile var. Ama riskli bölgelerde buna uygun olmayan yapılar hâlâ duruyor. Acilen bina yapım standartlarımızı da tsunamiye uygun hale getirmek lazım. Keza dere yataklarına inşa edilen yapılar yıkılmalı.”(Kaynak)
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Türkiye'de deprem oluşturabilecek fay sayısı 500'ün üzerine çıktı
Prof. Dr. Okan Tüysüz: İstanbul'un sahil şeridi, 7,6'lık depremi 10 şiddetinde hissedecek
İstanbul neden kentsel dönüşemiyor?: Siyaset engelliyor, yargı uzatıyor, maliyet artıyor